Redactie
Redactie Persoonlijk 22 april 2015

12 dingen die je altijd onthoudt over je eerste liefde

Hij zat naast me in de klas. Ik was, pak ‘m beet, een jaar of 9 en ik was verliefd. Hevig verliefd. Alleen was ik niet de enige. M’n vriendinnen waren dat ook. Al giechelend zochten we de aandacht. Op een dag mocht ik overblijven bij hem. Alleen. Damn, wat was die eerste liefde leuk.

Vraag een ouder echtpaar over hun eerste date en ze kunnen alles in geuren en kleuren over de kleinste details vertellen. Die intense liefde maakt zo’n indruk, dat je er jaren later nog steeds over kunt zwijmelen. We kunnen wel echt stellen dat verliefd zijn een van de leukste dingen in het leven is. En – van horen zeggen – we blijken gemiddeld zo’n zes keer verliefd te worden in ons leven. Iedere echte liefde is weer anders, maar het gevoel blijft in wezen hetzelfde. Toch maak je kennis met dit gevoel, tijdens je eerste liefde. En alle eerste keren zijn bijzonder. Dit onthoud je over je eerste liefde. Wat missen we nog?

1. Je eerste kus

Als je zo jong bent, kus je misschien nog niet, maar we kunnen onze eerste zoen – wellicht met de jongen op wie je ook verliefd was – nog als de dag van gisteren herinneren. Achter het fietsenhok, op het klassenfeest of op zolder bij zijn ouders; wat was het knullig, maar wat voelde je je verlicht de dag erna.

2. Je eerste keer

Misschien was je eerste keer wel met de man met wie je nu getrouwd bent, of kwam je eerste keer pas veel later, je vergeet ‘m in ieder geval nooit meer! Ach, ach, ach wat was het onhandig, wat was het bijzonder. Bleek het bij jou net zo magisch als je dacht dat het zou zijn? Of was het erin en eruit, kleren aan en naar de plaatselijke supermarkt voor een bak ijs?

3. Het moment waarop jullie elkaar ontmoetten

Of het nu op straat was, bij iemand thuis of zelfs in de supermarkt; het moment kunnen we feilloos naar boven halen. Soms weten we nog wat we aanhadden, of hoe het gesprek tot stand kwam. Het staat in ieder geval op ons netvlies gebrand.

4. Zijn lach

Gek eigenlijk dat we dat kunnen visualiseren. Want hoe jong we ook waren, we weten precies hoe zijn glimlach eruit ziet. Ook al had hij een blokbeugel en zaten er her en der stukjes pindakaas tussen verstopt, wat was het toch fijn om zijn lach te zien.

5. De eerste keer dat jullie op date gingen

Nou was het in mijn geval overblijven tijdens de pauze. Maar het kan ook zijn dat je op latere leeftijd echt verliefd werd. Je weet vast nog wel dat ene moment waarop jullie samen iets gingen doen. De eerste keer samen naar de bios bijvoorbeeld. Achterin een hoekje, een beetje zoenen en giechelen. Die film? Geen idee waar-ie over ging. Hoe leuk was dat!

6. De minder leuke kanten

Als je verliefd bent, zie je geen minder leuke kanten. Alles is leuk, grappig en wordt opgehemeld tot en met. Geld speelt geen rol en echte problemen komen later pas. Achteraf gezien was er vast ook iets wat minder leuk aan je eerste liefde was. Misschien dus die blokbeugel.

7. Geen zorgen

Hoe jonger je bent en tot over je verliefd, hoe minder zorgen je ervaart. Misschien omdat je minder verplichtingen hebt, misschien omdat je wat naïever bent dan nu. Hoe dan ook, het was fijn.

8. Het moment dat het uit ging

In mijn geval, was ik veel verliefder dan hij (hij vond meisjes maar ingewikkeld) en dat ik geen wederhoor kreeg, was behoorlijk pijnlijk. Maar ik wist ook dat dit niet het einde van de wereld was. Dat kwam pas later, toen het uitging met m’n eerste serieuze relatie.

9. Zijn kamer

Weet je nog, dat schattige éénpersoonsbed, posters aan de muur (met idolen of mooie vrouwen, afhankelijk van de leeftijd) en die foeilelijke gordijnen die z’n moeder had gemaakt?

10. De cadeautjes die je stuurde

Een zelfgemaakt armbandje, of die eerste Valentijnskaart. Wat was jouw geschenk?

11. Schuifelen

Slowen, slijpen, hoe je het ook wil noemen. Maar man, die bundel vlinders die daar bij kwam kijken, die is moeilijk te evenaren!

12. Die liefde duurde maar even

Of misschien wel jaren. Er geven zich niet voor niets duizenden mensen op voor programma’s als Memories. Je eerste liefde vergeet je gewoon nooit, ongeacht je een week verliefd was of twee jaar. Dan hebben we nog één vraag voor je: als jij je eerste liefde weer tegenkomt, zou dat vuur dan weer aangewakkerd worden denk je? Zou jij ‘m sowieso nog een keer willen zien? Wij zijn benieuwd!

Kennen jullie dit verhaal nog over het 12-jarige meisje dat trouwt met de liefde van haar leven (37)?

Reageer op artikel:
12 dingen die je altijd onthoudt over je eerste liefde
Sluiten