Redactie
Redactie Lifestyle maart 26, 2015

11 x tips voor zij-met-een-volle-kledingkast-maar-niets-om-aan-te-trekken

Vorige week postte een vriendin – moeder van een tweejarige – op Facebook de volgende tekst: ‘Voor zoonlief kan ik shoppen als de beste, maar zelf heb ik niks meer om aan te trekken én geen idee hoe dat ook alweer ging; winkelen voor jezelf’. Het regende instemmende geluiden van mede-moeders-vriendinnen.

Het blijkt een veel voorkomend euvel onder (nieuwe) moeders: een volle kledingkast maar echt he-le-maal niets om aan te trekken.

Dat hoort styliste Charlotte Immink bijna dagelijks. Als Wardrobe Wizard helpt ze vrouwen (mannen ook, desgewenst) met het opruimen van je kast, je collectie door te passen, bepaalt (in overleg) wat je moet houden en wat je vooral weg moet doen en geeft allerhande stylingtips en –trucs.

We vroegen haar om tips voor dit type ‘zoekende’ vrouwen. Lees en leer.

1. Niets om aan te trekken? Echt niet?

Het is een terugkerend patroon, aldus Charlotte. Als je denkt dat je niets in de kast hebt hangen wat je aankunt, ga je shoppen en kom je negen van de tien keer thuis met datgene waar je kast al vol mee hangt. Niet doen! Als je constateert dat je dingen niet draagt omdat ze niet lekker zitten of omdat je je er niet lekker in voelt, kijk dan eerst of je het euvel kan verhelpen. De kleermaker is niet voor niets uitgevonden.

2. Niet door de keuring? Weg ermee.

Zo niet, doe ze dan weg. Fijne bijkomstigheid: je maakt meteen ruimte in je kast. Je hebt meerdere opties: weggooien, verkopen of ruilen met vriendinnen. Als je twijfelt omdat je geen afstand kan doen van dat ene jurkje of die superleuke legging, leg het dan eerst apart bijvoorbeeld op zolder. Als je het bewuste item een heel seizoen niet hebt gemist, gaat ‘ie alsnog weg.

3. Voorkom herhaling (stel jezelf de waarom-vraag)

Bekijk de kleren die je wegdoet en stel jezelf de vraag: waarom draag ik deze broek/jurk/jas eigenlijk niet meer? Als je bijvoorbeeld lange armen hebt en jasjes daardoor niet lekker zitten is het verstandig hierop te letten bij nieuwe aankopen –zo voorkom je miskopen (zie ook punt 1).

4. Doe meer met combineer

In mijn overtuiging hoeft het niet veel te kosten om er leuk uit te zien. Koop een aantal basis-items die je graag draagt wat duurder (bijvoorbeeld jeans, beha, shirts) en wissel dit af met goedkoper spul van ketens als H&M en Zara.

5. Combineren kun je leren

Tijdens een kastopruiming creëren en fotograferen we minimaal 15 nieuwe sets met de kleding die je zelf al in de kast hebt hangen. Durf uit de box te denken en een jurkje voor een zomerse bruiloft ook in de winter te dragen met een leren jack, maillot en stoere laarzen. Een colbert van een zakelijk gekocht pak kan ook prima casual met een jeans of leren broek en een simpel T-shirt. Of dan met hakken voor een avondje uit en met sneakers voor een middagje shoppen. Laat gelegenheidskleding niet een heel jaar wachten op het volgende sollicitatiegesprek of feestje; met iets meer creativiteit en durf zie je hoeveel kanten je op kan met wat je al hebt.

6. Beha’s zijn de bom

En daar mag dus pertinent niet op bezuinigd worden! Een goede beha doet zo ontzettend veel voor je; het is één van de items waar je je figuur bij uitstek mee kan shapen. Laat je in een (goede) lingeriewinkel adviseren. Ook als je na een zwangerschap je figuur nog niet helemaal terug hebt, kan goede lingerie hét verschil maken.

7. Een tijdbom is ook een bom

Vaak denk je dat je niets hebt om aan te trekken, maar is tijd (of eigenlijk het gebrek eraan) daar meer debet aan dan je daadwerkelijke garderobe. Neem de tijd om na te denken over je outfit. Als je weet dat je vroeg de deur uit moet, kijk dan eens of je je outfit voor de volgende dag al de avond ervoor klaar kunt leggen.

8. Kleur bekennen

Als je gaat winkelen, zorg dan dat je vooraf weet welke kleur je goed kunt hebben, en welke minder goed. Veel vrouwen voelen zich lekker en veilig in zwart, terwijl dat soms juist pips en grauw maakt. Kijk voor de spiegel kritisch wat er met je gezicht gebeurt als je er verschillende kleuren bij houdt.

9. Koop de juiste maat

Het lijkt een open deur van jewelste, maar als je eens wist hoeveel vrouwen er nog altijd nét een maatje naast zitten (bewust dan wel onbewust). Als je in dubio bent omdat je dat ene jurkje zo ontzettend leuk vindt maar ze die niet meer in jouw maat hebben, dan is een maatje groter vaak een beter idee dan een maat te klein. Een maat groter oogt regelmatig zelfs slanker (tel uit je winst).

10. Omarm je figuur

Hier begint en eindigt eigenlijk alles mee: bekijk jezelf goed in de spiegel, bepaal je sterke punten en benadruk deze als je je kleedt. Houd er ook rekening mee als je nieuwe items koopt. Laat je inspireren door trends, maar bedenk tegelijkertijd goed of die trends ook geschikt zijn voor jouw figuur.

Lees ook: Dit is dé perfecte jurk voor jouw figuur >

11. Laat je adviseren

Als je het voor eens en voor altijd goed wilt doen, laat je dan adviseren en helpen om te bepalen welke kleding nou echt goed bij jouw stijl en figuur past. Het is een eenmalige investering waar je je leven lang lol aan hebt.

Tot slot ook vier zeer bruikbare tips voor je kast:

1. Wat je niet ziet, draag je niet

Probeer zoveel mogelijk op te hangen en/of goed in het zicht te leggen. Als je weinig ruimte hebt, probeer dan eens in de zoveel tijd de boel opnieuw in te ruimen, dan kom je vanzelf weer items tegen waarvan je het bestaan hoogstwaarschijnlijk vergeten was.

Lees ook: 10 handige hacks om nooit meer iets kwijt te raken in je kledingkast >

2. Stickers

Als je niet veel ruimte hebt in je kast en dus stapeltjes achter elkaar moet leggen, schrijf dan op een sticker wat er op het achterste stapeltje ligt en plak deze op aan de voorkant van je plank.

3. Sorteer op kleur

Wellicht een tikkeltje dwangmatig maar geloof me: het ziet er allemaal net wat gezelliger en overzichtelijker uit als je je stapeltjes en kledingrekken op kleur indeelt. En als je dan echt lekker bezig bent: gebruik één type hanger!

4. Houd zomer- en winterkleding gescheiden

Creëer meer overzicht door in de winter al je zomerspul (liefst luchtdicht) op te bergen. Je kast is overzichtelijker én je hebt meer ruimte.

Een volle kast maar niets om aan te trekken? Styliste Charlotte Immink hoorde dit zo vaak dat ze Wardrobe Wizard startte. De Wizard ruimt op, past met jou je kledingcollectie door, kijkt wat je moet houden en moet wegdoen, geeft stylingtips & trucs, helpt je combineren en denkt mee over een aanvulling om je garderobe compleet te maken.

Lees ook: Smokkel jezelf 2 kilo slanker met deze kledingtips >

Reageer op artikel:
11 x tips voor zij-met-een-volle-kledingkast-maar-niets-om-aan-te-trekken
Sluiten