Redactie
Redactie Body 30 januari 2016

12 x hét recept tegen ochtendmisselijkheid

‘Ben je echt zo misselijk? Vervelend, gelukkig wordt het na de eerste drie maanden minder.’ Dat is a) niet altijd waar en b) op het moment dat je voor de zesde keer die ochtend boven de wc-pot hangt niet per se iets waardoor je je acuut beter gaat voelen.

Ochtendmisselijkheid zuigt. En al helemaal als die zogenaamde ochtendmisselijkheid zich niet alleen tot de ochtend beperkt, maar je ook ‘s middags, ‘s avonds en ‘s nachts lastigvalt.

Gelukkig zijn er naast goedbedoelde clichés ook een paar dingen die echt schijnen te helpen, en wel de volgende goedjes.

[STAP stap=”1″]

Citroen-gemberijsjes (of ijsblokjes)

Dat citroen en gember helpen tegen misselijkheid is geen verrassing. Ze werken kalmerend op een rommelende, misselijke maag. Maar om een losse homp gember of halve citroen te eten, klinkt voor veel mensen als een heel onaantrekkelijk idee, zeker gember met haar nogal sterke smaak. Tip: maak er een ijsje van door de twee in de blender te mixen, en de geperste sap in te vriezen. Als je van gember alleen maar misselijker wordt, laat die dan vooral weg en ga voor een citroenijsje. Vind je een ijsje te groot en ‘machtig’? Maak er dan ijsklontjes van en vermeng ze in een glas water of spa.

[STAP stap=”2″]

Gemberkoekjes

Zie hierboven: gember brengt de borrelende maag tot rust. En omdat veel zwangere vrouwen – misselijk of niet – vaak ook te maken hebben met zin in zoetigheid, zijn gemberkoekjes eigenlijk de ideale remedie.

[STAP stap=”3″]

Spa / vocht

Spa (met bubbels) na maaltijden helpt de vertering. Sowieso is het belangrijk om over de hele dag veel te drinken, liefst tussen de maaltijden en snacks door – dus niet per se als je aan het eten bent.

[STAP stap=”4″]

Een glas cola

Maar dan wel die versie met een leger suikerklontjes erin. Aan de light-variant heb je niks. Althans, niet als je je minder misselijk wil voelen.

[STAP stap=”5″]

Pepermuntthee

Net als gemberthee een beproefd middel.

[STAP stap=”6″]

Eet vaker kleine hoeveelheden

Liefst elke paar uur een snack of lichte maaltijd. Belangrijk is het dat je kleine(re), licht verteerbare porties eet, maar wel vaker op de dag.

[STAP stap=”7″]

Guacamole van kikkererwten

Pak er vooral gezellig wat chips bij om het dipelement aan het geheel toe te voegen, en deze snack helpt je maag enigszins tot rust te komen. Uiteraard niet zozeer dankzij de chips, maar wel dankzij de guacamoledip die vol belangrijke voeding zit waar zwangere vrouwen en baby’s blij van worden (Omega 3, onverzadigde vetten, vitamine E en K, vezels en foliumzuur).

[STAP stap=”8″]

Currysoep met noodles

Veel misselijke vrouwen vinden soep een van de lekkerste dingen in tijden van misselijkheid. Lees: het minst misselijkmakend en het makkelijkst verteerbaar. Bijkomstig voordeel: in soep kan je veel goede, voedzame dingen doen. Een currysoep met noodles schijnt volgens sommige patiënten een goede misselijkheidskiller te zijn – althans, voor zij die niet vies zijn van een beetje spice. En dat gaat niet altijd goed samen met misselijkheid, maar dat terzijde. In dat geval is een ‘rustige’ kippensoep of een ‘saaie’ bouillon met groenten ook een goed idee. Tip: gooi wat gemalen noten (pinda’s of cashewnoten) door de soep – da’s goed voor je.

[STAP stap=”9″]

Beschuit / droge crackers

Eet er een paar in bed nog vóórdat je überhaupt een been uit bed gezet hebt. Heb je toch nog ontbijt op bed – ook al is het een tikkeltje karig.

[STAP stap=”10″]

Zoute crackers

De gouden tip van elke lotgenoot: zorg dat je altijd een family pack tucjes in de buurt hebt. Pretzels zijn ook fijn.

[STAP stap=”11″]

Een mierzoete zuurstok

Deze vlieger gaat niet voor iedereen op, maar er zijn vrouwen die hierbij zweren om misselijkheid in te dammen.

[STAP stap=”12″]

Volle vanillevla

Helpt tegen brandend maagzuur

En wat helpt vooral níet?

Ontbijten met eieren (omelet, roerei, etc), melk, fruitsap als ontbijt (kans op maagzuur).

Wat was jouw perfecte recept tegen ochtendmisselijkheid? Reageer op onze Facebook!

Lees hier Jessica’s heftige verhaal over HG. Jessica: ‘Ik dacht: haal dat kind maar weg. Ik wil niet meer zwanger zijn’>

Reageer op artikel:
12 x hét recept tegen ochtendmisselijkheid
Sluiten