Redactie
Redactie Kids april 25, 2017

11 x dingen die ik NIET voor m’n kind doe

Ik hou onmetelijk veel van mijn dochter. Tot de maan en terug, het oneindige, meer dan van mezelf, etcetera. Nu we dat duidelijk hebben, kan ik met een gerust hart hardop zeggen dat er aan die onmetelijkheid wel bepaalde grenzen kleven.

Vanmorgen had ik op haar verzoek een boterham met smeerworst klaargemaakt (regel: eerst een boterham met hartig, indien nog hongerig gevolgd door een zoete boterham). ‘Nee, ik wil toch geen smeerworst,’ zei ze, terwijl ze resoluut de smeerworstige boterham van zich afschoof. ‘Ik wil kaas.’ Ik keek haar aan. ‘Prima schatje,’ antwoordde ik, ‘dan eet je niks.’

Begrijp me niet verkeerd: ik hou er niet van m’n kind hongerig naar het kinderdagverblijf te sturen, integendeel. Maar ik hou er ook niet van m’n kind op te voeden tot een allerliefst, maar iets te verwend meisje dat gewend is altijd haar zin te krijgen. Zo zijn er nog een aantal dingen die ik uit bescherming van mezelf, maar vooral die van haar, nu en de komende jaren niet zal doen.

1. Iets anders koken dan wat de pot schaft

Voortbordurend op wat hierboven staat: er wordt in ons huis gegeten wat de pot schaft. Mijn moeder – de lieverd – was nogal eens geneigd om voor haar drie kinderen met alledrie andere wensen precies datgene klaar te maken dat hij of zij bliefte – ik doe dat dus niet. ‘We eten vanavond quiche’ betekent dat iedereen vanavond quiche eet.

Er bestaat een uitzondering op de schaffende pot: als de dochter het na twee happen proeven écht niet lekker vindt, dan kan er een boterham gesmeerd worden (met kaas of worst, kies maar). Maar die happen proeven zijn verplicht. Acute allergische reacties zijn uiteraard ook een vrijbrief.

2. Ja zeggen als ik nee bedoel

Ik geloof heilig dat grenzen stellen, zowel voor ouders als kinderen, niet alleen goed is, maar een must. Een typisch gevalletje ‘voor eigen bestwil’ dus, waarvan ik hoop dat ze later alleen maar profijt heeft, ook al is het nu niet altijd leuk.

3. Elke keer dat ze ergens pijn heeft een pleister opplakken of er een heel toneelstuk van maken

Mijn driejarige dochter zit in de fase dat er best wel wat pijntjes zijn, op de meest onverwachte plekken en op de meest onverwachte momenten. Haar doel is doorgaans aandacht, een pleister of een sessie Dora-kijken, maar uiteindelijk gaat het toch vooral om aandacht. Wat ik mijn kind uiteraard graag geef, maar dan wel om de goede redenen. Gelukkig kunnen ouders over het algemeen goed inschatten of iets echt pijn doet of dat het wel meevalt (hopelijk), dus ik neem ook af en toe de vrijheid om geklaag over een pijntje weg te wimpelen met een ‘nee hoor, er dat viel reuze mee’ of ‘wrijf er zelf maar even over met je hand, dan zul je zien dat het zo over is’

4. Haar laat laten opblijven

Als mama en papa zeggen dat het tijd is om naar bed te gaan, is het dat ook. Als er iets belangrijk is voor de ontwikkeling en het humeur van een kind, is dat voldoende slaap. Dat laatste geldt trouwens ook voor mama.

5. Haar teveel beschermen als ze aan het spelen is

Want het is juist goed om je kind iets meer risico te laten lopen, daar krijgen ze zelfvertrouwen van en worden ze bovendien meer zelfredzaam van. Yes please!

6. Of tegen al het andere (beschermen)

Al zou ik het kunnen, ik zou het niet willen: welkom in de wereld waarin dingen af en toe stom, verdrietig of teleurstellend zijn. Het gaat nou eenmaal niet altijd zoals je wil, sommige kinderen vinden je niet aardig en je haalt niet altijd een voldoende voor een proefwerk. Beter dat je daar al wat eerder bewust van wordt, dan dat het op je twintigste als donderslag bij heldere hemel binnen komt kletteren.

7. Haar huiswerk maken

Zie #6: die sporadische onvoldoende hoort erbij. Helpen of overhoren doe ik als ze straks groter is natuurlijk graag, maar dat is wezenlijk iets anders.

LEES OOK: 17 dingen die je kunt doen om moeder van het jaar te worden (volgens kinderen)

8. Alles wat stuk gaat, opnieuw kopen

Dat wil zeggen: als ze het zelf stukgemaakt heeft (als ik er per ongeluk op ben gaan staan, dan uiteraard wel). Maar dit is hoe het werkt: als je ergens onzorgvuldig of roekeloos mee omgaat, is dit de consequentie. Ik weet het, het klinkt extreem oubollig en belerend, maar anders leert ze het nooit, toch?

9. Haar halsstarrig verbieden te roken of te drinken

Bij ons thuis was roken een doodzonde. Nog net niet op het niveau van toezeggingen rondom rijlessen, maar er werd behoorlijk spastisch over gedaan dat roken echt héél erg slecht voor je was en dat wij dat allemaal niet mochten doen. Nooit. Ik heb geen psychologie gestudeerd, maar ik vermoed tot op de dag van vandaag dat er een verband is tussen dat zero-tolerance beleid en het feit dat ik al op jonge leeftijd een extreme fascinatie had voor sigaretten. Kortom: vanaf mijn twaalfde rookte ik stiekem, totdat ik op mijn achttiende openlijk de pakjes sigaretten liet rondslingeren, en vervolgens tot mijn 32ste stug doorgerookt heb. Roken is intens slecht en ik hoop met alles wat ik in me heb dat mijn dochter het nooit zal doen, maar ik zal haar dit niet zo streng verbieden als bij mij gebeurde, omdat dat volgens mij dus averechts werkt. Liever geeft ze aan dat ze benieuwd is, zonder dat dat allemaal geheimzinnig moet. Hoe minder geheimzinnig, hoe minder spannend, denk (hoop) ik.

10. Haar ruzies oplossen

Dat probeerde mijn moeder vaak te doen als mijn zus en ik met elkaar in de clinch lagen. Het gevolg: zus en ik waren allebei boos op m’n moeder en liepen vervolgens gearmd weg. Mijn moeder is er op een gegeven moment mee gestopt – ik begin er niet eens aan. Uiteindelijk moet ze het later ook zelf doen, immers.

11. Haar kamer opruimen

De eerste jaren doen we het gezellig samen, maar over een paar jaar is het klaar met de pret en mag ze zelf het speelgoed, poppen, kleding en andere gezelligheid achter d’r bips opruimen. Ik hoor het m’n moeder nog zeggen: ‘als jij zo nodig in een zwijnenstal wil leven, moet je dat vooral doen’. Ze had gelijk, ik zat daar heerlijk in die stal van me.

Gelukkig is het allemaal voor een goed doel: achter elke succesvolle puberdochter staat een zeurende moeder.

Reageer op artikel:
11 x dingen die ik NIET voor m’n kind doe
Sluiten