Mind 19 dec 2016 Redactie

12 x dingen die moeders in het buitenland missen (tijdens kerst)

Het is bijna kerst. Ook onze redactie is behoorlijk in de kerstsferen – iets met kersttruien, kerstrituelen voor de hele familie en de leukste kerstbal-met-eigen-naam. Echter, wanneer ik ‘onze’ redactie zeg, maak ik daar persoonlijk niet echt deel van uit.

Ik woon namelijk in Zuid-Afrika. En hier, temidden van temperaturen van 30 graden, voelt het allesbehalve kerstig. En hoewel ik hier alweer zeven jaar woon, gaat dat nooit helemaal wennen. Naast het kerstgevoel en bijbehorende familie, zijn er nog een verschillende andere dingen die moeders in het buitenland moeten missen, te weten:

1. Kerst dus

Stiekem Sinterklaas misschien zelfs nog wel meer.

2. Sneeuw

Hoewel het er niet naar uitziet dat Nederland dat dit jaar mee gaat maken.

LEES OOK: 8 dingen die erop wijzen dat jij volledig into Kerst bent

3. Kou

Sorry, hier meen ik geen letter van.

4. De HEMA

De ene moeder meer dan de ander, maar ik in ieder geval wel. Heel. Erg.

5. Elfstedenkoorts

Gelukkig komt dat meestal pas in januari, februari opzetten.

6. Zwitsal

Dat gemis kwam bij mij pas opzetten toen m’n dochter geboren werd, wat overigens ook enigszins voor de HEMA geldt. Een baby hoort nou eenmaal naar Zwitsal te ruiken.

7. Fietsen

En dan niet een sporadisch fietstochtje, maar gewoon, elke dag naar je werk fietsen, al dan niet met kind voorop. Met je kind fietsen beschouw ik sowieso als een van de meest gelukzalige activiteiten.

8. Boterhammen met kaas

Er zijn zeker landen waar ze net zulk lekker brood – en kaas – hebben als in Nederland, maar helaas scoort Zuid-Afrika niet buitensporig hoog op die ladder.

9. Rookworst

Ze proberen ‘m overal ter wereld na te maken, maar dat lukt eigenlijk niemand. Zie ook punt 4.

LEES OOK: Stampen maar! Zo maak je je stamppot een stuk gezonder

10. Haring

Met uitjes en zuur: trouwens ook prima antipasti voor het kerstdiner.

11. IKEA

Klopt, er zijn landen waar ze ook vestigingen van deze blauw-gele hemel hebben, maar ook daarin loopt Zuid-Afrika helaas achter. Een schrale troost: er is een soort outlet die regelmatig containers vol Billy’s, Björns en Slötten-waar deze kant op laat komen, maar dan betaal je gerust vier keer de prijs. Niet dus.

12. Familie en vrienden

Uiteindelijk valt al bovenstaande weg tegen deze laatste. Want ook al zou ik hier elke ochtend kakelvers bruin brood met de lekkerste Hollandse kaas kunnen eten, er drie HEMA-vestigingen binnen een straal van vijf kilometer openen en er ineens een spotgoedkope IKEA-vestiging in Kaapstad neerstrijken…. dan nog zou ik boven alles vooral mijn familie en vrienden missen. Niet alleen tijdens kerst, trouwens.

Kortom: kerst in het buitenland zuigt. Een beetje dan.

Maar gelukkig kan Inge altijd nog Love Actually kijken! 10 redenen waarom Love Actually de beste kerstfilm aller tijden is

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
12 x dingen die moeders in het buitenland missen (tijdens kerst)
Sluiten