Eva Dusch
Eva Dusch Kids 1 apr 2016

11 slimme trucjes om voorlezen nog relaxter en leerzamer te maken

Het is een van de fijnste en meest intieme momenten met je kinderen: voorlezen. Als mooie afsluiter van de dag of als relaxmomentje. De manier waarop je voorleest heeft overigens veel impact op hun ontwikkeling in lezen en voorkeur voor de letteren. Daarom een paar handige tips.

De tijden zijn veranderd, maar er zijn tig redenen om nooit definitief te stoppen met voorlezen. En daarvan telt misschien nog wel het meest dat wij het stiekem ontzettend leuk vinden om te doen (ondanks het tijdgebrek). En wil je het evenwicht tussen boeken lezen en ‘screen time‘ voor je kind nog enigszins in balans houden, dan is vooral ook de manier waaróp je leest essentieel.

[STAP stap=”1″]

Kies boeken met illustraties

Kinderen zijn heel erg visueel ingesteld en daar kun je met kinderboeken heel goed op inspelen. Een boek met illustraties spreekt tot de verbeelding en ze leiden vaak tot leuke en leerzame gesprekken tussen jullie, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van het kind.

[STAP stap=”2″]

Stel vragen over de illustraties

Kinderen tussen de 16 en 24 maanden zijn creatieve woordenbrouwers en ze voegen dan ook dagelijks nieuwe woorden toe aan hun vocabulaire. De eerste en makkelijkste woorden die ze zullen leren op basis van leesboekjes zijn ‘hond’ en ‘boom’. Je kunt dit stimuleren door je kind vragen te stellen over bijvoorbeeld de hond, zoals ‘zie je de hond?’ en ‘welke kleur heeft de hond?’ Hierdoor leert je kind niet alleen in de taalontwikkeling maar ook in algemene kennis. Voor je het weet hoor je mini-zinnen als ‘bruine hond rent’.

[STAP stap=”3″]

Hou ze in je armen tijdens het voorlezen

Dit geeft je kinderen niet alleen een gevoel van betrokkenheid, zo voelen ze zich ook veilig en comfortabel. En het is natuurlijk heel erg knus, met z’n allen in bed. Hierdoor zal je kind zich uiteindelijk zelfverzekerder voelen over zijn of haar eigen (voor)leeskwaliteiten, bijvoorbeeld in de klas.

[STAP stap=”4″]

Het hoe en waarom van lezen

Je kind voorlezen is voor ons vanzelfsprekend. Maar niet voor je kind. Dus leg uit wat een boek is, waarom (voor)lezen belangrijk en leuk is en waarom je zinnen van links naar rechts leest. Bespreek ook de auteur van het boek, hoe je een boek vasthoudt en hoe je bladzijdes omslaat. Zo logisch als wat voor ons als ouder, maar machtig interessant voor een kind. En hierdoor kunnen ze eerder zelfstandig lezen.

Met deze 7 tips wordt voorlezen nog leuker, voor de kinderen én jezelf!>

[STAP stap=”5″]

Link het aan de realiteit

Stel, het boek gaat over een konijntje dat naar de tandarts moet. Grijp dan terug naar het moment (tenzij natuurlijk súper traumatisch) waarop jouw kind bij de tandarts was. Stel open vragen over het hoe, wat, waar en wanneer, zodat er een gesprek ontstaat tussen jullie. Een voorleesverhaal linken aan de realiteit maakt dat je kind het verhaal zal onthouden en de woorden snel opslaat.

[STAP stap=”6″]

Het opent gesprekken

En dat is misschien nog wel het leukste aan voorlezen aan je kinderen. Het boek uitlezen is geen doel op zich, juist die tussentijdse vragen en gesprekjes zijn magisch. En dat je een eindeloze stroom aan vragen krijgt is gewoon part of the deal en maakt het interessant. De gesprekken zijn erg belangrijk voor de cognitieve vaardigheden en sociale ontwikkeling in het echte leven.

[STAP stap=”7″]

Schaam je niet om gekke stemmetjes en imitaties te doen

Knorren. Springen. Giechelen. Alles mag, want dit maakt het verhaal zoveel meer levendig en wedden dat het je kind doet lachen? Het verschil in geluiden en stemmen zal er uiteindelijk aan bijdragen aan hen alfabetisme waardoor ze fonemen (klanken) sneller herkennen, onderscheiden en eigen maken. Dit helpt ze met het maken van volle woorden en uiteindelijk zinnen.

[STAP stap=”8″]

Interactief

Het voordeel van kind zijn in 2016 is dat je tegenwoordig veel interactieve boeken hebt, met bewegende vormpjes en beelden, tastbare voorwerpen of materialen en geluidsfragmenten. Perfect voor kinderen met een korte aandachtsspanne. Zorg wel dat je dit regelmatig afwisselt met ‘normale’ boeken, zodat ze in beide vormen geïnteresseerd blijven, wat goed is voor hun algehele ontwikkeling in lezen.

[STAP stap=”9″]

Stel voorspellende vragen

‘Wat denk je dat het paard zal zeggen tegen de muis?’ of ‘Zal Jip de sprong overleven?’ Het leuke van leesboeken is natuurlijk de fantasie die erbij komt kijken. Verder kijken is een optie, maar het kind zelf vragen laten invullen prikt hun fantasie, creativiteit en nieuwsgierigheid. Plus, je geeft ze de kans om zelf een stukje verder te lezen. Ook zal je kind het verhaal hierdoor beter onthouden, waardoor hij of zij het makkelijk zelf op kan pakken de volgende keer.

Bron: Fizara

[STAP stap=”10″]

1,2,3,4…

Leren lezen is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van het kind als leren tellen. Maar er is een groot verschil tussen van 1 t/m 10 tellen en cijfers leren herkennen in een verhaal of illustratie. Door dit met elkaar te koppelen, maakt je kind groter springen op beide vlakken. Stel dus vragen als ‘Hoeveel appels hangen er in de boom?’ of ‘Welke kinderen hebben een blauwe broek aan?’ Hierdoor zullen ze in de toekomst minder moeite hebben met rekenkwesties.

[STAP stap=”11″]

Geef je kind de leiding

Een kind op commando laten lezen (wat ze op school al moeten) werkt niet altijd in je voordeel. En is ook niet erg realistisch. Het kan aanvoelen als een straf en ze de nodige spanning opleveren. Kruip daarom lekker tegen elkaar op de bank en laat het moment ontstaan en go with the flow. Kijk ook niet gek op wanneer je kind even wegrent om rondjes door de kamer te rennen of iets anders aan te wijzen, blijf gewoon doorlezen. Hij of zij komt vanzelf wel weer terug om de rest van het verhaal te horen.

Lees jij je kinderen iedere dag voor? Reageer op onze Facebook!

Onderzoek: Laat het voorlezen voortaan maar aan papa over>

Reageer op artikel:
11 slimme trucjes om voorlezen nog relaxter en leerzamer te maken
Sluiten