Redactie
Redactie Kids 18 nov 2016

12 dingen die je nooit tegen een jonge moeder moet zeggen

Het jong krijgen van kinderen heeft zo z’n voordelen. Zo is je energielevel behoorlijk hoog, voelt het constant eraan herinnerd te worden dat je zó jong bent best lekker, en herstellen onze lichamen net iets sneller. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet tegen een jonge moeder kunt zeggen.

Daar was-ie. ‘Het’ gevoel. Het gevoel dat je de party girl inruilde voor, zoals menig mens dit om mij heen tot bored to the bone heeft bekroond: huiselijkheid. Een goede relatie, een prachtig huis in de stad met extra kamer en blijkbaar de drang naar een kindje heeft m’n leven niet in negatieve zin veranderd. Het leven is alleen maar leuker geworden. En daarom zijn de volgende uitspraken niet echt gepast.

1.‘Was het gepland?’

Nee, een kind plan je niet. En als het niet gepland zou zijn, is het meestal wel heel erg gewenst. Anno nu weten we vast wel hoe voorbehoedsmiddelen in elkaar steken, dus waarschijnlijk is het onderwerp ‘kinderen’ uitvoerig besproken.

Je eigen plan trekken

2.‘Heftig hoor, ik doe het je niet na’

Bedoel je dan de bevalling of het opvoeden? Dat andere twintigers een goede baan hebben, twee keer per jaar gaan ‘reizen’ en bovenop de nieuwste hotspots zitten, betekent niet dat jonge moeders dit niet doen. Oké, een spannend hostel in Bangkok behoort niet meer tot de mogelijkheden en het parkeren van het nieuwste model kinderwagen is vaak een crime in de smalle grachtenlunchrooms. Maar het managen van een gezin is een ware uitdaging. Waarom zou je hiermee wachten?

3.‘Voor mij nog even niet. Ik geniet nog even van m’n vrijheid’

Ha! Als jonge moeder zijnde, kom je er snel genoeg achter wat vrijheid precies is. Zo wordt een avond uit of weekend weg veel levendiger en geniet je meer van elk moment. Het feit dat je heel even uit de moederrol bent gestapt, geeft het fenomeen vrijheid een compleet andere betekenis. Natuurlijk kun je niet meer wekelijks de zon zien opkomen in dronken toestand. Helaas wel in slaapdronken toestand.

4.‘Dan ben je er maar alvast van af’

Uhh… Waar van af? Van een kind kom je niet af. Laat staan dat je dit zou willen. Punt.

5.‘Hoe reageerden je ouders?’

Ja, dit is iets wat ik echt heb gehoord. Zonder blikken of blozen was dit het eerste wat er aan mij werd gevraagd. Rechtstreeks, nadat ik dartelend vertelde dat ik zwanger was. Al vier weken, maar liefst! ‘Mijn ouders waren super blij. Net als de meeste mensen overigens…’

6.‘Als je de tijd terug kon draaien, zou je het dan anders doen?’

Natuurlijk! Ik zou dan een zeilboot hebben gekocht om iets van de wereld te zien of slingerend als Jane (van Tarzan) de woestste oerwouden hebben ontdekt. Oeps, alleen kan de tijd niet worden teruggedraaid.

7.‘Je ziet er niet echt uit als een moeder’

Thanks! Dat ik geen wallen tot op m’n knieen heb of niet spontaan jute zakken ben gaan dragen, betekent niet dat ik geen moeder ben. Wel bedankt voor het compliment, trouwens.

8.‘We dachten, we vragen je maar niet, want misschien kon je geen oppas regelen.’

Nooit geschoten, altijd mis.

9.‘Ik geloof nog steeds niet dat jíj een kind hebt. Ik moet er nog aan wennen’

Je hebt er anderhalf jaar de tijd voor gehad. Misschien wordt het tijd het ‘wennen’ te vervangen door ‘accepteren’.

10.’Ben je er blij mee/ heb je er spijt van?’

Dit zijn twee tegenovergestelde vragen waar we op beide geen antwoord willen geven. Of eerder gezegd, kunnen. Het zou heel raar zijn als we opeens zouden zeggen: ‘Nee, eigenlijk ben ik er niet blij mee’, of ‘Ja, ik heb er spijt van’. We begrijpen je nieuwsgierigheid, maar ga er maar vanuit dat het hebben van kinderen echt heel erg leuk is. Ook als je een twintiger-moeder bent.

11.’Maar hoe zit het dan met je carrière?’

No worries, die carrière komt er wel. Een kind krijgen in je twenties betekent niet automatisch een carrière-stop. Vaak word je -onbewust- juist extra gemotiveerd om alles ‘op orde’ te krijgen. Het zorgen voor jezelf staat nog steeds bovenaan de ranglijst, alleen vertoef je nu op de gedeelde eerste plaats. Daarbij zijn luiers, kinderwagens en opvangmogelijkheden zo belachelijk duur, dat we wel moeten werken. En als je ervoor kiest om thuis te blijven, is dat natuurlijk ook een prima idee.

12.‘Wanneer gaan jullie trouwen?’

De jaren vijftig zijn allang voorbij. Daarbij moeten we eerst de schuld aflossen van de kinderkamer. Maak ik hieruit op dat je zin hebt in een feest? Kom, laten we een wijntje gaan drinken.

Lees ook de andere ‘Dingen die je niet moet zeggen tegen:
werkende moeders, thuisblijf moeders, single mama’s, lesbische moeders, kersverse ouders, je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
12 dingen die je nooit tegen een jonge moeder moet zeggen
Sluiten