Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Eten 15 sep 2017

11 x verrassende avocado-hacks die je waarschijnlijk nog niet kende

We kunnen ons een tijdperk zonder avocado’s bijna niet meer herinneren (ja, er was ooit een tijd waarin we niet eens wisten wat het ding precies is en dat je het überhaupt kunt eten). Avocado-restaurants poppen uit de grond en een boterham zonder de vrucht is saai. Maar hoe veel je ook denkt te weten over avocado’s, we weten bijna zeker dat je deze 11 handige avocado-hacks nog níet kende.

Want ben jij je ervan bewust dat je een avocado beter eerst even kunt wassen voordat je ‘m opeet, of dat je de vrucht eigenlijk al die tijd verkeerd snijdt? Zie deze en nog 9 tips hieronder:

1. Gebruik fruit of folie om je avocado te laten rijpen

Wie het rijpingsproces van avocado’s bedacht heeft, had dit echt niet hoeven doen. Je wacht dagenlang tot hij zacht genoeg is, en precies op het moment dat je ‘m wil eten heeft hij bruine, rotte vlekken in het vruchtvlees. Het helpt dus om je avocado’s samen met bananen en appels in een zak te stoppen. Op die manier versnelt het rijpingsproces en heb je in no time een zachte avocado. Een andere manier om je avocado à la minute te rijpen is door ‘m in folie te rollen en een paar minuten in de oven te bakken. Tweehonderd graden, tien minuten en klaar is Kees!

2. Zie makkelijk of een avocado rijp is of niet

En dat zonder ‘m door te snijden. Je hoeft namelijk alleen maar dat kleine knobbeltje aan de bovenkant te verwijderen. Is het ondergrondje geel of groen, dan is-ie rijp om opgegeten te worden. Is het bruin, dan kun je ‘m beter weggooien.

3. Was je avocado voordat je ‘m eet

Het klinkt misschien een beetje gek en nutteloos (want je eet de schil niet op, right?) maar dat is het dus niet. Doordat je de vrucht snijdt, duw je namelijk de bacteriën die op de schil zitten (want ja, die zitten er met z’n miljoenen) naar binnen. Die eet je vijf minuten later dus vrolijk op.

4. Snijd niet langer in de lengte

We horen je denken: moet dat dan in de breedte? Nope, liever kruislings. Als je de avocado namelijk op de normale, verticale manier snijdt, dan krijg je de pit er met geen mogelijkheid uit. Als je ‘m kruislings snijdt heb je geen mes of ander gereedschap nodig om die eruit te krijgen, je floept ‘m er dan namelijk heel makkelijk al knijpend uit. Oefening baart kunst!

5. Gebruik citroensap om je avocado groen te houden

Als je alleen de ene helft wilt opeten en de andere nog even wil bewaren, is de kans groot dat je ‘m half bruinig aantreft. Niet smakelijk. Dit voorkom je door er een klein beetje citroensap overheen te sprenkelen. Door de zuren die erin zitten blijft de avocado z’n natuurlijke, groene kleur houden. Wat ook helpt is door de avocadohelft die je wilt bewaren in te smeren met een stuk opengesneden ui. Laat de pit erin voor een nog lekkerder stukje vruchtvlees.

LEES OOK: 25 x snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

6. Gebruik een avocado als boter

Bak je brownies, taart of een ander recept dat voor tachtig procent uit boter bestaat, kun je voortaan prima avocado’s gebruiken in plaats van boter of margarine. De vrucht zit vol gezonde vetten die prima als vervanger voor boter door kunnen. Smaakt net zo lekker, is een stuk gezonder!

7. Gebruik ‘m als vervanger voor mayonaise

Vooral in salades is een flinke klodder mayo superlekker. Een maaltje dat we vooral met dit warme weer aan de lopende band weg kunnen werken. Maar wist je dat je die mayonaise ook prima kunt vervangen door avocado? Doet het vooral heel goed in een tonijnsalade. Het recept check je hier.

8. Maak gezonde friet van avocado’s

Say what? Zei daar iemand gezonde friet? Jawel, dat kun je dus maken van avocado. Snijd de vrucht in de lengte door en snijd vervolgens het vruchtvlees in reepjes, net zo dik als je de frietjes wil hebben. Daarna kun je de reepjes zowel frituren, bakken of ze in bacon rollen en afbakken in de pan. Vergeet ze niet eerst door een beetje paneermeel te rollen in de eerste twee gevallen. Yummy!

9. Plant je eigen avocadoboom

Gooi die pit voortaan niet meteen weg, want je kunt er dus gewoon zelf een avocadoboom uit laten groeien. Kost wel even tijd, want pas na zeven jaar (!) groeien er als je geluk hebt vruchten aan. Hoe je een avocado plantje kunt kweken lees je bij ons zusje Roomed.

10. Gebruik avocado’s als suikervervanger in smoothies

Ze zijn perfect om de dag mee te starten, maar smoothies met banaan erin bevatten veel suiker. Gebruik dus eens een avocado in plaats van een banaan. Daar zitten een stuk minder suikers in en avocado’s hebben toch die creamy structuur die je in een banaan terugvindt.

11. Gebruik avocado’s als gezichtsmasker

Avocado’s zijn niet alleen goed voor je als je ze eet, maar ook als je ze opsmeert. Jawel, je kunt er een perfect gezichtsmasker van maken. Prak een avocado tot-ie helemaal zacht is en roer daar een lepel honing doorheen. Dit is de ultieme combinatie die ervoor zorgt dat je gezicht in no time zowel een oppepper krijgt als de boel weer gladstrijkt.

Ook lekker: maak je eigen fruitijs met avocado en limoen

Independent.co.uk

Reageer op artikel:
11 x verrassende avocado-hacks die je waarschijnlijk nog niet kende
Sluiten