Janne Vogel
Janne Vogel Kids 5 mrt 2018

11 dingen waar je als moeder linea recta mee zou moeten stoppen

Hoe goed je ook je best doet, in je fulltime baan als ouder benader je je kind ook weleens nét op de verkeerde manier. Deze elf trekjes sluipen erin zonder dat je het doorhebt, maar kun je beter zo snel mogelijk afleren.

Foutjes in de opvoeding

Hieronder de meestvoorkomende foutjes, die nog weleens vervelend kunnen zijn voor zowel jezelf als voor je kinderen.

1. Je praat tegen je kind, in plaats van met hem

Communicatie is al-tijd belangrijk, maar kan nog weleens tricky zijn. Voornamelijk wanneer je kind ouder wordt en een eigen mening ontwikkelt. Probeer niet over hem heen te praten of hem toe te spreken, maar praat met je kind. Door goed met hem te communiceren – ook al is hij het niet altijd met je eens – wordt jullie band alleen maar sterker en voelt je kind zich zeker van zijn zaak. Als je niet naar hem luistert en totaal geen aandacht besteedt aan zijn mening, wordt hij op den duur stiller en zal hij je minder toevertrouwen.

2. Je denkt te negatief

Wanneer je gevangen zit in je eigen gedachten, kan dit een negatief effect hebben op het gedrag van je kind. Vaak realiseer je je niet hoeveel invloed jouw humeur en emoties op hem hebben, en vind je het alleen maar irritant wanneer niet alleen jij maar ook hij een rotdag heeft. Over een vicieuze cirkel gesproken. Positiever denken, ook naar je kind toe, kan hier verandering in brengen. Verander bijvoorbeeld de gedachte: ‘Hij is zó ontzettend irritant vandaag’, naar ‘Hij heeft het moeilijk vandaag. Ik vraag me af wat er aan de hand is.’ Op deze manier omdenken kan een grote impact hebben op de interactie met je kind.

3. Je hebt je eigen frustraties niet onder controle

Het ouderschap zit vól met frustraties op dagelijkse basis (daar hoeven we je vast niets over uit te leggen) en deze frustraties herkennen is de eerste stap naar een makkelijker leven. Ja, echt. Jouw frustraties hebben namelijk invloed op het gedrag van je kind. Wanneer je je frustraties leert herkennen, kun je ze proberen te voorkomen of te minimaliseren, waardoor het gedrag van je kind met sprongen vooruit zal gaan. Plan ‘s ochtends bijvoorbeeld extra tijd in voor het ontbijt of plan vijf minuten extra zodat je kind zijn schoenen goed aan kan trekken. Een betere oplossing dan gefrustreerd raken omdat je kind zich niet aan jouw planning houdt.

LEES OOK: Elke dag plezier met je kind maken is dé manier voor een gezonde opvoeding

4. Je hebt kritiek op zijn vriendjes en vriendinnetjes

Je kind zal altijd wel íemand thuisbrengen die jij niet als ideale compagnon voor hem ziet. Maar kritisch zijn over de vriendjes of vriendinnetjes van je kind, is niet de way to go. Je kind zal het persoonlijk opvatten als jij iets te zeggen hebt over zijn maatje, dus in plaats van bekritiseren is het veel leuker om interesse te tonen en uit te vinden wat bepaalde vrienden voor je kind betekenen.

5. Je labelt je kind

Niet doen: slecht gedrag verwarren met een slecht karakter of een slechte keus verwarren met een ‘slecht kind’. Af en toe heb je als ouder gewoon geen tijd om even rustig op adem te komen en te reflecteren, en dat kan ervoor zorgen dat je je kinderen heel globaal gaat zien. Labels als: lui, problematisch of egoïstisch, kunnen ervoor zorgen dat je kind zich ook echt zo gaat voelen. Kinderen die worden gelabeld zitten vaak vol met frustratie, pijn en woede en zijn minder gemotiveerd om dingen positief te veranderen, ‘omdat ze toch al gelabeld zijn’. Op de lange termijn heeft dit heel veel impact, dus focus op het goede gedrag van je kind en zoek naar oplossingen, in plaats van een passend label.

6. Je vergelijkt je kind met anderen

Een van de grootste fouten die je kunt maken, is het vergelijken van je kind met zijn broertje/zusje/vriendje/vriendinnetje, in de hoop dat hij hetzelfde goede gedrag zal vertonen. Ieder kind is uniek en dat is helemaal oké. Vergelijken is heel slecht voor het zelfvertrouwen van een kind én voor de motivatie. Per direct mee stoppen dus.

7. Je hebt het over ‘altijd’ of ‘nooit’

‘Je ruimt NOOIT je kamer op’, ‘Je maakt NOOIT je huiswerk’, ‘Je hebt ALTIJD een grote mond’, en ga zo maar door. Door op deze manier te praten geef je je kind weinig ruimte om iets te veranderen. Je kunt je zinnen beter zo formuleren dat je kind gemotiveerd wordt om dingen te veranderen en te groeien. Laat zien dat je in je kind gelooft en wees bereid om samen met hem aan bepaalde dingen te werken.

LEES OOK: 10 tips voor een opvoeding waar je kind je later dankbaar voor is

8. Je hebt veel kritiek op jezelf

We hebben allemaal wel eens zo’n dag waarop we ons niet echt sexy voelen. Kan gebeuren, maar houd de negatieve gedachten over jezelf zo veel mogelijk voor je als je kinderen in de buurt zijn. Je kind kijkt tegen je op en zoekt naar voorbeelden voor álles, ook voor zelfvertrouwen. Als jij jezelf constant loopt af te kraken, of het nu gaat over je uiterlijk, je gewicht, op de manier waarop je dingen aanpakt, is de kans groot dat je kind dit gaat kopiëren. En dat wil je niet.

9. Je probeert zijn beste vriend te zijn

Als ouder ben je er om ouder te zijn en níet om de BFF van je kind te worden. Te veel persoonlijke informatie delen met je kind op jonge leeftijd, of te close zijn met hem en zijn vriendjes kan heel slecht uitpakken op lange termijn. Je komt al snel in een soort ongezonde dynamiek terecht, waarin je kind zich schuldig gaat voelen als hij je ontgroeit (wat een heel normaal en natuurlijk proces is) en waarin je soms minder contact hebt met mensen van je eigen leeftijd dan met de leeftijdgenoten van je kind. De rol van ouder en kind moet duidelijk gescheiden zijn en blijven, zodat je kind zich goed kan voelen en kan opgroeien als een mentaal gezonde volwassene.

10. Je laat je kind niet zelfstandig zijn

Je kind zien opgroeien kan lastig zijn, maar ook dit is natuurlijk wel de bedoeling. Het is belangrijk dat je je kind steeds meer los gaat laten, zodat hij op den duur meer zelf gaat leren en ontdekken. Alles doen voor je kind is juist niet oké. Wanneer je hem niks zelf laat doen, krijgt hij het idee dat je denkt dat hij het niet kan én werkt hij simpelweg niet aan zijn vaardigheden. Want ‘mama doet het wel even’. Gun je kind dus steeds nieuwe uitdagingen, zodat hij straks op eigen benen kan staan, hoe moeilijk het ook is.

11. Je neemt het gedrag van je kind persoonlijk

Wanneer je kind boos op je wordt of vertelt dat hij je niet lief vindt (of erger!) is dit altijd een shock. Je hebt álles voor dit kleine wezen gedaan. Hij zou je op handen moeten dragen. Toch is het hartstikke normaal en juist natuurlijk dat je kind opgroeit en uiteindelijk de nodige afstand van je neemt. Als je merkt dat je alle boze woorden van je kind persoonlijk opneemt, gaat er iets mis. De kans is groot dat je zelf (onbewust) problemen hebt die ervoor zorgen dat je het zo zwaar opvat. Het kan in dit geval helpen om er met iemand over te praten of hulp te zoeken bij een psycholoog.

Reader's digest

Reageer op artikel:
11 dingen waar je als moeder linea recta mee zou moeten stoppen
Sluiten