Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 11 oktober 2016

11 manieren waarop ik mijn kinderen uitleg dat het leven niet altijd eerlijk is

Kinderen kunnen tot vervelends aan toe discussiëren over eerlijkheid. ‘Hij heeft meer chips dan ik! Dat is niet eerlijk!’ ‘Hij had beloofd om mee te voetballen, maar nu gaat ‘ie ineens met LEGO spelen. Het is niet eerlijk!’ Omdat ik mijn mannen realistisch wil opvoeden, ga ik eerlijk tegen ze zijn.

Als ik alle nare gevoelens bij mijn kinderen ga weghouden groeien ze op denkende dat het leven één geplaveide weg is. Alles komt altijd goed, het wordt wel voor me opgelost. Alleen zo zit het leven niet in elkaar. Oneerlijkheid, en onterechte situaties horen bij het leven en kom je tegen op school, in werk en in relaties. En ik wil niet dat ze onwetend rondlopen, denkend dat ze niet hoeven vechten voor wat ze willen (bereiken).

Gelijk verdeeld

Dus lieve kinderen, ga zitten en luister: jullie zeggen zo ongeveer 33x per dag: ‘Dat is niet eerlijk!’ En weet je, dat klopt, je hebt helemaal gelijk. Het is niet eerlijk. Je krijgt niet altijd je zin en dingen worden niet altijd gelijk verdeeld.

Hier 11 situaties wanneer het leven niet makkelijk en eerlijk zal zijn:

[STAP stap=”1″]

Je past niet in een groepje

Je wil misschien deel uit maken van een bepaalde groep, maar krijgt geen uitnodiging voor het feestje. Dat zal gebeuren, en dat overleef je dan ook wel weer.

[STAP stap=”2″]

Leerlingen die veel minder hard werken, krijgen hogere cijfers

En soms zal jij dat zijn. Maar je gaat kinderen zien die absoluut niet hun best doen, maar wel negens en tienen halen, en jij zal hard moeten werken. Dat is het leven. En nee, dat is niet eerlijk, maar dat zijn belastingen ook niet.

Lees ook: Dit is waarom je slimmer wordt als je een instrument bespeelt

[STAP stap=”3″]

Er zullen mensen zijn die je gewoon niet leuk vinden

Hoe hard je het ook probeert, er is altijd die ene persoon die heeft bedacht dat jij stom bent. En dan moet je toch gewoon verder.

[STAP stap=”4″]

Banen zullen worden gegeven aan mensen die ze niet verdienen

Ik heb het meegemaakt en dat is pijnlijk, verkeerd en oneerlijk. Het leven is nu eenmaal voorspelbaar oneerlijk. Blijf in jezelf geloven en vertrouw op je eigen talent, dan komt het goed.

[STAP stap=”5″]

Mensen met nog een heel leven voor zich, blazen ineens hun laatste adem uit

Ik hoop dat je dit niet vaak zal meemaken in je leven en pas later, als je groot bent, maar dát je ermee te maken gaat krijgen, is bijna zeker.

[STAP stap=”6″]

Sommige mensen lijken overal mee weg te komen

Ik zeg niet voor niets ‘lijken’, want ik geloof in karma. Deze mensen krijgen hun portie echt nog wel. En dan zullen zij het leven waarschijnlijk voor het eerst heel oneerlijk vinden en er maar matig mee kunnen omgaan.

[STAP stap=”7″]

Pestkoppen krijgen soms alle aandacht en macht

Maar gelukkig is karma op een gegeven moment weer daar.

Lees ook: 8 stille signalen die erop kunnen wijzen dat je kind gepest wordt

[STAP stap=”8″]

Je zal ziek worden in de vakantie

Zeker een keer in je leven. Absoluut. Stom hè!

[STAP stap=”9″]

Je hart zal gebroken worden

Waarschijnlijk wel meer dan één keer. Maar ook daar kom je dan weer bovenop. Al denk je op dat moment misschien van niet.

[STAP stap=”10″]

Je kunt soms het vertrouwen in mensen kwijtraken

Doordat je mensen tegenkomt die veel minder leuk en oprecht blijken te zijn dan je in eerste instantie dacht. Voorkom dat je zelf zo wordt, blijf altijd oprecht en eerlijk.

[STAP stap=”11″]

En ja, je broertje of zusje krijgt – wellicht vaker dan eens – meer chipjes dan jij

We leren jullie dat het leven soms rare dingen doet en dat voelt op dat moment misschien raar en hard (voor ons ook!), maar dat doen we met een reden. We willen dat jullie voorbereid zijn op alle stomme dingen die op jullie pad gaan komen, dus dat als oneerlijkheid ineens de kop opsteekt, jullie zijn voorbereid en weten hoe je dat moet aanpakken en niet rekenen op ons, jullie ouders, om het op te lossen.

Want echt, ik kan dat hele chips-tel-gebeuren al niet eens aan.

Over oneerlijkheid gesproken: voor deze dingen moeten wij als vrouw meer betalen. Puur omdat we vrouw zijn!

Reageer op artikel:
11 manieren waarop ik mijn kinderen uitleg dat het leven niet altijd eerlijk is
Sluiten