Redactie
Redactie Kids 19 mei 2017

11 opanamen die bezig zijn aan een comeback

Finn, Sep en Boris, maak plaats voor Leopold, Lionel en Wilfred en ja, Jan of Kees mag ook. Juist ja, ‘grandpa names’ zijn terug van weggeweest. En ze zijn nog superleuk ook.

In Amerika is het de laatste jaren een trend om jongetjes ouderwets(ch)e, ietwat verstofte namen te geven. En in Nederland zie je die ouderwetse namen ook steeds meer voorbij komen. We lopen eerst maar even 11 zeer populaire Amerikaanse opanamen met je door – misschien brengt het je op ideeën, of iemand die je kent:

1. Leopold

Over vintage gesproken: sinds 1930 kwam de naam Leopold – die natuurlijk schreeuwt om afgekort te worden tot ‘Leo’ – niet meer voor in de top 1000 jongensnamen in de VS. De betekenis kan herleid worden tot het Latijnse woord voor ‘leeuw’ en tevens ‘dapper’ inhoudt.

2. Nelson

De herleving van deze naam heeft alles te maken met het overlijden van voormalig Zuid-Afrikaans president en wereldleider Nelson Mandela eind 2013. Ooit was de naam een eerbetoon aan de Britse admiraal Lord Horatio Nelson, die in 1805 sneuvelde in de Slag bij Trafalgar (tussen de Engelsen en Napoleon). Sinds 5 december 2013 is de naam in Amerika terug te vinden rond de 600ste plek van de meest populaire jongensnamen.

3. Winston

In de categorie ‘vernoemingen’ is het niet lastig te bedenken dat de eer van deze naam toebedeeld kan worden aan Sir Winston Churchill. In Nederland gebeurde dat rond 1996 ook toen knapperd Winston Gerschtanowitz z’n opwachting maakte in Goudkust, en voetballiefhebbers (met name hun vrouwen) vonden Winston Bogarde ook een mooi rolmodel voor hun afstammelingen. Leuk weetje: letterlijk wordt de naam gedefinieerd als wine’s town.

4. Hugo

Grappig dat deze naam in Amerika kennelijk uit de mode geraakt was, terwijl Hugo in Nederland een onverminderd ‘hippe’, veel voorkomende jongensnaam is. Volgens de trendwatchers is Hugo’s comeback in Amerika te danken aan het feit dat Ron en Hermione (inderdaad, van Harry Potter) hun zoon Hugo noemden. Het heeft wellicht ook met verwachtingen te maken: Hugo betekent namelijk ‘verstand, denkende geest’.

5. Alfred

De afgelopen decennia zijn er in Amerika genoeg Fred’s de wereld binnengewandeld, maar de volledige naam Alfred op geboortekaartjes was beduidend uitzonderlijker. Interessant genoeg is de laatste jaren vooral de naam ‘Alf(ie)’ in opkomst – naar Amerika overgewaaid vanuit Engeland – met dank aan de legendarische Engelse King Alfred the Great (9de eeuw na Christus) de oprichter van de Nobelprijs (Alfred Nobel) en niemand minder dan Sir Alfred Joseph Hitchcock. Letterlijk betekend Alfred zoveel als `wie van elfen, de bovenaardse wezens, raad krijgt’.

6. Wilfred

Van Alfred is het een klein sprongetje naar Wilfred. Ook die naam is de laatste jaren steeds meer in trek. Praktisch voordeel: als je ‘verplicht’ bent je zoon naar een opa of overgrootopa te vernoemen die Will, William, Fred, Alfred of gerelateerde variant heet, sla je met Wilfred twee
vliegen in één klap. Enige is dat Wilfred al snel afgekort wordt tot Willie en in Engelstalige landen blijft dat toch een enigszins dubieuze voornaam, en in Nederland ook – met dank aan LuckyTV.

7. Lionel

Afhankelijk van je leeftijd, muzieksmaak en affiniteit met voetbal denk je nu óf aan Lionel Richie óf aan Lionel Messi.Lionel betekent letterlijk ‘kleine (jonge) leeuw’, een aanduiding die anno nu toch iets meer op Messi dan op Richie van toepassing is. Hoe het ook zij: zeer up and (re-)coming.

8. Oscar

Eén van de hoogst genoteerde opa-namen in deze lijst: Oscar is terug te vinden in de Amerikaanse top 200. Denk aan Oscar Wilde – zonder twijfel één van de grootste dichters en schrijvers ooit geleefd, maar vlak zeker ook Oscar het Moppermonster (Engels: Oscar the Grouch) uit Sesamstraat niet uit. Begon ooit als Ansgar, nam een zijweg naar Osgar en kwam uit bij Oscar. Betekenis: ‘kampioen’.

9. Harry

De invloed van Harry Potter kwam al eerder in dit lijstje aan bod (zie Hugo). Om alle eer aan J.K. Rowling te geven zou niet eerlijk zijn; de populariteit van de Britse Prins Harry mag zeker niet uitgevlakt worden. In Engeland staat Harry in de top 10 – in de VS is de naam toch significant minder populair (nog net binnen de top 1000).

10. Walter

Walter betekent ‘heerser’, wat nogal wat voor een pasgeborene de nodige verwachtingen met zich meebrengt. Sinds de jaren ’30 werd de naam niet veel meer gegeven, maar de laatste jaren melden steeds meer Walters zich bij de peuterspeelzaal. Een echt bekende Walter noemen is lastig – dat de oprichter van Disney niet Walt, maar Walter heet (voluit Walter Elias Disney) zullen niet veel mensen weten.

11. Quincy

De naam Quinn was al jaren behoorlijk populair, maar de laatste tijd is de naam Quincy aan een opmars bezig – en valt Quinn juist terug op de lijst. Waardoor dat komt is niet geheel duidelijk (behalve dat Quinn wellicht iets té populair werd). Letterlijk betekent Quincy ‘vijfde zoon’. Misschien is de drempel om de naam desondanks aan je eerste, tweede of derde zoon te geven niet meer zo hoog. In Nederland is Quinten een gangbare jongensnaam.

NB. In Nederland maken ouderwetse opa namen als Kees (ook met een C gespeld) en Jan een wederopstanding door. En wat dacht je van Henk, Piet en Ted? Of Willem? Precies, best wel heel erg leuk eigenlijk!

Lees ook: 17 x namen waar je kind het later moeilijk mee gaat krijgen

Reageer op artikel:
11 opanamen die bezig zijn aan een comeback
Sluiten