Redactie
Redactie Persoonlijk 19 sep 2016

13 x wat je leert van verkering met iemand uit een ander land

Toen ik 18 was deed ik een half jaar een talencursus in het buitenland. Superspannend, om heel veel redenen. En natuurlijk werd ik – tegen de strikte instructies van moeders in – hopeloos verliefd op een knappe Zuid-Afrikaan, Sean heette hij. ‘Als je maar niet in Zuid-Afrika gaat wonen’, riep ze nog.

Dit was bijna twintig jaar geleden. Na een klein jaar sneuvelde de verkering tussen Sean en mij – inclusief een tijdje pendelen tussen Amsterdam en Londen (waar de Zuid-Afrikaan toen woonde). En toch woon ik anno nu alsnog in Zuid-Afrika, waar ik in 2009 met m’n oerhollandse vriend naartoe verhuisde. Sorry mam.

Ik heb mijn verkering met Sean altijd als een hele waardevolle tijd in mijn leven ervaren. Niet ondanks onze internationale en culturele verschillen, maar liever: dankzij onze internationale en culturele verschillen.

1.Kennismaking met de andere cultuur

Sean kwam uit Zuid-Afrka: een land dat ik daarvoor alleen ‘kende’ van Apartheid en natuurlijk de beelden van Nelson Mandela (nog op zwart-wit tv) die vrijgelaten werd. Sean vertelde me heel veel over het land, zijn achtergrond en hij leerde me zelfs op een bepaalde manier ‘begrip’ te hebben voor dat dingen in Zuid-Afrika gingen zoals ze gingen.

2.Kennismaking met jezelf – vanuit een andere cultuur bezien

Sean vond mij ‘way too straightforward’. Nou ja zeg. Ik ging daar natuurlijk superstraightforward keihard tegenin, want ‘alle Nederlanders zijn gewoon zo’. Euh, juist. Best wel leerzaam, zo’n inkijkje.

[source id=”attachment_117915″ align=”none”][/source]

3. Romantiek is universeel, maar toch anders

Waar wij Nederlanders nogal van de bloemen en kaartjes zijn, was Sean meer van de muziek. Lees: hij schreef liedjes voor me, en stuurde me bandjes met liedjes die hem aan mij of ons deden denken. De language of love is in elke taal hetzelfde, maar toch ook zo anders.

4. Je leert er een nieuwe taal bij

Nou ja, eigenlijk vond ik dat het stomste: dat het soms lastig was om elkaar te begrijpen. In het gunstige geval praat in ieder geval één van de twee zijn of haar eigen (moeder)taal, maar soms ben je echt de klos en moet je het allebei in een andere taal doen. Maar omdat dit nou eenmaal een positief, blij lijstje moet zijn, probeer ik er hier nog een leuke draai aan te geven. Mijn Engels was na dat ene jaar in ieder geval stukken beter dan na zes jaar op de middelbare school.

5. Je komt op plekken waar je anders misschien nooit zou komen

In mijn geval is de ironie dat ik uiteindelijk naar Zuid-Afrika verhuisd ben, maar de Zuid-Afrikaan nog altijd in Londen woont (met vrouw en kinderen). In een meer ‘normale’ situatie kun je je indenken dat je je vriend(in) opzoekt in zijn geboortestad, de plek bezoekt waar zijn of haar familie woont, en je soms afspreekt op bijzondere plekken – als dat logistiek beter uitkomt. Dan krijgt ‘meet in the middle’ een wel heel letterlijke betekenis.

6. Toerist zijn in eigen land is grappig

Ik geef toe: de eerste keer dat Sean vanuit Londen naar Amsterdam kwam, wilde ‘ie vooral heel snel een coffeeshop in. Toen ik ‘m daar na twee dagen mocht ophalen (grapje), hebben we vervolgens dagenlang door Amsterdam geslenterd. Ook de Zaanse Schans, het Binnenhof en Madurodam vinkten we af: ik wist niet dat het zó leuk was om je eigen land door de ogen van een toerist te bekijken.

7. Kennismaking met andere tradities, eten en feestdagen

Ik wist niet dat Zuid-Afrika een dag heeft waarop ze vieren dat de barbecue bestaat (oké, ietwat kort door de bocht maar het heet ‘Heritage Day’ en omdat Zuid-Afrikanen nogal van barbecuen – braaien – houden, gaat iedereen die dag barbecuen met vrienden en familie); leerde ik boerewors met pap eten en leerde ik mezelf zelfs aan om mensen te begroeten (ja, ook vreemden) met ‘hey, howzit?’ Een internationale relatie duwt je vanzelf buiten je eigen vertrouwde comfortzone.

8. Je weet zeker dat de liefde diep zit (althans, dat denk je zeker te weten)

Anders zou je allebei niet voor zo’n uitdagende liefde kiezen. Achteraf kan er natuurlijk van alles zijn of spelen waardoor het toch niet zo heeft moeten of mogen zijn, maar dat zie je – uiteraard – pas achteraf.

Een relatie met iemand uit een ander land is op een bijzondere manier vaak nou eenmaal nét iets bijzonderder

9. Je tolerantiegrens wordt lekker opgeschroefd…

Omdat er op bepaalde momenten geheid onbegrip zal zijn. Al dan niet veroorzaakt door miscommunicatie of culturele verschillen, of, praktischer: tijdverschil. Maar ja, als je elkaar niet zo vaak ziet en veel zaken via Skype, Whatsapp of mail ‘uitgesproken’ moeten worden, wil je vooral niet te lang in een ruziesfeer blijven zitten. Ruziemaken is namelijk vaak sowieso zonde van je tijd, maar dan al helemaal. Kortom: je tolerantiegrens krijgt er een flinke boost van.

10. … waardoor je beduidend minder ruzie maakt

Waar ik eerlijk bij aanteken dat dat niet per se goed is, omdat daarmee ook genoeg dingen onuitgesproken blijven en/of opgekropt worden. Maar goed, dit was een opbeurend lijstje.

11. Je kunt (one day) je kinderen (minimaal) tweetalig opvoeden

En dat twee- of zelfs nog meertalige kinderen een voorsprong hebben, is bekend.

12. Plus: een multiculturele opvoeding

Hoe je zo’n cross-culturele opvoeding precies vormgeeft kan af en toe nog best uitdagend zijn, maar dat je kinderen er een brede, rijke horizon van krijgen, staat vast.

13. Wat er ook gebeurt: de herinnering blijft…

Sean en ik hebben het niet gered. Sterker nog: ik heb ‘m sinds m’n twintigste – behalve op Facebook – niet meer gezien. En toch herinner ik me zoveel van onze tijd nog zo goed, beduidend beter dan van de paar (‘paar’ is een rekbaar begrip) vriendjes die daarna de revue passeerden. En dat is omdat een relatie met iemand uit een ander land op een bijzondere manier vaak nou eenmaal nét iets bijzonderder is…

Heb jij ook een internationale, cross-culturele liefde? Herken je je in bovenstaande, of juist totaal niet? Praat mee op onze Facebookpagina.

Verliefd zijn net als op jullie eerste date? Deze 9 stappen helpen je!>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
13 x wat je leert van verkering met iemand uit een ander land
Sluiten