11 knotsgekke, leuke, rare en smerige kersttradities van over de hele wereld

Thuis

Denk je even in dat over de hele wereld kerst gevierd wordt, en we ein-de-lijk genieten van elkaar en de overheerlijke kerstdiners. Grappig is dat elk land er zo zijn eigen kersttradities op nahoudt. Wij hebben de meest grappige, verrassende en rare gewoontes voor je uitgezocht en geconcludeerd dat het niet overal zo lekker is.

1

Een gouden varken

We trappen af met de megarare (en oude) gewoonte die ze in Tsjechië hebben. Tsjechen denken dat als je op Kerstavond aan vasten doet, je een visioen van een gouden varken krijgt. Krijg je dit, dan zal het je heel veel geluk in het nieuwe jaar brengen. Weird.

2

Kerstkip

In Japan viert niet iedereen Kerstmis, maar voor de mensen die het wel doen is het gebruikelijk om op Eerste Kerstdag naar KFC te gaan om daar een bucket ‘kerstkip’ te halen. Fijne traditie, als je het ons vraagt. En leuk voor KFC, zouden zij het bedachte hebben?

3

Schoorsteenpost

In Engeland is het gebruikelijk om je brieven aan de Kerstman niet op de post te doen, maar door de hitte van het vuurtje in de schoorsteen naar boven te laten vliegen. Als hij onderweg verbrandt, moet de brief opnieuw geschreven worden. Hels karweitje wel.

4

Walvisblubber

Als je aanschuift bij een kerstdiner in Groenland, is er een grote kans dat er ‘Mattak’ op het menu staat: walvishuid met daarin een blubberachtige substantie. Zijn wij even blij dat we niet in Groenland wonen.

LEES OOK: DIY Printable: Persoonlijke kerstdiner menukaart voor jong en oud

5

Een liedje zingen

In Finland houden ze wel van een spelletje. Het is daar gebruikelijk om met Kerstmis pap te eten waar één amandel in verstopt zit. Wie de amandel vindt moet een liedje zingen.

6

De geboorte

In Italië noemen ze kerst Il Natale, wat ‘de geboortedag’ betekent.

7

Barbecuen op het strand

In Australië valt kerst middenin de zomer, en daarom is het gebruikelijk om tijdens de feestdagen lekker te barbecueën en naar het strand te gaan.

8

Twaalf gangen

Als je van eten houdt moet je naar Oekraïne. Daar bestaat een traditioneel kerstdiner namelijk uit maar liefst twaalf gangen. Maar voordat er gegeten wordt checkt het jongste kind of de avondster te zien is. Op dat moment mag er namelijk pas begonnen worden met eten.

9

Geen kerstcadeaus

In Griekenland doen ze niet aan kerstcadeautjes. Of tenminste, niet tijdens kerst, want daar is het gebruikelijk om elkaar pas te verwennen op 1 januari. ‘Schat, zullen we na kerst nog snel even naar de zon?’

10

Schoenwerpen

In Tsjechië hebben ze meer bijzondere gewoontes, want daar is het gebruikelijk dat vrouwen op Eerste Kerstdag een schoen over hun schouder gooien. Als de punt van de schoen naar de deur wijst als hij neervalt, dan zal de vrouw snel trouwen.

11

Tijd voor een saunaatje

Finland heeft nog meer aparte tradities, want de Finnen gaan op Kerstavond massaal naar de sauna. Ook bezoeken ze tijdens Kerstmis de graven van overleden familieleden.

We kennen ze allemaal. 14 types die geheid bij je aan het kerstdiner zitten

History.com