Thea Tijssen
Thea Tijssen Eropuit 22 dec 2018
Leestijd: 6 minuten

12 redenen waarom oud en nieuw met kinderen best klote is

Oudjaarsavond. Ooit was het mijn favoriete avond van het jaar. Wás. Nu met twee kinderen thuis beleef ik het totaal anders. En zit ik thuis te wachten tot het twaalf uur word. Of ga ik – kindloos – naar een feestje en voel me daar ook weer ontheemd en een ontaarde moeder.

Zo ziet oud en nieuw eruit als je kinderen hebt. En begrijp me niet verkeerd, ook dat is super knus en prima. Maar als je terugdenkt aan vroeger is het soms best klote (en dat mag ook gezegd worden toch?)

1. Een oppas vinden

Iemand vinden die op je kids gaat passen? Haha, ik wens je veel succes. De kans dat Humberto Tan een gaatje vrij heeft in zijn agenda, is groter. Maar stel dat je toch iemand vindt die zo gek is om die avond vrij te houden om op je kids te gaan passen, dan zal ze haar tarief vast en zeker aanpassen en laten we zeggen drie keer zo hoog maken. Heb je daar al voor gespaard?

2. Een logeeradres voor je kids vinden

Zo’n oppas is dus haast onbegonnen werk. Of je moet er € 120,- voor uit willen trekken. Wil je dat niet? Dan probeer je een logeeradresje te regelen. En ik hoop dat je al in mei dit jaar begonnen bent dat te regelen, want anders heb je waarschijnlijk achter het net gevist. Zoals ik vorig jaar. Mijn moeder zei in oktober: ‘Oh, je bent te laat, je broertje had ons vorige maand al ingeschakeld.’ Terwijl ik nog dacht: Ik ben nu wel heel vroeg met vragen. Les: je kunt met dit soort aanvragen nooit te vroeg zijn. Vraag ‘t anders morgen vast voor volgend jaar!

3. Uitgaan met mensen die geen kinderen hebben

We gaan er even vanuit dat je die peperdure oppas wel hebt kunnen inschakelen. En je dus naar een feest gaat met vrienden die geen kinderen hebben. Dan realiseer je je hoeveel meer energie zij hebben (jouw kids waren vanochtend namelijk al om 6.30 uur wakker, terwijl jij alvast wat extra slaap wilde pakken) en bent stiekem jaloers op het feit dat zij – als ze willen – kunnen uitslapen tot 13.00 uur.

4. Uitgaan met mensen die wél kinderen hebben

En één van deze dingen zal gebeuren: scenario 1) Jullie gaan de hele avond over de kinderen praten, waardoor je je realiseert dat je eigenlijk liever thuis was gebleven bij hen. Of scenario 2) Het wordt een soort aflevering van ‘Zon, zuipen, ziekenhuis’ omdat je te weinig hebt gegeten, te veel door elkaar hebt gedronken en te hoge hakken aan had (voor het drinken van zoveel alcohol). Zo’n avond waarop je man zich realiseert dat JIJ degene bent die hij thuis had moeten laten.

5. Irritante mensen die vragen wat je goede voornemens zijn

Je vraagt je stiekem af of ‘het overleven als ouder van twee’ een echt voornemen kan zijn. Andere doelen die je liever niet met iedereen deelt, zijn a) het verliezen van die extra zwangerschapskilo’s die je al meer dan 3,5 jaar met je meedraagt, b) aardiger zijn tegen je man, in elk geval in de ochtend en c) je hele leven reorganiseren, wat een mooiere bewoording is voor zeggen dat je eindelijk al je shit op orde wil hebben.

6. Het vuurwerk om middernacht horen

En tegen je man zeggen dat je laaiend wordt als blijkt dat ze (de oppas) jouw slapende kinderen heeft wakker gemaakt. Ondanks dat je er nu voor hebt gekozen niet bij je kids te zijn, wil jíj dat eerste ‘wakker maken voor het vuurwerk-moment’ met ze beleven. Die herinnering moeten ze later niet gaan linken aan de oppas. Dat snapt zij toch ook wel?

7. Je realiseren dat de selfies die jullie om 00.05 op Facebook plaatsten een heel slecht idee waren

Maar dan ook echt een slecht idee.

8. Je maakt op een heftige manier kennis met de 120-regel

Een kleine berekening van wat oud en nieuw je gaat kosten: € 120 voor een oppas, € 120 voor een menu voor twee, € 120 voor een avondje onbeperkt drinken en € 37 voor de Uber voor jou en je drie nieuwe beste vrienden om 3.15 uur thuis afzet. De volgende dag bedenk je je wat voor verantwoorde dingen je allemaal met dit geld hadden kunnen doen…

9. Om 5.45 uur wakker worden, ongeacht hoe laat je naar bed ging, ongeacht hoeveel champagne je hebt gedronken.

Oh, je wilde de oppas niet laten logeren en haar ook nog wat uren op nieuwjaarsdag uitbetalen? En je wilde ook niet bakken met euro’s uitgeven voor een hotelovernachting? Wees dan voorbereid op een pijnlijke wekker. Want alle kinderen worden extra vroeg wakker deze dag. Het is een soort zesde zintuig van ze.

10. Heel veel paracetamol en koffie in de ochtend nodig hebben, maar er meteen achter komen dat je één van de twee niet meer in huis hebt

Eén van deze levensreddende items heb je gewoon niet binnen handbereik. Hoe? Kan? Dat? Dan bedenk je je dat je je oudste misschien de straat op kunt sturen om bij de meest dichtstbijzijnde Starbucks een Grande Caramel Machiatto te halen. Met extra karamel en extra schuimende melk, alles om maar te overleven.

11. Je een ontaarde moeder voelen

Je realiseert je de morning after, na het vele geld dat je hebt uitgegeven en de kater die je hebt, dat je veel liever op de bank onder een deken had gelegen gisteravond. Dat je met je kids gezellig een fijne familieshow had kunnen kijken en dan om 00.05 uur je bed in had kunnen duiken. Dan had je je nu in elk geval véél beter gevoeld.

12. 364 dagen van tevoren formuleer je alvast een excuus voor de volgende Oudejaarsavond

En dat zal iets zijn in de trant van: ‘Sorry, we blijven thuis. We konden geen oppas vinden. Maar heb veel plezier. Ik ben zó jaloers!’

En hier komt het beste wat betreft oud en nieuw vieren nadat je kinderen hebt gekregen: je realiseren dat de fijnste plek waar je kunt zijn op oudjaarsavond, de plek is waar je het meest op je gemak bent. En misschien is dat voor jou inderdaad gewoon in je eigen huis, met je eigen gezin in je joggingbroek of onesie op de bank.

Op een mooi nieuw jaar waarin we weer gaan overleven als ouder, van onze lichamen gaan houden – ze hebben toch maar mooi dat kind/die kinderen gebaard -, wat aardiger zijn voor onze partners (in elk geval ‘s ochtends), en misschien onze shit op orde brengen (wat dat ook mag betekenen). En zo niet, realiseer je dat er ook weer een volgend jaar komt.

Lees ook:
Zo drink jij minder alcohol tijdens de feestdagen (en kun je die kater voorkomen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
12 redenen waarom oud en nieuw met kinderen best klote is
Sluiten