Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 10 jan 2017

12 eigenschappen van zeer efficiënte en gelukkige thuisblijfmoeders

Om mij heen zie ik diverse moeders worstelen met het moederschap, incluis mijzelf. Bij thuisblijfmoeders ligt het gevaar op de loer om te verzanden in klaagzang als ‘Ik doe alleen nog maar de kinderen en het huishouden’. Gelukkige en efficiënte thuisblijfmoeders hebben echter een aantal eigenschappen gemeen. En waarom zou je die niet overnemen? Wat voor moeder je ook bent.

De 9 eigenschappen van gelukkige en zeer efficiënte thuisblijfmoeders:

1. Ze sporten met regelmaat

En niet de dagelijkse wandelgang met de kinderwagen naar de winkels of de vrijblijvende huppel met wat vrouwen door het bos. Nee, er is een sportschool of -club, er is een dag en een datum en daar valt niet aan te tornen. Want zij weet dat sporten zorgt voor energie, plezier, ontlading en contact.

2. Staan vroeger op om zichzelf als eerste ‘aan te kleden’

Slapen bijna nooit door de wekker heen om dan als een malle in een broek te schieten en met vouwen in het gezicht en haren door de war beginnen aan de schooltassen en ontbijt. Nee, zij neemt tijd om wakker te worden, pakt die weldadige douche en smeert een fijn basislaagje make-up om goed verzorgd voor de dag te komen. Hmm, dat zou ik vaker moeten doen.

LEES OOK: Deze vrouw schreef een ode aan de thuisblijfmoeder en ging viraal.

3. Ze schakelen oppassen en hulp in

Je bent thuisblijfmoeder dus dan blijf je thuis. Want je ‘hoort’ bij de kinderen te zijn, toch? Wrong. Hoe vaak ik wel niet gesprekken voer met moeders die zich schuldig voelen dat ze een oppas inschakelen om iets leuks te gaan doen. Laatst nog één van onze Famme collega’s. Die was naar een spa gegaan op haar ‘vrije’ dag en had dochterlief naar de crèche gebracht. Ze voelde zich toch schuldig. Onzin.

4. Plannen me-time in

Vergelijkbaar met hierboven. Toen ik even een periode niet werkte, was ik drukker dan ooit. Je hebt een kleintje (of twee zelfs) om je heen en tussen de slaapjes door ga je als een malle door het huis. Alles in het huishouden rust op jouw schouders, want je bent de hoeder van het gezin. De gelukkige TBM plant tijd voor zichzelf in want ze weet: ‘Ik verdien het’.

LEES OOK: Ken je dit artikel nog over de thuisblijfmoeder? Jullie deelden hem massaal.

5. Doen rete-goed werk voor crèche en school

Elk jaar weer ben ik de luizenpluismoeders dankbaar voor hun werk. Overigens geeft bijna iedereen die het doet aan dat het heel leuk is, omdat je de kinderen in de klas leert kennen. Maar of ze nu pluist, klassenmoeder is, in de oudercommissie zit, het jaarboek in elkaar draait, biebmoeder is of altijd bereid is in te springen als het nodig is; ze heeft er lol in. Ze leert de nodig BMF’s (zie 6) kennen en zorgt ervoor dat het op school en crèche op rolletjes loopt.

6. Genieten van hun rol

In plaats van te klagen genieten ze vooral met een hoofdletter G. Vraag je aan hoge managers (CEO’s) uit het bedrijfsleven op hun sterfbed waar ze spijt van hebben dan zeggen ze bijna allemaal dat ze meer tijd met hun gezin hadden willen doorbrengen en meer hadden willen genieten van de kinderen toen ze nog klein waren. Deze moeder weet dat ze bevoorrecht is en vervult haar rol vol verve en met plezier.

7. Hebben veel BMF’s

Als je moeder wordt krijg je er een hoop nieuwe vriendinnen bij, die je koestert. En je leest hier wie dat zijn

8. Negeren de ‘mom-shamers’

Een sneer op Facebook, een blik op het schoolplein? Het zal allemaal wel. Dat anderen zich druk maken over hoe zij haar leven of tijd indeelt kan haar gestolen worden. Ze heeft wel wat beters te doen, zoals intens genieten van het full-time kunnen meemaken van haar kleine grut.

9. Omarmen het huishouden van Jan Steen

Meestal heeft ze de boel prima aan kant, maar het is geen heilig moeten of gestress om het eten elke dag piekfijn op tafel te hebben. Geen driegangenmenu’s bij thuiskomst van ‘de baas’, maar gewoon normaal is goed genoeg. Geen geruzie als de kinderen de opgeruimde kamer weer overhoop hebben gegooid. Geen druk om het perfect schoon en aan kant te hebben, omdat ze thuis is en dat dan moet. Ze omarmt de chaos als dat zo uitkomt.

10. Kunnen goed hamsteren

Shit, weer mis gegrepen. Toiletpapier op en waar zijn de knaks en witte puntjes als je drie extra hongerige vogeltjes te voeden hebt. Deze planner heeft de boodschappen voor elkaar. Ze gaat misschien wel één keer in de week naar de grote Aldi voor de weekboodschappen en zit nooit zonder voorraad. Ze weet waar de luiers in de aanbieding zijn en pakt de top aanbiedingen van de Gall&Gall voor een fijne selectie wijntjes. Want als Pietje na een playdate wordt opgehaald is er altijd tijd voor een wijntje.

11. Blijven op de hoogte van nieuws en actualiteiten

In drukke tijden op mijn werk kun je me vragen wat er die week gebeurd is, maar het kan zomaar zijn dat ik totaal gemist heb dat Trump verkozen is tot president van de VS en een serieuze discussie over Aleppo ga ik dan ook liever uit de weg. Thuisblijfmoeders plannen ruimte in om op de hoogte te zijn van het nieuws. Lezen nog een krant, pakken de goeie stukken van Blendle en zorgen ervoor dat de kids op tijd op bed liggen zodat ze wél tijd hebben voor DWDD. Nee, wil je het ergens over hebben tijdens een dinertje dan kun je maar beter naast haar gaan zitten.

12. Werken ook in excel maar dan voor thuis

Als je dacht dat deze efficiënte TBM niet in Excel kan werken dan heb je het mis. Ze heeft de weekplanning prima voor elkaar en giet de clubjes, speeldates in een kant-en-klaar presentabel schema, zodat de man ook weet wat hij moet doen als zij een weekendje weg is of naar de sportschool.

En… deze momenten herkent elke (thuis)werkende moeder wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
12 eigenschappen van zeer efficiënte en gelukkige thuisblijfmoeders
Sluiten