11 x de momenten waarop ik het meest van hem hou

Niet meer alleen als ‘de vriend’, maar ook als ‘de vader’

Persoonlijk

Zaterdagnacht begon de dochter in het holst van de nacht te huilen. De regel is: ligt ze nog en is het duidelijk een in-haar-slaap-droom-huil? Speen er in en lekker laten liggen. Staat ze rechtop en is ze echt wakker? Dan mag ze tussen papa en mama in verder slapen, de geluksvogel.

Een paar uur later werd ik (weer) wakker. Ik deed mijn ogen open en keek tegen de rug van mijn 16-maanden oude dochter aan, zorgvuldig opgekruld tegen papa’s borst. Zijn hand om haar heen gedrapeerd.

De ultieme liefde, bescherming en genegenheid in één oogopslag.

Sinds mijn vriend niet meer alleen mijn vriend maar ook haar vader is, kent mijn wereld een geheel nieuwe dimensie van ‘houden van’. Naast de tsunami van liefde die ik non-stop voor mijn dochter voel, word ik ook regelmatig overspoeld door intense liefde voor mijn vriend als vader.

1

Tijdens zwemles

Papa en dochter volgen vrij vaak hun eigen zwemcurriculum, want de zwemjuf is van mening dat ook 1-jarigen al moeten oefenen voor de vlinderslag. Daar is papa het duidelijk niet mee eens. Papa en dochter spartelen naar hartelust in het bad rond, samen hebben ze de grootste lol. En ik zit vanaf de kant zwijmelend toe te kijken.

2

Duplo-bouwend in kleermakerszit

Elk moment van de dag is een goed moment om een boerderij/toren/party boat van Duplo te bouwen. In het geval van onze dochter is vooral het slopen ervan favoriet. Dat maakt papa niet uit: onvermoeibaar tuigt hij de bouwpakketten weer op. In kleermakerszit. Met dochterlief naast hem die zorgvuldig blokje voor blokje alles weer afbreekt.

Bron: Twitter
3

Als ze samen in bad zitten

Met een klein leger badeendjes tussen ze in.

4

Tijdens het voorlezen

Wie denkt dat alleen mama dat serieus neemt, kent mijn vriend nog niet. Annie M.G. Schmidt knikt vanuit boven goedkeurend toe, ik weet het zeker.

5

Als ze ‘samen’ de hond uitlaten

In ons gezin zijn dat speelgoedhondjes Bofried en/of Takkie. De dochter ziet na een meter of tien steevast een vogel/ander kindje/prullenbak die veel interessanter is, met als gevolg dat papa achter haar aan drentelt – met in zijn kielzog zijn aangelijnde Fisher Price huisdier.

6

Als hij haar verschoont en dat nét even anders gaat

‘Blijf liggen, nog heel even, neeheee, niet omdraaien’… Dus wel. Ze kirt, grijpt, zwaait en draait vervolgens frontaal om. Luier gone wrong. Love it – love him.

7

Als hij haar outfit heeft uitgekozen

Ze komen samen naar beneden. Zij stralend als altijd, hij stralend omdat hij haar de mooiste creatie heeft aangetrokken. Rood shirt, roze rokje, groene maillot. Niks meer aan doen, zeg ik.

8

Als we zitten te eten en hij een prakje opzij schuift: ‘ik bewaar dit voor haar’

Terwijl hij het zelf ook echt heel erg lekker vindt.

9

Als hij haar beschermt tegen de grote boze prik

De mevrouw bij het consultatiebureau weet het: als papa meekomt, betekent het dat het weer tijd is voor een prik. Ik kijk van een afstandje toe (liefst nét ver genoeg waar ik haar gehuil niet hoor). Ik zie hoe hij haar stevig vasthoudt, aait en het volledig aan hem te danken is dat die o zo intense huilbui niet langer dan 15 seconden duurt.

10

Als ze vol overgave op hem afrent als hij thuiskomt

En zijn gezicht dat daarbij hoort. Het woord liefde dekt de lading nauwelijks.

11

Als ze haperend maar toch duidelijk het woord ‘pa-pa’ zegt

En zijn o zo trotse gezicht dat daarbij hoort.

Herken jij dit gevoel? Tag je partner op Facebook >

Lees hier 13 dingen die je nóóit tegen een vader moet zeggen >