Marlies Jansen
Marlies Jansen Kids 23 nov 2015
Leestijd: 4 minuten

13 essentiële zaken die ik mijn kind mee wil geven in het leven

Groenten die van links naar rechts op het bord worden geschoven, die eeuwige struggle om de kinderen op tijd op school te krijgen. De dagelijkse trivialiteiten doen Marlies wel eens vergeten waar het écht om draait in opvoeden. Wat helpt mijn kinderen later écht gelukkig en stabiel in het leven te staan?

Ooit was ik de wanhoop nabij, zo verstrikt was ik geraakt in de opvoedshit. Tot iemand de verfrissende woorden sprak: ‘Als je kind 20 is, gooit hij heus zijn jas niet meer op de grond’. Met andere woorden: waarom zou je daar dagelijks een strijd van maken en de sfeer en het contact dat je samen hebt, verpesten? Andere dingen zijn zoveel belangrijker. Plezier maken, en weten dat je bij elkaar terecht kunt bijvoorbeeld.

Happiness goeroe Christine Carter inspireerde me om na te denken over welke dingen ik mijn kinderen wil meegeven. Ze publiceerde eerder dit jaar een brief die zij schreef aan haar dochter, toen zij de middelbare school verliet. Gewoon, voor het geval ze Christine’s ‘lessen’ over hoe je geluk en voldoening in het leven vindt, zou vergeten.

Déze 13 dingen wil ik mijn dochter meegeven:

Deal met ongemak

Soms moet je nu eenmaal een moeilijk gesprek voeren, of eerlijk zijn ook al doe je daar een ander pijn mee. Je kunt het!

Blijf eigengereid

Jouw eigengereidheid drijft me soms tot totale hysterie. Toch vind ik het je beste eigenschap. Je kunt beter jezelf zijn en het risico lopen dat mensen je niet leuk vinden, dan gestrest te raken door je teveel aan te passen en je anders voor te doen dan je bent. Echt, dat berooft je van al je lol. Ik heb het zelf ervaren.

Geef!

Wees vriendelijk, leef met anderen mee en wees vrijgevig. Je denkt nu misschien dat je gelukkig wordt als je krijgt wat je wilt hebben (snoep, een kindermotor, een nieuwere Stabilo). Geluk krijg je echter door te geven, niet door te krijgen. Probeer maar: voel je je een keer down, help dan iemand anders.

Vraag kritiek

Hoe eng het ook is: vraag af en toe opbouwende kritiek aan mensen die het beste met je voor hebben. Andere mensen zien jou anders – vaak positiever – dan jezelf doet. En je hebt een breder perspectief nodig om te groeien en je te ontwikkelen.

Voel álles

Voel wat je voelt. Positieve emoties als plezier en liefde, maar ook bitches als angst, verdriet en frustratie. Je gevoelens helpen je de juiste keuzes te maken. Leer dus luisteren naar je hart. Het is de enige manier om te weten wie je bent en wat je wilt.

Negeer angst

Leer wel het verschil tussen terechte en belemmerende angst. Deze laatste is de niet-nuttige angst. De angst om te falen, om voor gek te staan en daarom die ene vraag maar niet te stellen. De angst die je doet twijfelen. Deze moet je juist negeren. Anders ontwikkel je je niet en kom je geen steek verder.

Jij bent uniek

Vergelijk jezelf niet met anderen. Als we vastzitten in de denktrant dat we ‘beter’ of ‘slechter’ zijn dan anderen, maakt dat depressief, bang en onzeker. Merk je dat je toch aan vergelijkend warenonderzoek doet? Stel jezelf dan de volgende vragen: wat waardeer of bewonder ik in die ander? Hoe kan ik ervan leren? En: vergeet nooit dat je prachtig en perfect bent zoals je bent.

Weg met oncomfortabele schoenen

Deze is voor wanneer je eindelijk die eeuwige voetbalschoenen uittrekt: draag geen oncomfortabele schoenen. Natuurlijk zijn hoge hakken af en toe mooi. Maar ze duwen je in de gewoonte pijn te negeren om er goed uit te zien voor anderen – nooit een goed idee.

Geloof niet alles wat je denkt

Als je gestrest raakt van een bepaalde gedachte, is ‘ie waarschijnlijk gewoon niet waar.

Ga offline

Voel je je overweldigd, ga dan even offline. Zorg dat je élke dag in je leven op bepaalde momenten en plaatsen losgekoppeld bent van technologie.

Geef mensen het voordeel van de twijfel

Doet iemand iets pijnlijks of verschrikkelijks, bedenk dan dat het niets met jou te maken heeft. Verplaats je zelf regelmatig in de schoenen van anderen.

Maak fouten

Op school, in je relaties, op het voetbalveld, op feestjes en thuis. Van je fouten leer je dingen die je niet op andere manieren leert.

Lach!

Omring je met mensen en situaties/ervaringen die je aan het lachen maken. Yeah! You rock!

Wat wil jij je kinderen graag meegeven? Reageer op onze Facebook! >

Oeps! 14 beginnersfouten die iedere ouder maakt >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
13 essentiële zaken die ik mijn kind mee wil geven in het leven
Sluiten