Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids februari 17, 2017

12 dingen om te doen voor je vijf wordt

Terwijl ik het lijstje optik lach ik smakelijk om de afzonderlijke gebeurtenissen. Van grappig tot iets minder grappig tot ronduit wanhopig bekijk ik de uiteindelijke lijst. 12 dingen die je moet doen voordat je vijf wordt. En ik had nog wel even door kunnen gaan. Om alle ouders een hart onder de riem te steken, want we maken het allemaal mee. En nee, mijn kinderen hebben niet alles zelf gedaan, maar ze komen een heel eind.

1. Sla mama een blauw oog

Kies hiervoor het juiste moment. Vlak voor een belangrijke gebeurtenis, zoals haar 40ste verjaardag bijvoorbeeld. Kien de plek goed uit. Net onder het oog. Het hoeft niet eens hard te zijn, als de plek maar doortrekt rondom het hele oog. Gebruik hiervoor je eigen hoofd, alhoewel een hard stuk speelgoed ook goed werkt. Grappig joh, die reacties van crèche moeders en de bakker. Als je je moeder hoort zeggen: ‘Ja mijn kind heeft nogal een hard hoofd’ kijk dan uitermate verbaasd en geschrokken en zeg alleen maar: ‘Maar, papa…’

2. Krijg een driftbui in de Albert Heijn

Je zit er doorheen, het is vrijdagmiddag half 1. De week heeft lang genoeg geduurd en nu moet je ook nog boodschappen doen? Dank je de koekoek. Ze (mama) krijgt nog één kans om je die grote zak met snoep te geven waar je om vraagt. Nee? Nu is het tijd om het op een krijsen te zetten. Liefst in het drukste schap bij de melk of luiers, daar lopen namelijk veel andere moeders rond. De techniek, gespreid voorover met de vuisten en benen maaiend, werkt heel aardig. Neem af en toe een pauze, om vervolgens de volume knop nog iets harder te zetten. Time hoe lang het duurt voordat mama toch maar met die zak snoep komt aanzetten. ‘Vooruit, maar alleen omdat het vrijdag is. En nu niet meer huilen.’

3. Weiger de dop op je viltstiften te doen

Onnodig tijdverdrijf. De doppen op de viltstiften terug doen. Wie weet heb je later wel weer zin om te gaan kleuren, en anders morgen wel. Dat je kleine broertje van twee er mee aan de haal gaat, dat is niet jouw schuld. Bovendien had je moeder dan maar stiften moeten kopen die echt niet afgeven. Het staat er toch op? Uitwasbare viltstiften. Oh, dat geldt niet voor leren banken en stoffen fauteuils? Ja, dat wist ook niet hoor.

4. Laat ongekend gemene sluipwinden

Zelf weet je ook niet wat je overkomt, maar het gebeurde opeens. Ergens tussen de drie en vier jaar oud. Het ligt vast aan het eten dat mama bereidt. Doet ze ui in de spaghetti? En nu je ermee zit kun je er maar beter een hoop lol mee hebben. De perfecte momenten hiervoor: tijdens het eten en dan zo’n gemene sluipwind die langzaamaan in de neus van je vader kruipt. Zodra ie hem heeft, mag je heel hard gaan lachen. Kijk hij lacht ook. Een vondst!

5. Gebruik de scheldwoorden van papa op school

Je bent net vier en papa en mama brengen je voor het eerste naar school. Spannend en leuk tegelijk. Toch even inkomen, maar na een week of wat voel je je helemaal op je gemak. Tijd om te laten zien aan je kersverse vriendjes wat je waard bent. Papa heeft daar wat mooie woorden voor. Kl%¥#, f*ck, ty#%^, prima woorden om je zelf mee te doen gelden. Vooral waar de juf of een van de moeders van je vriendjes bij is. ‘Wat een #%*{$zooi is dit zeg.’ Op hun verbaasde blikken voeg je toe: ‘Wat? Ik hoor dit papa heel vaak zeggen.’

6. Kijk je favoriete film: 1.000 keer

Nee, je hoeft niet iets anders te kijken. Thomas de Trein is favoriet, dat deuntje is zo lekker herkenbaar. Wist je al dat het rijmt? ‘Het zijn er wel een stuk of acht, ze werken keihard dag en nacht.’ Ja, ik weet hoe het afloopt, maar er zit zo’n lekkere verhaallijn in en de boodschap is ook altijd heel goed. Ik leer er echt heel veel van.

7. Knip jezelf de nieuwste mode coupe

Het is ook niet slim om de schaar op grijphoogte te laten liggen. En ik hoorde je laatst nog zeggen dat het hoognodig tijd was om een bezoekje aan de kapper te brengen. Oh, je had het over jezelf. Nou, ik heb je in ieder geval een ritje naar de kapper bespaard. Ik hoef voorlopig niet meer. Ja, ik vond het ook best stoer van mezelf dat ik precies tot net tegen de haargrens aan mijn halve pony heb weten af te knippen. Een strakke boblijn noemen ze dat toch. Ik vind het heel mooi.

8. Kruip bij papa en mama in bed, elke nacht

Er zit een draak onder mijn bed, een hele grote en nu ik al een tijdje niet meer in het hoge babybedje slaap kan ik best bij jullie erbij. Jullie zien er altijd zo vredig uit als ik kom aanlopen. Zonder dromen of enge beesten in de kamer. Ik kom lekker bij jullie liggen. In het midden. Dan heb ik de ruimte om te draaien en val ik zeker niet uit bed.

9. Druk op CTRL ALT DELETE en nog veel meer

Het kost me steeds meer moeite om de aandacht van mama te krijgen nu ze steeds meer thuis werkt. Het nieuwe werken heet dat, zeg je? Oh, dus dat betekent dat ze altijd bereikbaar is voor iedereen die in die computer zit. Daarom zegt ze zo vaak tegen me: ‘Ga nog maar even spelen met je poppen, dan kom ik er zo aan, nog één mailtje versturen.’ Ik weet wat! Ik roep heel hard mijn moeder en zeg dat Liesje alle kleren uit mama’s kast aan het trekken is. Moet je zien hoe hard ze naar boven rent. Kan ik mooi $%$**%#CTRL)(*&ALT_&*(^%DELETE intoetsen. Zo, voorlopig kan ze gewoon met mij en mijn poppen spelen.

10. Ga naar Artis en adoreer… de eendjes

Gezellig, een dagje naar Artis. Beestjes kijken. Dat vind ik zo leuk. Er zijn er heel veel, dat weet ik. Maar de eendjes zijn het allerliefst. Die kwetteren zo schattig en die ken ik. Ze lusten stukjes brood en zijn niet bang. Kost een entreekaartje voor het hele gezin 40 euro? Nee, dat wist ik niet. Nou, daar geven ze dan vast die leeuwen te eten voor. Veel eten, want die zijn zo lui. Die liggen maar en liggen maar. Nee, niks aan.

11. Geloof in Toy Story

Eerste wilde ik het niet geloven. Speelgoed dat leeft en wakker wordt als jij de kamer uit bent. Maar, ik heb er op zitten letten en het is toch echt waar. Altijd als ik de kamer uitga ligt mijn speelgoed over de hele vloer verspreid. Als ik dan later terugkom, staan ze allemaal netjes op een rijtje in mijn kast. Gek toch? En nog een bewijs: Flappie is altijd weg voordat ik naar bed ga, en niet omdat ik hem beneden heb laten liggen tussen de kussens van de bank, maar omdat hij een avondwandeling maakt voor het slapengaan. En als je je speelgoed een tijd niet gebruikt worden ze boos en lopen ze weg. Naar de kringloopwinkel of naar een crèche waar wel met ze wordt gespeeld.

12. Doe mama na en maak je mooi

Het ziet er altijd zo kunstig uit wat mama doet achter haar kaptafel. Vooral op vrijdag als we oppas hebben en ze met papa of haar vriendinnen uit eten gaat. En als ze gaat dansen, dan pakt ze uit een speciale la van die mooie zwarte doosjes met twee omgekeerde C’s erop. Heel apart. Ik denk dat ik me vanavond, als ze weg zijn, heel mooi ga opmaken. Dat vindt mama vast leuk om te zien hoe ik dat doe. En dan pak ik die gouden lippenstift met knalrode kleur erin en maak ik 1.000 kusjes op alle tissues. En met die potloden, grappig dat het vooral zwarte, bruine en rode zijn, schrijf ik een lief briefje dat ze even naar me moet komen kijken als ik slaap. Wat zal ze trots zijn.

Er zijn een hoop slimme trucs te bedenken op de streken van onze kleine donders. Je vind ze in onze driedelige serie Slimme trucs voor ouders.
Slimme trucs voor ouders
Slimme trucs voor ouders deel 2
Slimme trucs voor ouders deel 3

Reageer op artikel:
12 dingen om te doen voor je vijf wordt
Sluiten