Thea Tijssen
Thea Tijssen Relatie 20 feb 2016

13 dingen die niemand je vertelt over het plannen van je bruiloft

Gefeliciteerd! Laat de confetti maar knallen. Of de champagne, wat jij wil. Jij zweeft de komende weken (zo niet maanden) in de zevende hemel. Wat wil je ook met zo’n mooie ring aan je vinger. Je bent voorzien. Bezet. ‘Taken’. En niet zo’n beetje ook. Want je kunt net zo goed al je privé-afspraken uit je agenda schrappen voor de komende tijd, want jij hebt het vooral druk met het plannen van De Bruiloft.

Je kunt elk artikel lezen in elk bruidsmagazine, elke checklist op elke trouwsite scannen en je kunt je getrouwde vriendinnen meerdere keren onderwerpen aan een vragenvuur, maar je kunt nog steeds onvoorbereid zijn op sommige momenten die je tegenkomt als je je bruiloft plant. Dat is ook waarom iedereen die ooit een bruid is geweest wel ‘had ik maar zus’-, ‘had ik maar zo’-gedachten heeft vlak nadat ze in het huwelijk is getreden.

Natuurlijk is het niet gezond om met die (had ik maar zus/zo-)gedachten rond te blijven lopen, maanden of jaren na de bruiloft. Maar het is geen probleem om dat rijtje met dingen die je graag vooraf had geweten, op te sommen. Er kan net die tip instaan die De Dag van een ander redt. Hier zijn 13 dingen die veel bruidjes graag voor hun Grote Dag hadden gehoord.

[STAP stap=”1″]

De kosten

Zo gauw mensen het woord ‘bruiloft’ of ‘trouwen’ horen, komt er zo minstens 50% bovenop de originele prijs. Geloof je me niet? Test ‘t maar eens uit.

[STAP stap=”2″]

De gastenlijst

Het lijkt leuk, maar is het ergste van alles: die verrekte gastenlijst. Wie mag er wel komen. En: wie niet? Denk hier goed over na. De Man en ik hadden een soort ‘reservelijstje’ gemaakt met mensen die ik bijvoorbeeld goed kende, maar De Man niet zo heel goed. Dat reservelijstje bleef een reservelijstje en uiteindelijk nodigden we pas twee weken voor De Dag een paar mensen van deze lijst uit – nadat anderen hadden afgezegd. Veel te laat natuurlijk! Dus doe iets nuttigs met die reservelijst. Doop ‘m om tot de lijst van ‘mensen-die-er-toch-gewoon-bij-moeten-zijn’ en vraag ze op tijd. Ook al behoren ze (nog) niet tot je inner circle.

[STAP stap=”3″]

De jurk

Zo gauw je ‘Ja!’ hebt gezegd, schijnt de hele wereld te willen weten in wat voor jurk je gaat trouwen. Euhm… een witte?

[STAP stap=”4″]

Je gaat in deze periode sowieso iemand beledigen, het met iemand oneens zijn en je schuldig lopen voelen

Een bruiloft organiseren is net als het geven van een groot feest, alleen is dit feest een heel groot bal waarover iedereen verwachtingen en meningen heeft. Sommige mensen willen continu in de belangstelling staan of willen je planning uit handen nemen. Maar het is niet hun bruiloft, maar de jouwe! Dus hé, onthoud dat vooral en probeer niet iedereen te pleasen. Terugkijkend was mijn trouwdag voor mijn man en mij zo bijzonder. Dus de stress van ‘hoe zouden anderen het willen’, had wat dat betreft weg kunnen blijven.

[STAP stap=”5″]

In shape

Natuurlijk zorg je ervoor dat je op De Dag lekker strak in je mooie velletje zit. Maar denk eraan dat je de eerste keer dat je gaat shoppen voor De Jurk al op je streefgewicht moet zijn. Dat had ik dus niet. En ondanks dat ik (hartje winter) zei: ‘Ik ben nu op m’n dikst, ik ga nog veel afvallen.’ Schenen ze daar in de bruidsmodezaak niet echt een boodschap aan te hebben. Jammer, want toen ik uiteindelijk trots de jurk kwam passen (een paar maanden later en vele kilo’s lichter), bleek-ie nog veel te groot. De coupeuse was not amused ‘want je bent wel heel veel afgevallen’. (Duh. Dat zei ik dus al van tevoren). Lang verhaal kort: mijn jurk had een stuk mooier (strakker) kunnen zitten als de coupeuse ‘m meteen op (de juiste) maat had gemaakt.

Over in shape komen voor je wedding gesproken…

[STAP stap=”6″]

De foto’s!

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Maar slim is om vooraf te bedenken wat voor foto’s je graag wil hebben. Zorg ervoor dat je fotograaf deze ook heeft en lever een lijstje aan met daarop het soort foto’s dat niet mag ontbreken (met wie je op de foto wil bijvoorbeeld, welke groepjes). Je zal me dankbaar zijn!

Bron: Tumblr

[STAP stap=”7″]

Besluiteloos zijn is net zo slecht als Bridezilla zijn

Ik ben echt slecht in knopen doorhakken. Maar echt. Nou, dan moet je dus niet gaan trouwen, haha. Eén en al knoop die je moet doorhakken, beslissingen die je moet nemen, keuzes die je moet maken. De hele tijd, tijdens het hele proces. Doe je een binnen- of buitenbruiloft. Met of zonder receptie. Sommige bruidjes en bruidegommen in spe hebben hier overigens totaal geen last van hoor, dat kan ook. Maar als ik over sommige dingen nog geen knoop had doorgehakt, dan merkte ik dat ik mensen daar totaal niet mee hielp. Beter is het te zeggen wat je wil en hoe je het wil, dat scheelt onnodige stress bij anderen.

[STAP stap=”8″]

Het is ZO moeilijk!

Je bent met iets bezig waar duizenden mensen hun beroep van hebben gemaakt. Namelijk het organiseren van een groot event. Dus ja. Het is moeilijk. En het is zwaar. En het is niet alleen maar leuk. Dacht je dat echt? Sorry!

Bron: Nouba

[STAP stap=”9″]

De afzeggende daggast

Mensen van wie je dacht dat ze er sowieso zouden zijn, moeten die dag plots een belangrijke cursus volgen. Of blijken kinderen te hebben en geen oppas of hebben een andere reden waarom ze er niet bij kunnen zijn. Gasten van wie je dacht dat ze echt niet zouden komen, komen toch. En er zijn mensen die denken dat de term ‘daggast’ staat voor het nog ‘een dag voor de bruiloft kunnen afzeggen’. Je lacht, maar ik maak geen grapje. Natuurlijk snappen ze dat de term daggast daar niet voor staat, maar toch zegden ze een dag voor De Dag af. Per sms. Belangrijkste boodschap: laat het je dag niet vergallen! Blijkbaar hadden ze iets belangr…. Ik bedoel, blijkbaar betekenen jullie minder voor deze mensen dan jullie dachten.

[STAP stap=”10″]

De dresscode

Als je een thema hebt gevonden, is het leuk om de dresscode daar ook op aan te passen. Ook handig om bij de dresscode aan te geven wat je in elk geval níet wil zien bij je gasten. Bijvoorbeeld: geen spijkerbroek, geen slippers. Ik zeg maar wat en dat zeg je dan natuurlijk een beetje aardig. En ja, daar krijg je vast van enkele gasten commentaar op, maar soit: het is jullie feest. Jullie betalen, dus jullie bepalen!

[STAP stap=”11″]

Wat doen we met de kinderen?

Gewoon goed bedenken wat je daarmee wil. Wil je een bruiloft met of zonder kinderen? En bedenk goed wat voor invloed het op je diner/feest gaat hebben. Dus: zijn er veel kleine kinderen bij het diner? Zorg dan bijvoorbeeld voor wat nanny’s die hen kunnen vermaken/op ze kunnen letten. Dit jongetje vermaakte zichzelf prima in z’n uppie op deze bruiloft.

[STAP stap=”12″]

Ik kan ‘t best zonder wedding planner

Dat denk je. En dat kan ook best. Maar dan gaan sommige dingen toch net even anders dan je ze misschien het liefst zou zien. Bedenk maar zo: als je het zonder wedding planner doet, zorg er dan voor dat één of twee kennissen/ vriendinnen bijvoorbeeld decoratiezaken op zich nemen en maak voor hen een DUIDELIJK draaiboek met daarin precies wat je van ze verwacht of bijvoorbeeld waar bepaalde decoratie moet hangen. Dan kun je daar achteraf in elk geval niet van balen als dat fout is gegaan. Je had immers een duidelijk draaiboek gegeven. Meer kun je niet doen.

[STAP stap=”13″]

Delegeer, delegeer, delegeer

Ik houd er niet van om om hulp te vragen, maar als er een tijd was waarin ik meer hulp gehad had willen hebben, dan was het wel tijdens het plannen van de bruiloft. Mensen boden zich wel aan hoor, natuurlijk deden ze dat. Maar ik had gewoon niet de kunst van het delegeren in de vingers. En wilde alles graag zelf onder controle houden. Mijn tip: zoek de kleinere taken van je to do-lijst op die je aan anderen kunt toevertrouwen, en laat hen het doen als ze je willen helpen. En wacht hier niet mee tot een dag voor de bruiloft. Ahum. Ik spreek uit ervaring.

Ben jij gevraagd en sta je nu dus voor de grote klus om de bruiloft te plannen? Praat mee op Facebook!

Nog niet gevraagd? No worries. Deze koppels bewijzen dat het nooit te laat is om te trouwen. Prachtig!>

Reageer op artikel:
13 dingen die niemand je vertelt over het plannen van je bruiloft
Sluiten