Redactie
Redactie Body november 15, 2015

12 redenen om vanavond weer eens de fles whiskey open te trekken

Toen ik in mijn studententijd in een kroeg werkte, had ik grote achting voor vrouwen die whiskey dronken. Een vrouw die vroeg om een ‘Glenfiddich met een blokje ijs’. Alsof ze die even achterover kwam gieten om hierna eigenhandig het Midden-Oostenconflict op te lossen. Zucht.

Ik heb het meerdere malen geprobeerd, maar hoe ik ook mijn best deed: het lukte niet. M’n gezicht verspringt meteen naar standje ‘gatverdamme-wie-drinkt-deze-rotzooi’, uitspugen is eerder regel dan uitzondering en ik heb ogenblikkelijk water nodig om de ellende weg te spoelen. Whiskey en ik: we hebben het nooit gered. En toen las ik dit weekend op een healthy food website over de verrassende voordelen van whiskey.

Wellicht ten overvloede maar toch nog even dit: alcohol – in elke soort en hoedanigheid – is nooit goed als je er teveel van drinkt. Dit voor alle mensen die me na driekwart fles van plan zijn een boze mail te sturen.

[STAP stap=”1″]

Whiskey is een winnaar voor diabetici

Mensen met diabetes moeten opletten dat ze niet teveel koolhydraten die binnenkrijgen (omdat die hun suikerniveau beïnvloeden). Daarmee zijn veel alcoholische drankjes voor hen no-go areas. Whiskey niet, dat bevat namelijk geen koolhydraten, waarmee het voor diabetici een uitermate ‘geschikt’ drankje is.

[STAP stap=”2″]

Whiskey is goed voor je spijsvertering (vaarwel indigestie)

Vroeger hadden mensen na een copieuze maaltijd altijd last van een vervelend, opgeblazen gevoel. Indigestie dus. Totdat bleek dat whiskey een ideaal medicijn was: de spijsvertering komt sneller op gang en het lichaam wordt ‘relaxter’. In de categorie: wijze lessen uit het verleden.

[STAP stap=”3″]

Whiskey vermindert je eetlust

Ho, wacht, voordat hier verkeerde conclusies aan verbonden worden: het gaat er puur om dat een glas whiskey ná het eten naast een snellere spijsvertering, tevens voorkomt dat je dat kaasplankje echt tot de laatste brokkel opeet – terwijl je eigenlijk allang volzit.

[STAP stap=”4″]

Whiskey past in het weight watchers menu

Ik geef het toe, dit kopje is misleidend, maar feit is dat er in whiskey a) weinig calorieën zitten (vooral vergeleken met bier en wijn) en dat het dus b) je eetlust vermindert. Wederom geldt: alles met mate(n).

[STAP stap=”5″]

Whiskey verlengt je levensverwachting

Je leest het goed – dit is één van de grootste ‘voordelen’ van whiskey drinken. Whiskey bevat een klein leger anti-oxidanten die ziektewerend zijn en daarmee tot in lengte der adagen goed voor je fysieke gesteldheid.

[STAP stap=”6″]

Whiskey is goed voor je hersenen

Die antioxidanten zijn niet alleen goed voor je fysieke welzijn, maar ook voor je hersenen; die gaan er lekker op volle toeren van draaien. Ook de bloedcirculatie wordt door whiskey gestimuleerd, wat ook goed is voor je hersenen. Hadden we terloops al iets gezegd over een maximum aantal glazen dat aan deze optimale hersenfunctie verbonden is?

[STAP stap=”7″]

Minder kans op Alzheimer en dementie

Daarop voortbordurend: hoewel het laatste wetenschappelijk onderzoek alweer een paar jaar oud is, werd in het laatste onderzoek vastgesteld dat mensen die (regelmatig) whiskey drinken, minder kans hebben om aan Alzheimer en dementie te lijden.

[STAP stap=”8″]

Whiskey is goed voor je hart

Hersenen: check. Hart: dito. Naast whiskey hebben ook donker (bruin) bier en wijn de gave om – mits in beperkte hoeveelheid genuttigd – goed te zijn voor je hart. De antioxidanten (daar heb je ze weer) voorkomen bloedstolsels die o.a. hartaanvallen kunnen veroorzaken.

[STAP stap=”9″]

Whiskey is goed voor je cholestrol en vermindert beroertes

Whiskey remt ophopingen cholestrol die in je slagaders kunnen ontstaan. Ook maakt het de ‘muren’ van je bloedvaten soepeler, waardoor het bloed makkelijker door het lichaam kan stromen. Het gevolg: minder kans op beroertes.

[STAP stap=”10″]

Whiskey vermindert stress

In principe geldt dat voor elke vorm van alcohol als je er maar genoeg van drinkt (in tegenstelling tot al bovenstaande dus), maar dat is een iets te vrij vertaalde opvatting van deze USP van whiskey. Hoe het ook zij: van whiskey word je kalm(er).

[STAP stap=”11″]

Minder stress = minder kans op andere ellende

Iemand die vrij is van stress, is ook vrij van een heleboel andere fysieke en mentale kwalen.

[STAP stap=”12″]

Save the best for last (en dus niet tot de volgende ochtend)

De uitsmijter: whiskey is één van de weinige alcoholische versnaperingen waar je zelden een kater van krijgt. Tip van vriendinnetje Ninih: Jack Daniels Tenessee Honey.

Meer een wijndrinker? Er zijn 2 soorten vrouwen: rode wijndrinkers en witte wijndrinkers >

Reageer op artikel:
12 redenen om vanavond weer eens de fles whiskey open te trekken
Sluiten