Redactie
Redactie Persoonlijk 14 mei 2015

12 x de grootste fouten die vrouwen in relaties maken

Ik heb moeite met mensen die generaliseren. Dus toen ik de blog van een Amerikaanse relatiecoach voorbij zag komen waarin ze ‘de grootste fouten die vrouwen maken in relaties’ bespreekt, deed ik het bij voorbaat af als onzin. Om vervolgens door te lezen. En tot slot te concluderen dat ze in de kern best een paar interessante analyses maakt.

Met uiteraard ruimte voor punten en komma’s in de kantlijn, zijn dit in geheel willekeurige volgorde twaalf fouten die vrouwen zeer regelmatig maken in relaties. Een beetje van de Amerikaanse blogger en een beetje van mij. Uiteraard totaal niet gebaseerd op persoonlijke ervaring, dat spreekt voor zich.

1. Jezelf tekort doen

Vraag niet waarom, maar legio vrouwen hebben er last van: zichzelf niet genoeg waarderen. Of erger nog: zichzelf onderwaarderen. Daar zit je dan, vast aan die vent die jou niet genoeg waardeert (want tja, dat doe je zelf toch ook niet?) en je dus niet de liefde en aandacht geeft die je verdient. Het gevolg: je bent hoe dan ook ongelukkig. En dat blijft je, totdat je inziet dat je de moeite waard bent. Zolang je dat niet doet, zal elke relatie op niets uitlopen.

2. Je stelt je te afhankelijk op

Vergeet niet dat emancipatie niet voor niets een bestaand woord in de taal is – iets waar veel vrouwen jarenlang (en nog steeds) bijzonder hard voor gestreden hebben. Feit: mannen vinden zelfstandige vrouwen beduidend aantrekkelijker en sexier dan de varianten die lijdzaam op de bank zitten te wachten totdat hij thuiskomt.

3. Je probeert hem te veranderen

‘Ja maar, als je het zó gezegd had, dan had ik het wél begrepen en dan was ik niet zo teleurgesteld geweest’. Reality check: hij zegt het niet zó. Dat heeft ‘ie nog nooit gedaan, en dat gaat ‘ie ook nooit doen. Wen er maar aan: bepaalde eigenschappen zijn part of the package. Behalve dat het een zinloze exercitie is er tegenin te gaan, is het bovendien ook dé manier om de man zo snel mogelijk bij je weg te jagen.

4. Je accepteert het pakketje niet

Als je met de slotconclusie van #3 niet kunt leven, dan houdt het snel op. Tabee!

5. Je wil té veel, té snel

Na drie dates beledigd als hij je nog niet uitnodigt om zijn vrienden te ontmoeten? En dat je niet mee mag naar het verjaardagsetentje van z’n zus? Geduld is een schone zaak, maar helaas niet voor iedereen even schoon. Datzelfde geldt voor ‘beestjes’ en ‘namen’. Probeer niet te snel benoemd te krijgen wat het is wat jullie al dan niet hebben (‘Dus, hoe heet dat, wat wij aan het doen zijn? Nou, gewoon, wijn drinken’) en subtiel polsen of hij ook een kinderwens heeft, is nooit – ik herhaal: nooit – subtiel. Subtiel niet meer reageren op appjes of telefoontjes daarentegen wél: let maar op, hij gaat je laten zien hoe dat in z’n werk gaat.

6. Je staart je blind op alles wat hij níet is

Op de één of andere manier zijn vrouwen sneller geneigd te zien wat een man niet doet (‘hij doet de afwas nooit, hij koopt zelden uit zichzelf een cadeautje voor me, hij is geen sportieve macho’) dan de dingen die hij wél doet (‘hij is trouw, hij doet aardig tegen m’n moeder en hij maakt gemeen goede schnitzels klaar’). Zie het zo: hij had je ook elke avond meerdere corrigerende tikken kunnen uitdelen, je beste vriendin regelmatig licht-erotische WhatsApps sturen en elk jaar je verjaardag vergeten. Moraal van het verhaal: tel iets vaker je zegeningen dan je zorgen.

7. Je legt op heel veel slakken een korrel

Pick your battles is één van de beste adviezen die vrouwen elkaar kunnen geven. Want nee, natuurlijk moet je niet over je heen laten lopen (zie #1) en natuurlijk moet je je grenzen aangeven, maar is elke confrontatie die je aangaat (durven we te zeggen: opzoekt?) echt de moeite waard? In praktijk maken vrouwen net iets te vaak heisa om iets wat achteraf al die heisa niet zo enorm waard bleek. Maar tegen de tijd dat we ons dat realiseren, zijn ze al lang en breed de hoek om.

8. Je bent iets te gevoelig voor drama

Er staat hierboven expres niet ‘je bent een dramaqueen’, want dat zou mogelijk voor een hoop drama zorgen. Maar we zijn onder ons, dus het mag best hardop gezegd worden: vrouwen zijn nu eenmaal niet vies van een beetje drama. Soms vinden we het stiekem best fijn om een beetje tegen dingen aan te schoppen, al is het maar om zeker te weten dat het allemaal stevig in elkaar zit. Maar aangezien mannen doorgaans wél vies van drama zijn, is dit op termijn (en mits te vaak gebezigd) een relatiekiller van jewelste.

9. Je bent iets té onafhankelijk

Je bent advocate, financieel analiste of je hebt een eigen bedrijf dat als een tierelier loopt? Veel mannen zullen als een blok vallen voor zo’n vrouwelijk succesnummer. Je hebt waarschijnlijk moeten buffelen en een flinke eeltlaag opgebouwd om te komen waar je nu bent. Een kleine bonk testosteron gehuld in een elegant vrouwenlichaam. Hier is de catch 22: als je té stevig in je schoenen staat, schrikken ze. En sta je dus toch weer met lege handen.

10. Je claimt hem (te veel)

De ultieme gebondenheid bestaat uit elkaar af en toe vrijlaten. Dat geldt op micro-niveau: moet ‘ie nou echt altijd mee naar verjaardagen van jouw tantes, oma en neefjes? Maar ook op macro-niveau: af en toe ben je even iets meer van elkaar verwijderd. En dat is prima. Als je iemand het idee geeft dat hij continu bij je moet zijn – zowel lijfelijk in de buurt als mentaal (‘praat met me, wat is er toch, je bent zo stil’) – werkt dat behoorlijk beklemmend. En daar kan de gemiddelde man dus niet zo goed tegen.

11. Je vertrouwt hem niet

Niets zo ruïnerend voor je verkering als een achterdochtige vriendin. Lees je stiekem z’n mails en WhatsApps? Niet huilen als hij bij je weggaat – hij heeft gelijk. Als je hem niet (genoeg) vertrouwt, kun je je afvragen waarom je überhaupt samen bent. Ben je beschadigd in je vorige relatie? Spreek dit uit en werk hier samen aan – in plaats van er je werk van te maken hem te wantrouwen en zijn sporen te volgen. We noemen het ook wel: een doodlopend pad.

12. Je begrijpt mannen niet (en dat is oké, tenzij je dat niet oké vindt)

Mannen zijn anders dan vrouwen. Heel anders. Je zou kunnen proberen te doorgronden hoe die verschillen in elkaar zitten en waardoor ze precies veroorzaakt worden, maar je maakt je leven vele malen gemakkelijker door het gewoon als feitelijke informatie te accepteren. Want écht begrijpen ga je ze waarschijnlijk nooit. Net als zij ons nooit helemaal zullen snappen. Kortom: eind goed, al goed.

Zeg eens eerlijk: aan hoeveel van deze fouten heb jij je in het verleden ooit schuldig gemaakt (en die je wellicht de nodige relatie(s) gekost hebben?)

En psst: Stel deze 36 vragen aan elkaar en word (weer) verliefd! >

Reageer op artikel:
12 x de grootste fouten die vrouwen in relaties maken
Sluiten