11 x wat de band met je nicht zo bijzonder maakt

Lifestyle Sophie Nortier 27 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Inge herontdekte haar nicht na jarenlang van minimaal contact. Inmiddels zijn ze dikke vriendinnen met een ijzersterke band. Hoe dat komt lees je in haar geweldige analyse.

Bijzondere nichtjes

‘Onze vaders zijn broers. Tragisch toeval: beide broers scheidden al vrij snel na de geboorte van hun kinderen, van hun beider vrouwen. Met als gevolg dat mijn broer, zus en ik tijdens onze jeugd weinig tot geen contact hadden met ons nichtje.

Ik zou liegen als ik zou beweren dat we dat toen echt misten. Hoewel, mijn beste vriendinnetje had drie nichtjes waar ze volop leuke dingen mee deed en daar was ik stiekem wel jaloers op. Toch kwam het eigenlijk nooit in mij en m’n zus op om ons nichtje – die respectievelijk 3 en 5 jaar jonger is – te bellen om te vragen ‘of we samen iets leuks zouden gaan doen’.

Als je wel samen op dezelfde middelbare school zit, maar verjaardagen, Sinterklaas of andere familie-aangelegenheden niet met elkaar viert, is de overgang naar een middag winkelen of een avond stappen schijnbaar toch een brug te ver.

Hernieuwd contact

Toen mijn zus in 2007 trouwde, ‘hervonden’ we elkaar. Inmiddels zijn we bijna acht jaar, twee huwelijken, één scheiding, vijf kinderen, meerdere Facetime-sessies, 1001 goede gesprekken en een hele bijzondere vakantie in Kaapstad verder. En is m’n nichtje allang niet meer de dochter van de broer van m’n vader, of simpelweg ‘mijn nichtje’, maar bovenalles één van m’n allerliefste maatjes.
Nu ik dus weet wat ik vroeger gemist heb, vraag ik me af: wat maakt de band met je nicht(je) zo bijzonder?

1. Geen zus(je)? Een nicht(je) komt het dichtst in de buurt!

Je beste vriendin is niet voor niets je beste vriendin en kan enorm dichtbij komen, maar het simpele feit dat je nicht daadwerkelijk familie is, geeft de band nét even die extra dimensie.

2. Je nichtje is net als je beste vriendin, maar dan nóg een tikkeltje vertrouwder

Eigenlijk is je nicht dus het beste van twee werelden: zo close als een zus en zo vertrouwd als je beste vriendin. Met nog een niet onbelangrijk bijkomstig voordeel: zie #5.

3. Jullie hebben waarschijnlijk dezelfde soort opvoeding gehad

Jullie moeders zijn zussen. Jouw moeder is de zus van haar vader. Of jullie vaders zijn broers. Hoe het ook zij: één van jullie beider ouders hebben dezelfde soort opvoeding gekregen. Waarmee de kans groot is dat die opvoeding ook doorgesijpeld is in de opvoeding van jou en je nicht. Moraal van het verhaal: de kans dat jullie totaal verschillend in het leven staan, is beduidend kleiner dan met andere mensen om je heen. Een mooie basis dus.

5 belangrijke redenen waarom je kind meer tijd met z’n nichtjes en neefjes moeten doorbrengen

4. Met alle gevolgen van dien…

Ik zeg maar iets: als jullie ouders (de verwante dus) in hun opvoeding een eigenaardigheid meegekregen hebben, snappen jullie elkaar als geen ander wanneer jullie het over jullie ouders en hun rariteiten hebben. Dat schept een enorme band. Je hoeft je namelijk nooit te verontschuldigen voor die typische familie van je.

5. Met je nichtje maak je zelden ruzie

Waar je bij je zus misschien toch net iets makkelijker kibbelt of met je hakken in het zand gaat staan, doe je dit bij je nichtje om de een of andere reden minder snel. Met andere woorden: o zo close, maar toch dat (prettige) stukje remming om over onzinnige dingen ruzie te maken.

6. Altijd gezellig op verjaardagen en feestdagen

Soms gebeurt het dat je niet bij elkaar om de hoek woont, en je elkaar dus noodgedwongen niet vaak ziet. Dat wordt naarmate je ouder wordt en meer je eigen leven gaat leiden, waarschijnlijk nóg minder vaak. Driewerf hoera voor verjaardagen van moeders, vaders, ooms, tantes, andere neven en nichten en kinderen (waar je anders echt niet altijd zin in zou hebben).

7. Van begin tot het eind, en alles ertussenin

Dat gaat zelfs een stap verder. Van de bovengenoemde verjaardagen tot Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, huwelijken, geboortes en verjaardagen van jullie kinderen, begrafenissen van familieleden – jullie maken het allemaal samen mee.

8. Steunpilaar to the max

Het feit dat je elkaar zo goed kent en er een zelfde gevoel voor normen en waarden op nahoudt (zie punt #3), maakt dat je elkaar goed kunt vinden voor advies. Omdat de kans groot is dat je nicht a) je dusdanig goed kent dat ze je probleem en jouw standpunt snapt en b) je derhalve advies geeft waar je echt wat aan hebt.

Aunties opgelet: volgens je sterrenbeeld ben (of word) jij dit type tante

9. Hoera, daar is het nageslacht!

Zeker in ons geval geldt dat we van plan zijn onze kindjes wél dat gevoel van (achter)neefjes- en nichtje mee te geven dat wij zelf gemist hebben. Voor zover mogelijk hebben we dat leuk getimed: mijn zus heeft twee zoontjes van 4 en 5, m’n nichtje heeft een zoontje van 2 en ik sluit aan in de rij met een bijna 10 maanden oude dame die straks de stoere neven voor het uitkiezen heeft.

10. Je kunt alles tegen haar zeggen

Alles. Dat die broek haar eigenlijk niet zo leuk staat, dat die jongen waar ze af en toe bij in bed belandt echt niet zo heel te gek is en dat ze dat dus ook echt niet meer zou moeten doen. Ze zal heus niet altijd luisteren (laat staan je advies opvolgen), maar je kan het mooi wel allemaal tegen haar roepen.

11. Ze is er altijd

Feit is: als je een nicht hebt, is ze er altijd voor je. Net zoals je zus, is ze zo iemand die je dag en nacht, elke dag van de week kunt bellen. Bij vriendinnetjes durf je dat misschien niet altijd, maar bij je nicht wel. Zomaar voor de deur staan trouwens ook. ‘Hoi lief nichtje, kan ik even met je kletsen?’

7 redenen waarom je zus óók je allerbeste vriendin is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen