Redactie
Redactie Kids 25 jul 2015

12 hoogte- en dieptepunten in het eerste jaar als moeder

Vorige week werd mijn dochter één jaar oud. Potverdikkie, wat een mijlpaal. En tevens de ultieme dag om stil te staan bij de achtbaan die het eerste jaar als moeder geweest is. Met alle pieken en dalen die daarbij horen, zoals deze.

1. De bevalling (+/-)

Het enige punt uit deze lijst dat zowel een hoogte- als een dieptepunt is. Het intense geluk versus de helse pijn. Maar uiteindelijk toch gewoon het ultieme hoogtepunt is – een groter life changing moment dan dat bestaat niet.

2. Het eerste lachje (+)

Alsof je kind tegen je zegt: ‘hey, weet je, ik vind het dus eigenlijk best wel leuk dat jij mijn moeder bent’

3. Ruzie met de andere helft (-)

Want die zijn er onherroepelijk. Eenieder die zegt dat ‘dat bij hun niet zo was’, die liegt. Oorzaken zijn doorgaans te koppelen aan fenomenen als slaapgebrek, hormonen en een overweldigend verantwoordlijkheidsgevoel waar jullie allebei (nog) niet altijd even goed raad mee weten.

4. De eerste keer omrollen, kruipen en andere mijlpalen (+)

Als je denkt dat het halen van je rijbewijs of een ingewikkeld tentamen, promotie op je werk of het slagen voor een cursus een gevoel van trots gaf, niet dus. This is the real deal.

5. Chronisch slaaptekort (-)

Zie ook #3. ‘Ik heb vannacht maar vier-en-een-half uur geslapen en dat in drie onderbroken slaapsessies en ik voel me nu prima fit om deze dag door te komen.’ Said no one, ever.

6. De intensheid der liefde (+)

Voor mij voelde het een explosie van jewelste: de eerste keer dat mijn dochter ziek was. In mijn armen lag een warm, broeierig hoopje meisje dat niets liever wilde dan op mijn borst liggen slapen. Tot het diepst in mijn poriën voelde ik: ik hou van jou tot in het oneindige en ga jou voor de rest van mijn leven beschermen.

7. Een baby die ziek is (-)

… is het zieligste wat er is. Omdat een baby niet kan zeggen hoeveel pijn iets doet, hoe beroerd hij zich echt voelt en eigenlijk ook niet de kracht heeft om zelf tegen koorts te vechten. Het enige wat helpt is paracetamol en heel erg veel liefde. Dat laatste maakt dat ziek zijn héél stiekem voor ouders af en toe ‘fijn’ is, omdat een kindje niets anders wil dan tegen je aan liggen en bij je zijn (zie ook #6).

8. Ubertrotse schoonouders (+)

Aan ouders en schoonouders vertellen dat ze opa en oma worden is geweldig. Ze zijn vanaf dat allereerste moment waarschijnlijk net zo gelukkig en betrokken bij
jullie kind als jullie dat zelf zijn. Ook voor hen betekent dit de start van een nieuw tijdperk.

9. Overenthousiaste (schoon)ouders (-)

Daarop voortbordurend: de aandacht van opa’s en oma’s voor het kleinkind is onverminderd groot, ongeacht of het nou de eerste, derde of de zevende is. Helaas zijn er ook situaties waarin dat enthousiasme niet helemaal uit de verf komt. Het is dat eerste jaar vaak even zoeken en schakelen naar een nieuwe, prettige modus om alles in goede banen te leiden.

10. Het ultieme geluk van papa en mama (+)

Ongeacht verschillen die er ooit tussen jullie zijn geweest en waarschijnlijk altijd blijven: jullie vinden elkaar altijd in de onophoudelijke liefde voor jullie kind en de wil dat het goed met hem gaat. Helaas zijn er op deze regel ook uitzonderingen, gezien het bestaan van het concept vechtscheidingen.

11. (Te) weinig tijd voor jezelf (-)

Of dit argument door de sociale-wenselijkheid-keuring komt betwijfel ik, maar wat mij betreft mag je dit best hardop zeggen: het is dat eerste jaar (zeker bij een eerste kind) behoorlijk wennen om je te realiseren dat tijd voor jezelf af en toe even op een (heel) laag pitje komt te staan.

12. De eerste verjaardag (+)

‘Vorig jaar om deze tijd’…. Daarmee begon de helft van al mijn zinnen op de eerste verjaardag van mijn dochter. Die hele dag had een symboliek waarvan ik me afvraag of ik dat bij hieropvolgende verjaardagen net zo zal voelen. Lang verhaal kort: ik liep de hele dag zo trots als een pauw rond. Hoog, hoger, hoogtepunt.

Wat vond jij echt up’s and down’s in het eerste jaar als moeder? Laat het weten op onze Facebook! >

Herkenbaar? Deze dingen googelen alle kersverse moeders >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
12 hoogte- en dieptepunten in het eerste jaar als moeder
Sluiten