Redactie
Redactie Kids 24 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

12 x voorwaarden waaraan de liefste oppas moet voldoen
Achteraf vind ik het best bijzonder dat ik vroeger bijkluste als oppas. Niet dat ik onaardig of onverantwoordelijk was, zeker niet. Maar eerlijk is eerlijk: ik vond oppassen vooral leuk als de kinderen des huizes in bed lagen en ik de rest van de avond met een bak chips op de bank tv kon kijken. Slecht hè?

Met mijn eigen niet al te bijzondere track record in het geheugen, weet ik nu maar al te goed wat ik belangrijk vind aan een oppas, te weten.

1. Dat ze lief is voor m’n kind


Daar begint en eindigt alles mee. Dat je zelf geen moeder bent, geen EHBO-diploma hebt of jarenlange ervaring met kinderen in alle soorten en maten maakt allemaal niet uit – liefde is namelijk het beste medicijn én de beste raadgever bij onzekerheden – welke dan ook.

2. Ze moet m’n kind oprecht leuk vinden


‘Moet ze echt al om zeven uur slapen? Jammer, ik vind het zo saai nadat ze in slaap gevallen is.’ Aldus de legendarische woorden van een van de oppasmeisjes (Ninih heet ze) die ooit een avondje op onze dochter paste.
3. Dat ze verantwoordelijkheidsgevoel heeft


Grappig genoeg is daar niet zo eenduidig een minimum leeftijd aan te verbinden. Sommige meisjes hebben op hun dertiende al meer verantwoordelijkheidsgevoel dan sommigen die de twintig al ruimschoots gepasseerd zijn.

4. Dat ze doet wat ik wil (zoals ik het wil
)

Euh, ja, dat willen namelijk uiteindelijk de meeste moeders toch wel het liefst. Dat is geen keiharde wet van Meden en Perzen, maar liefst wel zo dichtbij mogelijk. 5. Dat ze af en toe ook doet wat ze zelf wil

Als in: dat ze best met eigen ideeën mag komen. Ooit kwam een oppas met een stapel verkleedkleren aan; de dochter was nog iets te jong om te begrijpen wat precies de lol van verkleden is (die vindt een pyjama aantrekken al genoeg verkleedpartij voor een avond), maar ik vond het eigen initiatief van de oppas geweldig.

6. Dat ze het durft te vragen als ze iets niet zeker weet


Omdat ik dat tig keer liever heb dan dat je op basis van een heleboel goedbedoelde liefde (zie #1) en onwetendheid zelf het antwoord gaat zitten bedenken.

7. Dat ze bereikbaar is


Ik ben niet per se het type dat elk uur een bericht stuurt om te vragen of alles oké gaat (het motto luidt ‘geen bericht is goed bericht’), maar mocht ik om de een of andere reden dan toch contact zoeken, dan vind ik het wel zo fijn als dat zonder al te veel ruis of vertraging op de lijn lukt. 8. Dat ze me zonder dat ik dat gevraagd heb, een appje stuurt als de dochter lekker ligt te slapen
Ik vind het altijd lastig om te vragen, want natuurlijk wil ik niet overkomen als die overbezorgde moeder die elke minuut op de hoogte gehouden wil worden, maar weinig dingen zijn fijner dan in het restaurant stiekem op je telefoon kijken (omdat de vriend anders vraagt of het echt nodig is dat je de hele tijd op je telefoon kijkt) en een appje te zien van de oppas: ‘Ze ligt heerlijk te slapen, fijne avond!’

9. Dat ze niet zeven avonden per week niet kan


Zowel voor haar als voor ons, anders vrees ik dat er snel een einde komt aan haar oppascarrière (althans, in combinatie met mijn dochter).

10. Enige flexibiliteit is gewenst


’We zijn ietsje later thuis.’
‘Oké!’

Dat idee.

11. Dat m’n kind haar lief vindt


Want we kunnen hier een hele waslijst aan strikte criteria opstellen waaraan de ideale oppas moet voldoen, maar uiteindelijk is het toch echt ons grut dat bepaalt wie de liefste oppas is.

Geen oppasmeisje in de buurt of kon ze weer eens niet? Vraag vooral oma, want oppassen is goed voor de hersenen van oma!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Barefootblond

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
12 x voorwaarden waaraan de liefste oppas moet voldoen

Sluiten