Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 6 april 2015

11 uitspraken van kinderen over dingen die jij als kind niet kende

‘Mama, mag ik op je telefoon?’ Tijdens mijn dagelijkse treinreis is die zin altijd wel ergens te horen. Wanneer ze de telefoon in handen hebben, weten ze zonder moeite te vinden waar ze naar opzoek waren. Ook al zijn ze pas twee.

Over een generatiekloof gesproken; het is verbazingwekkend wat kinderen allemaal doen en kunnen vandaag de dag. Helemaal als je dat vergelijkt met vroeger. Je had in de verste verte niet kunnen bedenken hoe erg de wereld zou veranderen.

Deze 11 dingen hoor je nu regelmatig uit de mond van kinderen komen terwijl dat vroeger óndenkbaar was.

1. ‘Kijk eens naar het weer op je telefoon’

Of we vandaag naar het strand kunnen? Niks wachten op de krant of teletekst bekijken. Dat kun je allemaal op je telefoon zien.

2. ‘Moet je even Googelen’

De tijd dat je kon antwoorden met ‘weet ik niet’ is voorbij. Google weet namelijk alles!

3. ‘Kunnen we het niet online bestellen?’

Dat is toch veel makkelijker dan dat je naar de winkel moet? Klinkt helemaal niet gek. Nu moet je je kinderen nog bijbrengen dat het voor winkeliers én voor jezelf beter is om óók af en toe naar de winkel te gaan.

4. ‘Mam, zullen we Facetimen?’

Afstand is al lang geen probleem meer. Wanneer je als ouder wat langer weg bent, kun je gewoon je kinderen zien. Het vervangt natuurlijk niet de reallife-tijd, maar soms moet je roeien met de riemen die je hebt.

5. ‘Kun je even de mama van – vriendje – e-mail of whatsappen? Ik wil bij hem spelen’

Je kids vinden bellen raar en veel te direct, terwijl jij niet anders gewend bent. Een tekstbericht sturen, is juist zo onpersoonlijk.

6. ‘Mam, app papa eens even wanneer-ie thuiskomt’

Geduldig afwachten tot papa thuiskomt om samen te gaan voetballen is bijna onmogelijk. Waarom afwachten als je ook meteen uit kunt vinden hoelaat hij thuis komt? En natuurlijk mag je hem niet bellen, dat duurt zo lang! Kinderen zijn van de snelle actie-reactie-situaties. Hop, hop, even een berichtje en je weet het zo!

7. ‘Mag ik een film kijken in de auto?’

Vroeger nam je speelgoed of kleurboeken mee in de auto. Wat langer in de auto zitten betekent standaard film kijken. Dan gaat de tijd véél sneller voorbij.

8. ‘Ik moet plassen, kan de tv op pauze?’

Je kinderen hebben geen idee van de wereld zoals-ie vroeger was. Het is ook wel ideaal die interactieve tv, maar het is gewoon bizar als je bedenkt dat jij gigantische banden met tape had, die je óók nog eens moest terugspoelen. Tegenwoordig staat alles op één plek en kun je alles terugkijken. Handig, maar wel gek!

9. ‘Op de telefoon van papa staan de leukste spelletjes!’

Een telefoon is lang niet meer alleen om te bellen. Je staat in verbinding met de hele wereld. Voor kinderen zijn de online spelletjes natuurlijk het interessantst.

10. ‘Máhám je kunt toch gewoon op Google Maps kijken?’

Dat gehannes met die veel te grote onoverzichtelijke landkaarten, nee, dat mis je absoluut niet.

11. ‘We moesten op school sommen maken op de iPad

Hè wat iPad? Waar is de goeie oude pen gebleven? En het schoolbord? Nee, school is niet meer zoals jij het kende. En aangezien de technologie continu verandert, zal de omgeving zich ook moeten aanpassen!

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigsten van de wereld. Waarom? Dat lees je hier.

Reageer op artikel:
11 uitspraken van kinderen over dingen die jij als kind niet kende
Sluiten