Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 4 mrt 2014

11 lessen om te groeien van negatieve ervaringen

Je hoort het zo vaak: what doesn’t kill you makes you stronger. En ook ik ben daar heilig van overtuigd! Toch is het soms verdomd lastig al je middenin een verdrietige en moeilijke situatie zit (een overlijden, ziek kind, scheiding en dergelijke). Hieronder 11 lessen om je sterker te voelen en te groeien van de ervaring.

Bijna twee jaar geleden kreeg ik totaal onverwacht te horen dat ik kanker had (een Hodgkin-lymfoom om precies te zijn). En hoewel de grond op dat moment onder mijn voeten wegzakte, haatte ik het wanneer mensen zeiden dat ze voor mij hoopten dat ik deze ‘zwarte bladzijde’ snel kon vergeten. Dat wilde ik helemaal niet! Ik heb zoveel geleerd in deze periode. Zo dacht ik altijd dat ik geen doorzettingsvermogen had, maar verbaasde vriend en vijand. En kreeg bevestigd wat ik eigenlijk altijd al wist: familie is het allerbelangrijkste.

Ik begrijp dat het overlijden van een naaste of een kind dat ernstig ziek is weer een ander verhaal is. Toch hoop ik – mocht je er middenin zitten- dat het jou uiteindelijk ook sterker maakt. Onderzoek bewijst dat negatieve ervaringen je uiteindelijk ook écht een rijker/sterker mens maken (zolang je niet té veel over je heen krijgt).

11 lessen om te groeien van negatieve ervaringen:

Je bent niet je verleden
Het maakt niet uit hoe chaotisch je leven tot nu toe is geweest, je toekomst is een nieuw vel papier. Maak plannen, doe zoveel mogelijk waar je zin in hebt!

Focus op wat je hebt/kunt, niet op wat je niet hebt
Al is het er maar één… Vind een positieve gedachten die je inspireert om door te gaan en hou daar aan vast.

Het is oké om je klote te voelen
Je hoeft je niet altijd sterk voor te doen en mensen te overtuigen dat alles goed gaat. Sterker nog, je hoeft helemaal niet na te denken over wat andere mensen van je denken. Huil als je moet, het lucht op!

Je zult vast een keer falen
Hoe sneller je dit accepteert, hoe sneller je weer verder kunt. Ga naar buiten en doe dingen. Of je hebt succes, of je leert weer wat van de ervaring. Win-win!

Lachen is het beste medicijn tegen stress
Vind humor in wat voor situatie je ook zit. Lach om jezelf! Ik heb me meer dan eens voorgedaan als supergabber met m’n kale koppie voor wat comic relief.

Jij maakt je eigen geluk
Een glimlach is een keuze, niet een soort van wonder. Je kan vasthouden aan het oude of je eigen geluk creëren. Onthoud: opgeven en verder gaan zijn twee compleet verschillende dingen.

Je bent niet de enige, anderen hebben ook problemen
Soms is het fijn om bij iemand die hetzelfde heeft meegemaakt steun te zoeken. Deze weet als geen ander hoe je je voelt. Dat lucht op.

Piekeren is letterlijk je energie verspillen
Je druk maken zorgt er niet voor dat je problemen weg gaan, sterker nog: het zorgt er alleen maar voor dat je je zwakker voelt.

Maak je eigen keuzes
Laat iemand anders ze niet maken! Jij weet als enige wat op dit moment goed voor jou is. Durf nee te zeggen. In mijn geval was dat een familielid zeggen dat ze me écht niet iedere dag hoefde te bellen om te checken of alles goed ging.

Je hebt altijd een keuze
Er zijn altijd op zijn minst twee keuzes. Als je iets fysiek niet kunt veranderen, kun je nog altijd de manier hoe je erover denkt veranderen.

Every end is a new beginning
Hoe cliché, maar zó waar. Een goed begin komt altijd aanwaaien op het moment dat je denk dat alles op zijn einde loopt.

Reageer op artikel:
11 lessen om te groeien van negatieve ervaringen
Sluiten