Redactie
Redactie Kids 7 sep 2016

13 x tips voor het kiezen van een naam die de kans op een succesvol kind verhogen

Vorige week schreven we over het feit dat anno nu 1 op de 5 ouders spijt heeft van de door hen gekozen babynaam. Au, onhandig. Zowel voor het kind (afhankelijk van de leeftijd waarop je achter de ‘vergissing’ komt) als voor de administratieve rompslomp die een naamswijziging met zich meebrengt.

Onder het gevleugelde motto: een gewaarschuwd mens telt voor een heel voetbalelftal, ziehier een flink handjevol tips en tricks om in je achterhoofd te houden bij het kiezen van de naam van je kind. En niet zomaar een naam, maar een naam waarmee je kind ‘de meeste kans op succes heeft’.

[STAP stap=”1″]

Een gemakkelijk uit te spreken naam werkt goed voor je populariteit

Eigenlijk net als de stof die je vroeger voor een proefwerk moest leren: als ‘ie makkelijk te begrijpen en onthouden was, vond je het een stuk leuker. Nou, zo schijnt het dus ook te werken voor mensen, zo blijkt uit onderzoek van de New York University (2011).

[STAP stap=”2″]

Als je naam heel erg ‘anders’ is, heb je minder kans op een baan

Ander onderzoek wijst uit dat mensen met ‘gewone’ (lees: veelgebruikte, veelvoorkomende) namen vaker aangenomen werden voor een baan, dan mensen met een zeldzame naam.

[source id=”attachment_116317″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”3″]

Ongebruikelijke namen worden vaak in verband gebracht met jeugdige deliquenten

Iets over Renzaldo G. uit D. H. die in de nacht van zaterdag op zondag een auto in brand stak? Geen idee, maar er schijnt – los van afkomst of achtergrond – volgens onderzoekers een verband te zijn tussen jongeren met ongebruikelijke namen en betrokkenheid bij criminaliteit. Dat is in de praktijk gelukkig minder kort door de bocht dan hier staat, want over de redenen voor het verband zijn nog eens 1001 studies te doen.

[STAP stap=”4″]

Als je een ‘Nederlandse’ (‘witte’) naam hebt, heb je meer kans om aangenomen te worden

Tragisch, maar waar. Helaas anno 2016 nog steeds het geval.

[STAP stap=”5″]

Als je achternaam met een van de eerste letters van het alfabet begint, heb je meer kans toegelaten te worden tot scholen of sportclubs

Vrouwen kunnen hieruit afleiden dat ze vooral op zoek moeten gaan naar huwelijksmateriaal met achternamen als Alberts, Aaldering, Bartels, etc.

[STAP stap=”6″]

Als je achternaam begint met een van de laatste letters van het alfabet, is de kans groter dat je een impuls-aankoper bent

Hadden we al gezegd dat sommige van deze do’s en don’ts wel erg bijzonder zijn? Bij deze. Maar goed, er is dus een onderzoek naar de relatie tussen iemands achternaam en de mate waarin mensen zich schuldig maken aan impulsaankopen. Ze zouden volgens dat onderzoek in ieder geval vatbaarder zijn voor aanbiedingen en speciale acties.

[STAP stap=”7″]

De voorletter van je tweede naam gebruiken verhoogt je status

‘Hoi, ik ben Inge R. Abraham’ zou mensen klaarblijkelijk het idee geven dat ik slimmer en competenter ben dan wanneer ik me zou voorstellen als ‘Hoi, ik ben Inge Abraham’. Goed om te weten. Sterker nog: hoe meer initialen, hoe groter de vermeende statuur en succes. Bron: European Journal of Social Psychology.

[STAP stap=”8″]

Als je naam adellijk klinkt, is de kans op een hoge positie groter

Mensen die als achternaam ‘de Koning’ of ‘Keizer’ hebben, blijken in de praktijk op hogere posities te werken dan mensen die het moeten doen met een achternaam als ‘De Boer’ of ‘Visser’.

[STAP stap=”9″]

Jongens met meisjesnamen worden eerder van school gestuurd

Met dank aan een overijverige professor aan de Universiteit van Florida, die zich hier tussen 1996 en 2000 vol op stortte. Hij kwam tot de conclusie dat jongens met namen die vaker voorkwamen bij meisjes dan bij jongens, zich vaker misdroegen op school en dus vaker van school gestuurd werden. Ze deden het daarnaast ook nog eens slechter qua prestaties. Vooral jongens met namen als Alexis, Courtney, Shannon, Kelly, Shelby en Ashley moesten het ontgelden.

[source id=”attachment_116318″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”10″]

Een meisje met een sekseneutrale naam is vaak succesvol

Nou Robin, Leslie, Nicky en Alex: succes! Ook schijnen vrouwen met specifiek mannelijke namen (kies maar uit) het opvallend vaak beter doen op juridisch vlak.

Inspiratie nodig? Dit zijn 30 leuke unisex namen>

[STAP stap=”11″]

Mannen met een korte naam schoppen het vaak heel ver

Bob, Jack en Bruce zijn vaker CEOs van grote bedrijven dan hun vrienden Christiaan, Alexander en Sebastiaan. Hoe meer lettergrepen, hoe minder kans op de directeurstoel, aldus een analyse van LinkedIn in 2011.

[STAP stap=”12″]

Vrouwen aan de top houden er juist wel van (lettergrepen)

Want die houden niet – zoals mannen vaak doen – van afkortingen van hun naam. Deborah wordt geen Deb, en Cynthia al helemaal geen Cyn. Wie z’n baas Carolien ooit ‘Lien’ durft te noemen, kan waarschijnlijk ook meteen z’n bureau leegruimen. Ook hiervoor is LinkedIn de bron van informatie.

[STAP stap=”13″]

Je kunt beter overweg met collega’s met dezelfde initialen

Kijk vooral even om je heen of er mensen zijn met dezelfde initialen en of het inderdaad zo is dat je met die mensen net iets meer (werk) chemistry hebt. Zo niet, mail dat dan even naar de onderzoekers van de Wisconsin School of Business die dit sinds 2013 beweren.

Hou er ajb ook even rekening mee dat met deze lekkere Hollandse namen je kind het wellicht ooit best lastig kan krijgen in het buitenland.

Reageer op artikel:
13 x tips voor het kiezen van een naam die de kans op een succesvol kind verhogen
Sluiten