Redactie
Redactie Kids 21 nov 2015

14 babynamen die internationaal verboden zouden moeten worden

Stiekem vond ik mijn inspiratie voor dit artikel elders, maar ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’, nietwaar? Dat advies zou ook de bedenkers van onderstaande kindernamen niet misstaan.

In sommige landen zijn ze tamelijk streng rondom het goed- en afkeuren van babynamen. Zo is het in Duitsland verboden je kind een naam te geven die niet duidelijk maakt of het een jongetje of een meisje betreft en in Nieuw Zeeland schudt de beambte zijn hoofd als men namen als Princess, Prince of Justice aangeeft, of een naam die ‘onredelijk lang’ is. In Zuid-Afrika hoor je dit soort namen juist heel vaak.

In Amerika mag opvallend veel, hoewel dit per staat verschilt. Nummers of pictogrammen zijn verboden, evenals te lange namen (omdat de software van de federale administratie daar niet op gebouwd is). Als je in de staat Kentucky geboren wordt, kunnen je ouders compleet losgaan – daar gelden geen enkele regels rondom naamgeving.

In Italië zijn ‘belachelijke en beschamende’ namen bij wet verboden, maar in Ijsland is het helemaal bijzonder: daar mag je als ouders kiezen uit een bestaand namenregister met een schamele 1800 jongens- en meisjesnamen. Daar ben je dus mooi (maar wel tamelijk snel) klaar mee. In Denemarken is er ook zo’n voorgefabriceerde lijst, maar daar staan 7000 namen op. Als je een naam wil die niet op de lijst voorkomt, moet zowel de kerk als de overheid die goedkeuren.

In Nederland hebben we het een stuk makkelijker. Althans, dat is sinds 1970 zo, want voor die tijd mochten ouders hun kinderen ook alleen al bestaande voornamen geven. Sindsdien is de wet aanzienlijk soepeler geworden en zijn er eigenlijk nog maar weinig beperkingen. Hoewel Emile Ratelband zijn dochter in 2001 geen Tsjakkalotte mocht noemen, en ook Herman Brood niet wegkwam met Sneetje (zie onder).

[STAP stap=”1″]

Nutella

Op een boterham, pannekoek of wafel? Ja. Op een paspoort? Nee.

[STAP stap=”2″]

Porsche, Mercedes, Armani en Nike

Dit lijstje zou eigenlijk ‘merknamen an sich’ moeten verbieden, als je bedenkt dat er ook ouders zijn die hun kind Cartier (m/v), Chanel en L’Oreal noemen.

[STAP stap=”3″]

Messiah/Messias

Een apart verhaal: in 2013 stapten de ouders van Messiah naar de rechter om (na een scheiding, vermoed ik) de achternaam van dochter Messiah te veranderen. Dat vond de rechter op zich prima, maar hij eiste dat de voornaam ook veranderd zou worden. Dat verzoek van de rechter werd later afgewezen, want dan zou het wel een hele klus worden om alle Amerikaanse Messiahs opnieuw te moeten dopen. De naam stond in 2014 namelijk in de top 300 meest populaire babynamen.

[STAP stap=”4″]

Isis

Ooit was Isis een mooie, mystieke naam, toebehorend aan een Egyptische godin en die van de moeder van de Grieke god Herus. Vandaag de dag is die naam volledig bezoedeld door Islamic State of Iraq and al-Sham (ISIS), een terroristische organisatie die de wereld in z’n greep heeft. Alleen al daarom kunnen we ons niet voorstellen dat er ouders zijn die hun kind nog zo zouden willen noemen.

[STAP stap=”5″]

Winner en Loser

Geen grap: twee broertjes uit New York kregen deze namen. En het wordt nog erger: Winner raakte op het criminele pad en Loser schopte het tot gerespecteerd politieman en detective. Inmiddels zijn de heren de vijftig gepasseerd. Geloof je het niet? Lees zelf maar.

[STAP stap=”6″]

Hashtag

Voor zover bekend is er op het moment van schrijven slechts één kind ter wereld met deze bijzondere naam – niet echt trending te noemen dus. Het gaat om een meisje dat in 2012 in San Francisco geboren werd. En nee, de ouders waren niet de oprichters van Twitter, maar mama had wel moeite met schrijven, zo bleek uit de Facebook-aankondiging van de geboorte.

[STAP stap=”7″]

Like

Helaas, hashtag was al bezet, moeten de Israëlische ouders van dit meisje gedacht hebben. Wanneer komt Facebook ook al weer met dat duimpje naar beneden?

[STAP stap=”8″]

Facebook

Om het digitale drieluik af te sluiten: een Egyptisch stel dat hun dochter Facebook noemde om te herinneren aan de belangrijke rol die het sociale platform speelde tijdens de Egyptische revolutie in 2011. Mooie gedachte, niet zo’n mooie naam.

[STAP stap=”9″]

Adolf Hitler

Wie denkt dat dit een smakeloze grap is… helaas. OudersHeath and Deborah Campbell noemden hun zoon in 2005 Adolf Hitler Campbell. Dat de familie een voorliefde heeft voor de Duitse geschiedenis zoals deze zich in de jaren ’30 en ’40 voltrok, blijkt uit de namen van Adolfs zusjes: Joycelynn Aryan Nation Campbell (iets over een Arisch rijk), Hons Heinrich en Honszlynn Hinler Jeannie (beiden verwijzend naar Nazi- generaal Heinrich Himmler). Au.

[STAP stap=”10″]

Eva Braun

Het verhaal is nog niet afgelopen. Papa Heath hertrouwde een paar jaar later en noemde de dochter die hij met zijn nieuwe vrouw kreeg Eva Braun. Overigens zijn alle vijf kinderen later door jeugdzorg bij de ouders weggehaald op verdenking van verwaarlozing en huiselijk geweld.

[STAP stap=”11″]

North

Sorry Kim en Kanye, niet oké. Ook als haar achternaam niet West geweest was, dan nog steeds niet.

[STAP stap=”12″]

Sneetje

In diezelfde categorie: toen Herman Brood in 1985 bij het gemeentehuis aangifte kwam doen van zijn kersverse dochter, werd zijn voorgestelde naam ‘Sneetje’ niet geaccepteerd. Hoe hilarisch het ook had kunnen zijn, Lola is waarschijnlijk heel blij dat de dienstdoende beambte het toen voor haar opnam.

[STAP stap=”13″]

Tom Tom

Er schijnen in Nederland jongens rond te lopen die zo heten. Ik kan alleen maar denken: hopelijk stottert ‘ie niet.

[STAP stap=”14″]

Ego

Tja, waar zadel je zo’n kind mee op?

Sowieso is goed nadenken over de naam van je kind geen overbodige luxe, zeker als je weet dat hij/zij het met deze namen over de grens behoorlijk lastig gaat krijgen.

Reageer op artikel:
14 babynamen die internationaal verboden zouden moeten worden
Sluiten