Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kids 6 mrt 2022

13x simpele activiteiten die je kind voorbereiden op de basisschool

Zodra de vierde verjaardag van je kind nadert, komt ook de basisschool in zicht. Een grote stap, zowel voor jou als voor je peuter. Op school zullen er namelijk andere (en nieuwe) dingen van je kind worden gevraagd. Door deze activiteiten thuis te doen kun je jouw kind voorbereiden op de basisschool.

Zodra je kind start op de basisschool wordt hij natuurlijk door de leerkracht overal bij begeleid. Ze worden niet voor de leeuwen gegooid in de vorm van een stuk papier en een scherpe schaar. Het is dus zeker niet verplicht je kind bepaalde vaardigheden aan te leren, maar handig is het misschien wel.

Activiteiten die je kind voorbereiden op de basisschool

Deze dertien activiteiten kun je thuis gemakkelijk met je kind oefenen en zorgen voor een vliegende start op zijn nieuwe school.

1. Klei knippen

Leer je kind een schaar vast te houden door hem met een plastic schaar klei in stukjes te laten knippen.

2. Vormen herkennen

Oefen met je kind de basisvormen als een vierkant, cirkel en driehoek. Dit kun je spelenderwijs doen door deze vormen te benoemen in huis of buiten. Een bord is bijvoorbeeld rond.

3. Kleuren herkennen

Hetzelfde geldt voor het herkennen van kleuren. Dit kun je ook perfect oefenen door samen te verven of tekenen.

4. Een rechte lijn

Oefen met je kind om rechte lijnen te trekken. Een leuk spelletje hiervoor is zo’n tekening die je kunt maken door het verbinden van puntjes met elkaar.

5. Gebogen lijnen

Ook gebogen lijnen zijn goed om te oefenen. Doe dit bijvoorbeeld door je kind gebogen lijnen of krullen over te laten trekken.

6. Binnen de lijntjes

Door regelmatig kleurplaten te kleuren leer je jouw kind om binnen de lijntjes te kleuren. Begin met een makkelijke kleurplaat met grote vlakken en kies steeds voor een iets moeilijkere.

7. De pengreep

Bij het kleuren of tekenen kun je letten op de manier waarop je kind een potlood vasthoudt. Oefen zo alvast de pengreep.

8. Hand-oog coördinatie

Oefen de hand-oog coördinatie van je kind door hem met een keukentang objecten op te laten pakken en verplaatsen. Veel kinderen vinden dit geweldig!

9. Opruimen

Op school zal je kind na het werken zijn spullen netjes moeten opruimen. Deze regel thuis ook invoeren helpt hem daarop voor te bereiden.

10. Op je beurt wachten

Thuis kunnen kinderen vaak altijd bij je terecht, op school zullen ze soms even moeten wachten op de juf. Oefen hiermee door tijdens het avondeten om de beurt iets te vertellen. Zo leert je kind te wachten op zijn eigen beurt.

11. Schoenen aandoen

Kinderen moeten in de klas soms hun schoenen uit doen voor bepaalde activiteiten. Oefen dus met het zelf aan en uit doen van de schoenen.

12. Jas aandoen

Kleuters spelen vaak een aantal keer per schooldag buiten. Dat betekent jas aan en jas uit. Oefen dus alvast met de jas aan doen en de rits dicht doen. Iets dat veel kinderen nog moeilijk vinden. Geen paniek als je kind het echt nog niet kan, de juf kan natuurlijk altijd helpen.

13. Handen wassen

Hygiëne is belangrijk, leer je kind daarom hoe hij goed zijn handen moet wassen. En ook dat hij dat na een toiletbezoek altijd moet doen.

Lees ook:

Eerste schooldag? Dit heeft je kind nodig als hij naar de basisschool gaat

Maakt jouw kind de overstap van kdv naar de basisschool? 6 tips om het aangenamer te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
13x simpele activiteiten die je kind voorbereiden op de basisschool
Sluiten