Redactie
Redactie Persoonlijk februari 23, 2017

12 x dingen die je niet moet zeggen tegen een vrouw die boos is (en wat juist wél)

Boosheid is misschien wel de meest vermoeiende emotie – zowel voor ons, als voor mensen in onze omgeving. Lees: de wederhelft. Die van mij zegt altijd dat er geen land met me te bezeilen valt als ik boos ben. Woorden als ‘ongeleid projectiel’, ‘ongenadig ongenuanceerd’ en ‘ontzettend onredelijk’ passeren de revue.

Onredelijk? Ongenuanceerd? Ongeleid… wie, ik? Nee hoor, helemaal niet, als je maar gewoon niet nét datgene zegt waar ik alleen maar bozer van word, en precies datgene wél doet waardoor ik wat kalmeer. 

Daarom bij deze een lijstje do’s en don’ts voor mannen hoe om te gaan met een boze vrouw. Alsjeblieft liefste vriend, speciaal voor jou en al die anderen.

Don’ts

1. Zeggen dat ik niet zo moet schreeuwen


Tuurlijk, je hebt helemaal gelijk, het heeft geen enkele zin, je hoort me ook als ik op normale toonhoogte praat en inderdaad, ik krijg er een enorm lelijke kop van, maar op dit moment wil ik gewoon heel erg graag even de woede uit m’n lijf schreeuwen. 


2. Me negeren


Tenzij je me echt héél erg kwaad wil krijgen.


3. Weglopen


Vaak is dat wat de gemiddelde man het liefste doet en eerlijk is eerlijk, vaak is dat ook de meest verstandige oplossing. Maar face it: een boze vrouw is nou eenmaal niet op zoek naar de ‘verstandigste oplossing.’ 


4. Zeggen dat ik even “af moet koelen”


Ik weet niet waarom ik dat zo’n dooddoener van jewelste vind, misschien omdat het zo’n typische pedagogisch correcte vermaning is die schooljuffen normaliter uiten (ook al zouden zij waarschijnlijk veel liever ‘en nu echt even optokken, klein rotkind’ willen roepen), maar daarom krijg ik er altijd jeuk van. In dezelfde categorie: ‘schei nou uit’. 


5. Ook boos worden


Of dit het meest redelijke argument uit het rijtje is durf ik niet te zeggen, maar laten we constateren dat het de situatie er gewoon niet bepaald beter op maakt als jij ook gaat lopen grommen.

6. Me een glas water aanbieden


Wodka is een aanzienlijk beter plan.


LEES OOK: Hoe je het best kunt omgaan met een kind dat boos is

Do’s

1. Me laten uitrazen

Ze noemen het niet voor niets ‘stoom afblazen’. Ik weet het, het is af en toe niet om aan te horen en er is vaak ook niet echt een coherent verhaal van te maken, maar laat me maar gewoon even leeglopen, dan gaat het hierna snel beter.

2. Me gebieden even iets voor mezelf te gaan doen


‘Hoe lang heb je al niet hardgelopen?’ vraagt mijn vriend meestal gelijk als ik kribbig reageer. Klopt, voor mij is hardlopen de beste remedie tegen een rotbui, daar waar dat voor anderen shoppen, yoga, een boek lezen of wijn drinken met vriendinnen is. Kortom: een man die aanvoelt dat het tijd is dat je precies dat even gaat doen, krijgt een oorkonde. En een heleboel minder derrie over zich heen.

3. Me aan het lachen maken


Misschien is het een gave die alleen die van mij tot in de puntjes bezit, maar op de een of andere manier kan hij me op de meest ondenkbare momenten aan het lachen maken. Ja, ook als ik kwaad (op hem) ben. Ik realiseer me dat anderen denken: ‘ik zou er alleen maar bozer van worden’, maar die van mij kan mijn boze ik zo ontzettend vermakelijk nadoen, dat ik altijd acuut moet lachen. Bloedirritant eigenlijk, maar het haalt vaak wel de angel uit de boosheid.

4. Iets liefs zeggen


‘Schatje, ook al ben je spuuglelijk met die enorme boze frons op je voorhoofd, ik hou nog altijd onmetelijk veel van je’. Of: ‘Je hebt helemaal gelijk, ik ben een ontzettende paardenlul, maar wel een hele knappe.’ Allebei mag ook.

5. Me even vasthouden


Oké, nu lieg ik, want bij mij werkt dit compleet averechts, maar navraag bij vriendinnen leerde dat het voor hen juist heel louterend werkt als de vriend ze even vastpakt, knuffelt, het gevoel geeft dat het oké is. Daarmee verdwijnt bij hun de primaire boosheid, en bedaart het allemaal weer een beetje. Misschien is dit de verklaring waarom ‘ongeleid projectiel’ schijnbaar op mij van toepassing is, maar ik ben van het soort ‘néé, raak me niet aan!’

6. Beterschap beloven en het dan ook echt nooit meer doen


Ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat de boosheid ontstaan is door iets wat de vriend (niet) gedaan of (niet) gezegd heeft. Waar mijn puberpeuterdochter gemiddeld drie keer per dag belooft dat ze ‘echt nóóóóit meer haar melk zal omgooien’ en ik allang weet dat ze dat het komende jaar waarschijnlijk nog elke dag zal doen, hoop ik dat er bij jou iets meer geloofwaardigheid achter zit.

Uitzonderingen die de regel bevestigen


Als ik echt niet zu haben ben, je al het bovenstaande al geprobeerd hebt (of juist hebt gelaten), dan valt ‘ie in de categorie: kansloos. Ongeleid, ongenuanceerd, onredelijk, niets mee te beginnen. Laat dan maar zitten, ik ga naar bed, morgen weer een nieuwe dag.

Onderzoek bewijst: jouw boosheid heeft veel impact op je baby.

Reageer op artikel:
12 x dingen die je niet moet zeggen tegen een vrouw die boos is (en wat juist wél)
Sluiten