Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 2 dec 2015

13 dingen die hij moet weten als-ie papa wordt

Natuurlijk is hij net als jij helemaal in de gloria als je de positieve zwangerschapstest onder zijn neus duwt! Jihaa! Het is gelukt. Hij heeft raak geschoten (ja, zo ziet hij dat). Hier een lijstje dat je ook onder z’n neus kunt schuiven. En waar hij hopelijk veel aan zal hebben.

Dat de baby in jouw buik wordt geproduceerd is natuurlijk wel een ding. Want zo veel heeft je man/vriend daar niet mee te maken na ‘het raak schieten’. Dus dan is het extra fijn als hij weet waar hij zijn pijlen daarna op kan richten qua voorbereiding.

Oké mannen, schrijven we mee?

Jullie baby komt niet uit de lucht vallen

Jij hebt in eerste instantie je ‘bijdrage’ geleverd en dan is het een kwestie van afwachten tot de bevalling. Nee! Da’s fout nummer één. Je gaat niet afwachten. Je gaat meeleven met je geliefde. Zij draagt negen maanden lang jullie wonder en dat gaat niet zonder slag of stoot. Hormonen gieren door haar lijf, haar lichaam verandert en ze krijgt te maken met allerlei kwaaltjes. Toon dus alsjeblieft wat begrip. Leg haar extra in de watten. Verzorg haar, bescherm haar, verwen haar. Je lief zal je alleen maar dankbaar zijn (al laat ze dat misschien niet altijd merken).

Jullie baby is niet de eerste ooit

Misschien zie je wel op tegen de bevalling. Denk je dat de baby er niet uitkomt, dat het moeilijk zal worden en dat jouw bijdrage niet optimaal zal zijn. Wat je ook denkt: de baby komt eruit. Hoe dan ook. Om maar eens een veelgebruikte quote uit ‘de verloskundigenpraktijk’ aan te halen: ‘Er is er nog nooit eentje blijven zitten.’ En dat is waar. Jullie bevalling is niet de eerste ooit en zal ook niet de laatste zijn.

Baby’s zijn rare wezens, waar je wellicht niet zo veel mee hebt

In eerste instantie denk je misschien dat je niet zo veel hebt met baby’s. Dat snappen wij. Je hebt hem of haar niet negen maanden in je buik gedragen en daardoor moet die band ook nog groeien. Er zijn vaders die daarom vooral de babytijd ‘uitzitten’ en die helemaal happy zijn bij de eerste tekenen van contact met hun kind. Dat gevoel is natuurlijk ook geweldig, maar weet je wat: je hebt veel meer zachtheid en liefde in je dan je denkt. Mijn god wat kun jij, met al je mannelijkheid, toch ongelofelijk teder zijn.

Je mag heus nog wel de kroeg in

Bron: tumblr

Natuurlijk! Het feit dat jullie net een kind hebben gekregen, wil niet zeggen dat je nergens meer naartoe mag/kan zonder je gezin. Gewoon lekker met je vrienden naar de kroeg. Maar… denk er dan wel aan dat je moeder en kind volledig tevreden en van alle gemakken voorzien achterlaat op de bank. Eerder kun – en mag – je niet weg.

Zij denkt in het begin dat jij het niet (alleen) kunt

Ja, wen er maar aan. Maar bijna alle pas bevallen moeders denken in de eerste periode dat de kersverse vader nog niet zo goed is in het aandoen van de luier, het in bad doen van de baby, aankleden van de baby, het inplannen van de flesjes… Noem maar op. Dus gaat je vrouw een keer alleen de deur uit, dan heeft ze waarschijnlijk een lijstje klaarliggen met wat je allemaal wanneer moet doen én hoe je dat dan doet. Heeft ze dat niet? Dan belt ze je waarschijnlijk een paar keer om te checken of het allemaal goed gaat. Doet ze dit allebei niet? Dan heb je gewoon ongelofelijke mazzel (en nu maar hopen dat je in dat geval wel weet wat je moet doen ;-).

Wij prijzen jullie om jullie eindeloze geduld

Je bent echt onmisbaar voor ons. Huh? Zeiden we dat hardop? Ja. Want ook al doen wij alsof we alles beter weten, we zijn blij dat jullie doorgaans veel meer geduld opbrengen dan wij wanneer alles anders loopt dan bedacht. En ja. Bereid je daar ook vast op voor: met een baby verloopt ongeveer álles anders dan vooraf bedacht. Maar gelukkig ben jij dan die rots in de branding waar we op kunnen steunen.

Verlies die relaxte houding van je niet

Weet je, zodra jij en je partner een kind krijgen, heeft iedereen ineens allerlei tegenstrijdige adviezen klaar. Je (schoon)moeder, het consultatiebureau, je (schoon)zus, je tante, de buurvrouw. De tips vliegen jullie om de oren. En wij als – zwangere of pas bevallen – vrouw kunnen daar met al die bijbehorende hormonen niet zo goed tegen. ‘Wat. Moeten. We. Nu. Doen?’ Jij trekt je daar helemaal niets van aan en denkt gewoon: het is ons kind, wat heeft hij of zij nodig? En zegt hoe we het gaan doen. Vinden we fijn!

Je kunt nooit te veel billendoekjes gebruiken

Sommige mannen hebben in het begin de neiging erop te bezuinigen. Maar waarom zou je? Zo duur zijn die vochtige doekjes niet. En je hebt ze gewoon echt nodig om die schattige babybilletjes schoon te vegen. Natuurlijk wil je dat je baby na afloop weer net zo lekker ruikt als voor het produceren van die poepluier. Oftewel: gebruik er zoveel je nodig hebt. En vergeet niet dat je altijd een grote voorraad moet hebben liggen. Niets zo vervelend als zonder billendoekjes zitten. Of nou ja, bijna niets…

Jullie zullen wat vaker familiebezoek krijgen

Straks als die kleine er is, zal je schoonmoeder veel vaker op de stoep staan. De rest van de familie waarschijnlijk ook. Als je geen familiemens bent, dan word je het alsnog als je eenmaal kinderen hebt. Of eh… nou ja, wapen je maar vast.

Geef je mening!

We willen graag dat je jouw mening geeft over alle zaken rondom de baby. De inrichting van de babykamer, het vinden van een verloskundige, het wel of niet op zwangerschapsyoga gaan en natuurlijk de opvoeding. Jouw visie is meer dan gewenst. Ook al luisteren we er niet altijd naar en doen we er niet elke keer daadwerkelijk iets mee 🙂

Houd je mobieltje te allen tijde bij je

Vanaf het moment dat jullie eenmaal een baby hebben, moet je het niet in je hoofd halen je telefoon langer dan een kwartier niet te bekijken. Laat staan dat je ‘m uit het oog verliest. We zeggen dit niet alleen met het oog op noodgevallen – hoewel die natuurlijk ook belangrijk zijn – maar het geldt met name voor alle babyfoto’s en -filmpjes die erop binnendruppelen. Elke tien minuten.

Die hormonen zijn niet meteen na negen maanden foetsie

Een zwangerschap duurt gemiddeld zo’n negen maanden. Maar ontzwangeren, weet je hoeveel tijd dat kost? Nog eens negen maanden! Dus als jij denkt: waarom doet ze nou nog zo hysterisch? Waarom reageert ze zo overdreven? Hoezo doet ze zo onredelijk? En je denkt dat zij die zwangerschapshormonen nu niet meer de schuld kan geven. Think again. Het zijn nog steeds diezelfde hormonen! Dus. Dan weet je dat.

Slaaptekort zuigt

Als je al een tijdje papa bent, dan vertellen we je niets nieuws. Slaaptekort sucks. Hier is gewoon met geen mogelijkheid iets leuk over te zeggen. Het maakt je prikkelbaar en humeurig. En weet je, dat jij geen borstvoeding geeft, wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar door alles heen mag slapen. Ideaal zou zijn als jij ‘s nachts ook opstaat, de baby aan je vrouw geeft zodat zij hem of haar de borst (of fles) kan geven en dat jij daarna de luier van jullie mopje verschoont. Hulde aan de mannen die het zo doen. Geboren vaders. Niets meer aan veranderen.

Heb jij nog meer tips die aanstaande vaders zouden moeten lezen? Praat mee op Famme’s Facebook.

Lees ook: deze video vol kersverse vaders krijgt je binnen 1 minuut aan het huilen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
13 dingen die hij moet weten als-ie papa wordt
Sluiten