Redactie
Redactie Lifestyle 9 mei 2015

11 x inspirerende Nederlandse moeders waar we wat van kunnen leren

Aanstaande zondag staat in het teken van ons: moeders. Omdat we in ons dagelijkse leven zo enorm veel ballen hoog houden – kunst- en vliegwerk om het gezin draaiende te houden. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk/hopelijk ontbijt op bed, veel extra kusjes en die o zo prachtige op school in elkaar gezette knutselwerkjes. En misschien ook wat tijd voor jezelf – als je geluk hebt. ‘Dank je wel mama!’

Voor Famme een mooie gelegenheid om ook een elftal andere Nederlandse moeders in het zonnetje te zetten. Vrouwen die gelden als enkele van de meest inspirerende moeders – in willekeurige volgorde opgesomd – die Nederland ooit voortbracht.

Fanny Blankers Koen

Francina Elsje Blankers-Koen (1918-2004) was niet alleen één van de beste sportvrouwen die ons land ooit gekend heeft, ze liet ook zien dat het moederschap niet het einde van een carriére hoeft te betekenen. Anno nu misschien niet zo baanbrekend, maar in de jaren ’40 van de vorige eeuw lag dat toch nét even anders. Nadat Fanny in 1941 en 1946 beviel van haar kinderen, dacht iedereen dat het gedaan was met de loopbaan van de atlete. Verkeerd gedacht: ze kwam in 1948 terug van de Olympische Spelen in Londen met maar liefst vier (!) gouden medailles. Het leverde haar de bijnamen De Vliegende Huisvrouw en The Flying Dutchmam op. Moeders kunnen óók topprestaties leveren, zo was de kristalheldere boodschap.

Anouk

Zangeres Anouk Teeuwe is er eentje van het type: je vindt ‘r òf helemaal het einde, òf he-le-maal niks. Ze staat niet bekend als de meest zachtaardige en milde persoonlijkheid, en zelf doet ze ook vooral geen moeite om iets aan die beeldvorming te doen. Stiekem was ze op jonge leeftijd al een troubled kid: haar vader verliet het gezin toen ze drie jaar oud was, en Anouk heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat haar pubertijd een experimentele fase vol drugs en drank was. Verder dan de derde klas mavo kwam ze niet. Fast forward naar 2015: Anouk is één van de beste zangeressen van ons land, die daarnaast in haar eentje vijf kinderen van drie verschillende vaders opvoedt. Love her or hate her; daar móet je wel bewondering voor hebben.

Koningin Máxima

Hoewel van oorsprong Argentijnse, scharen wij haar na zoveel jaar trouwe dienst als Nederlands staatsburger graag onder dit notabele gezelschap van super moms. Zou ze ooit tegen Willem-Alexander zeggen: ‘vanavond heb ik écht geen zin om mee te gaan naar die opening, ga maar zonder me’. As if. Altijd opzitten, glimlachen en stralen. Terwijl die drie bloedjes van dochtertjes heus ook wel eens de tent afbreken of hun nagels diep in een zusje zetten. Klopt, ze krijgt er een rijkelijk bedeeld leven voor terug, maar je moet er maar zin in hebben. Vergeet niet dat Máxima vóórdat ze onze kroonprins ontmoette aan het begin stond van een zeer succesvolle carrière in de financiële wereld. En nee, we hebben het in dit lijstje bewust niet over haar vader en zijn verleden, daar heeft haar moederschap namelijk niets mee te maken.

Heleen van Royen

Net als Anouk een gevalletje love her or hate her, maar zelfverklaard neofeministe Heleen van Royen is zeker een interessante moeder te noemen. Exhibitionistisch, provocerend en aandachtsgeil. Je zou bijna vergeten dat ze ook nog (niet onverdienstelijk) een aantal romans en columns geschreven heeft. Haar ‘doorbraak’ bij het grote publiek dankt ze aan het moment waarop ze toenmalig wethouder Rob Oudkerk ten val bracht door vertrouwelijke gesprekken over zijn prostitueebezoek naar buiten te brengen. Over hoe stijlvol deze actie was valt zeker te twisten. Maar Heleens echte klapper kwam vorig jaar door haar alom bejubelde én begruwelde ‘tamponfoto’. Als je zin had, kon je naast dat ene exemplaar nog 200 andere Heleen-selfies bekijken in het Letterkundig Museum in Den Haag. Ook al vind je het weerzinwekkend: deze moeder van twee jongvolwassenen doorbreekt hoe dan ook taboes.

Mies Bouwman

Newsflash: Mies is 85 jaar. Weinig vrouwen zien er op die leeftijd nog zo patent uit, en al helemaal niet als ze een drukke carrière, vier kinderen en 13 kleinkinderen ‘achter de rug’ hebben. In de jaren ’60, ’70 en ’80 was Mies hét boegbeeld van het Nederlandse televisielandschap. In haar vrije uurtjes schreef ze bovendien ook twee kinderboeken. Voor veel vrouwen (en mannen) is ze altijd het lichtende voorbeeld van een vooruitstrevende, intelligente vrouw annex werkende moeder met een groot charisma geweest.

Linda de Mol

Linda werd vooral bekend als presentatrice van Love Letters, maar was lange tijd in Duitsland populairder dan hier. Andere programma’s volgden, evenals acteerwerk, maar wat ons betreft is het met name de lancering van haar eigen blad LINDA. die haar tot de inspirerende duizendpoot-moedermens maakt die ze is. Want om in het licht van de afnemende populariteit van print juist dát te doen, is gedurfd. Zeker als je als Gooische vrouw als zij tegen een bepaald stigma moet opboksen. Lang verhaal kort: een enorm succes. Huwelijken, scheiding, vermeende affaires en een naar afpersingsdebakel verder is Linda Officier in de Orde van Oranje-Nassau de Mol voor veel vrouwen de vleeswording van de moderne all-round in-control moeder. Ook al laat ze zelf in haar editorials in LINDA. regelmatig weten dat dat allemaal wel meevalt.

Neelie Kroes

Neelie Kroes, Nikkelen Neelie, VVD-icoon, politica van ongekend formaat. Eén van de spaarzame (enige?) Nederlandse vrouwen die tot twee keer toe opgenomen werd in de Forbes-lijst van 100 Most Powerful Women (in 2007 en 2008, respectievelijk op #59 en #47). De eerste vrouwelijke EU-commissaris die ons land ooit voortbracht. De titel van de (ongeautoriseerde) biografie die ooit over haar geschreven werd luidt niet voor niets ‘Neelie Kroes – Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd’. Vandaag de dag is ze adviseur van (o.a.) de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Dit jaar genomineerd voor de Inspiring Fifty: Europe: de meest invloedrijke en toonaangevende vrouwelijke rolmodellen van het moment. Tussen alle bedrijven door voedde ze ook een zoon op.

Annemarie van Gaal

In datzelfde lijstje van Inspiring Fifty vind je ook de naam van Annemarie van Gaal terug. Haar verhaal is waarschijnlijk het meest bekende verhaal van hoe een in de steek gelaten alleenstaande moeder het schopte tot één van de meest succesvolle Nederlandse zakenvrouwen. Op haar twintigste raakte ze zwanger van een Amerikaan die haar kort na de geboorte van haar eerste zoon verliet. In plaats van bij de pakken neerzitten, werkte ze zich op bij uitgever VNU, tot het punt waarop ze samen met ondernemer Derk Sauer naar Moskou vertrok en daar – inmiddels moeder van een tweede zoon – een reusachtig media-imperium opzette. Anno nu is ze terug in Nederland (voor de opleiding van haar zonen) naast toegewijd moeder ook eigenaar van een uitgeverij en een vastgoedbedrijf. En commissaris, adviseur en investeerder. Auteur. Columniste voor het FD. En o ja, een deel van haar inkomsten doneert ze aan organisaties die armoede in Nederland proberen te bestrijden.

Aletta Jacobs

Ironisch genoeg is Aletta Jacobs zelf slechts één dag moeder geweest; haar zoontje overleed de dag van zijn geboorte door een medische fout. Toch mag zij op dit lijstje niet ontbreken. De eerste bekende Nederlandse feministe van de 19de eeuw, die weigerde zich te confirmeren aan het huwelijkse instituut. Het gevolg: zij en partner Carel tekenden in 1884 voor een zogeheten ‘vrij huwelijk’. Kort voor: ‘wij zijn het niet eens met de verplichtingen van het huwelijk, maar omdat we graag kinderen willen, tekenen we met tegenzin dit papier’. Haar grootste prestatie: de weg vrijbanen voor vrouwen die willen (door)studeren. Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een hogeschool (HBS) bezocht, die universitair onderwijs volgde, die arts werd en alsof dat niet genoeg was, de eerste vrouw die promoveerde.

Barbara Barend

Je moet het maar durven: als dochter van een bekende journalist ook de stap richting het tv-landschap maken. Voetbalverslaggeefster nog wel. Hallo mannenwereld, hier ben ik, Barbara, dochter van Frits, totdat een blessure het onmogelijk maakte veelbelovend voetbalster, lesbisch en openlijk fan van een zekere Amsterdamse voetbalclub. Haar verstand van (voetbal)zaken werd door mensen betwist, evenals haar neutraliteit. Mannenpraat: wij vinden het stoer. Waarin ze ook een inspiratie voor velen is geweest, is de openheid waarmee zij en echtgenote Alette twee kinderen kregen. Opmerkelijk en bewonderenswaardig was het felle debat dat zij in 2012 aan tafel bij Pauw en Witteman voerde met Mariska de Haas, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad die ervoor pleit dat homosexuele stellen juridisch gezien geen recht zouden mogen hebben op kinderen. Bekijk hier het fragment.

Annie M.G. Schmidt

De hekkensluiter kan eigenlijk niemand anders zijn dan de moeder der Nederlandse kinderen, al was het maar omdat ze ons allemaal jarenlang voorgelezen heeft. Anna Maria Geertruida Schmidt schreef honderden versjes, liedjes en boeken die in de kasten en aan de muur in vele duizenden kinderkamers hingen. En nog steeds hangen. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Wiplala, Abeltje, Dikkertje Dap en Beertje Pippeloentje – om maar een paar namen te noemen. Zelf kreeg ze één zoon: Flip. Wat moet hij als kind intens genoten hebben tijdens het voorleesuurtje elke avond.

Wie is volgens jou de meest inspirerende moeder van Nederland? Of is dat toch echt je eigen moeder? Deel je mening met Famme.

Reageer op artikel:
11 x inspirerende Nederlandse moeders waar we wat van kunnen leren
Sluiten