Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 6 feb 2016

14 (brutale) vragen die mensen je stellen als je een groot gezin hebt

Op ons artikel ’16 dingen die een moeder van 4 kids altijd te horen krijgt’ kregen we zó veel leuke reacties van lezeressen die ook grote gezinnen hebben, dat we besluiten er nog een artikel aan te wijden. Lees en lach – want de reacties zijn behalve (vaak) brutaal en onbeleefd, vooral erg grappig.

De meeste lezeressen met meer dan twee kids vonden de dingen die een moeder van 4 kids altijd te horen krijgt, heel herkenbaar. Leuk dat jullie er vervolgens nog meer dan een dozijn aan hebben toegevoegd.

[STAP stap=”1″]

‘Zeker een samengesteld gezin?’

Claudia, moeder van vier kids: ‘Dat is bij ons de eerste vraag die mensen stellen. ‘Uhhh nee.’ Dan: ‘Allemaal van dezelfde man? Of: ‘Jeetje, ook allemaal gewenst?”Jazeker mevrouw, zeer gewenst. Daarna de vraag naar het geslacht en als ik dan ook nog zeg dat ik twee jongens en twee meisjes heb, snappen ze er werkelijk niets meer van. En ik? Ooh, ik ben zo blij met m’n klavertje vier.’

[STAP stap=”2″]

‘En je werkt ook nog!?’

Anita, moeder van vijf kinderen: ‘Ik mis de vragen: ‘En je werkt ook nog?’ en: ‘Wat voor auto heb je dan?’ Altijd leuk als we op vakantie uit de auto stappen. Onze auto heeft donkere ramen, dus je ziet de mensen tellen… Mijn reactie op ‘domme’ vragen is regelmatig: ‘Er moet toch gezorgd worden voor jouw pensioen later, daar gaan mijn vijf kinderen voor werken.’

[STAP stap=”3″]

‘Die twee zijn van haar en die van hem. Kun je zo zien’

Irma, moeder van vier: ‘Ik vergeet nooit dat we eens met onze vier zonen in een pizzeria zaten en de mensen aan de tafel naast ons zeiden: ‘Die twee zijn van haar en die van hem. Kun je zo zien’ Grrr.’

[STAP stap=”4″]

‘Ga je door tot je een meisje hebt?’

Melissa, moeder van drie jongens, zwanger van nummer vier: ‘De vraag of je doorgaat tot je een meisje hebt. Nee hoor, wij wilden er graag een kindje bij. Het moment dat een bepaald geslacht minder welkom zou zijn, zou voor mij reden zijn om niet aan een volgende te beginnen. Nu blijkt het een meisje te zijn en denken mensen dat ik heb wat ik wil. Ja inderdaad: een gezonde baby in mijn buik!’ En voor alle mensen die nog steeds denken dat ze die vraag wel kunnen stellen, lees deze column van Famme’s Muriel eens en je zal de vraag nooit meer stellen. Geen dank!

[STAP stap=”5″]

‘Heeft u een kinderopvang?’

Dieke, moeder van drie jongens en een meisje: ‘Als ik met ze in de tram zit, krijg ik die vraag vaak. ‘Nee hoor,’ zeg ik dan, ‘ze zijn allemaal van mij.’ Ogen rollen bijna uit hun hoofd.’

[STAP stap=”6″]

‘Hoeveel kinderen gaan er nog komen denk je?’

Petra, moeder van vijf kids: ‘Zo herkenbaar! Ik kreeg pas deze vragen ook weer: ‘Heb je het zo gepland dat je er vijf kreeg?’ ‘Nee ik heb ze alle vijf gekregen en niet gepland!’ En: ‘Is je oudste al 18, zo zo dan was je wel heel jong bezig!’ Of: ‘Hoeveel kinderen gaan er nog komen denk je? ‘Geen idee, we plannen niets.’Eigenlijk zouden we dit gedrag moeten spiegelen: ‘Maar twee kinderen? Gepland? Je wilde altijd al een klein gezin zeker? Ga je voor het gemak, dat je maar één kind hebt?’ Of: ‘Je hebt twee kinderen, waarom zijn die van dezelfde vader? Laat aan kinderen begonnen zeker?’

[STAP stap=”7″]

‘Och, nu moet je nog een keer…’ Toen de vierde weer een jongen bleek

Anja, moeder van vier: ‘Na drie jongens opnieuw een prachtige zoon gekregen. Jammer dat dan niet iedereen zich kan voorstellen dat je meteen blij bent met een gezond baby jongetje! ‘Ben je al over de eerste teleurstelling heen?’ En: ‘Och, nu moet je nog een keer…’ Deze moeder van vier jongens zong de wanhoop en chaos van zich af.

[STAP stap=”8″]

‘Nu stop je er wel mee hè!’

Nathalie, moeder van zeven kinderen: ‘Andere dingen die ik vaak hoor: ‘Oh, ga je voor een elftal?’ (‘Ach ja, waarom niet’). Of: ‘En nu stop je er wel mee hè! Worden er wel erg veel zo.’ (‘Uhm bepaal jij dat of wij, als ouders?’). Ik kreeg na vier meiden mijn eerste zoon en volgens de mensen moest dat wel de kers op de taart zijn. Ach, het hoort er allemaal bij! En ik ben er wel gebekter door geworden.’

[STAP stap=”9″]

‘Ze zitten zeker allemaal op voetbal?’

Sarina, moeder van vier jongens: ‘Op die voetbalvraag antwoord ik: ‘Nee, wij zijn geen doorsnee gezin, wij zijn onszelf! Ik word ook gek van de vraag of we nog voor een meisje gaan.’

[STAP stap=”10″]

‘Hoe doe jij dat, helemaal alleen?’ van mensen met een au-pair

Puck, moeder van vijf: ‘Ik vind het wel grappig, al die vragen. En heb altijd erg veel lol om die koppen te zien als ik zeg dat ik vijf kinderen heb. En de reacties van een aantal kennissen met au-pair: ‘Hoe doe jij dat, helemaal alleen?’ Prima lesje in nederigheid, denk ik dan.’

[STAP stap=”11″]

‘Zit er een tweeling bij?’

Sin: ‘Eerst de vraag: ‘Hoe oud ben je dan?’, gevolgd door: ‘Zijn ze allemaal van jezelf?’. Aansluitend: ‘Zit er een tweeling bij?’ Zomaar een opsomming van de standaardvragen. Ik heb weleens overwogen een shirt te laten drukken met de antwoorden erop… #youngproudmumoffive’

[STAP stap=”12″]

‘Dan was je vast een tienermoeder’

Arlette: ‘Ik erger me eraan dat mensen er maar vanuit gaan dat ik een tienermoeder was. En dat dan nog uitspreken naar mij ook. Ja, ik zie er jong uit. Betekent het dan meteen dat je dan een tienermoeder bent! Als opmerking terug heb ik een keer gezegd dat ik graag veel eerder moeder had willen worden. Je had dat gezicht moeten zien… Dat vergeet ik nooit meer.’

[STAP stap=”13″]

‘Was het een ongelukje?’

Esther, zwanger van de derde: ‘Ik krijg vaak de vraag of het een ongelukje was, ‘aangezien de oudste ‘al’ negen is’. Haha! Ik kijk ze altijd aan en vraag hen hetzelfde (of hun laatste ook een ongelukje was…) Dat is lachen.’

[STAP stap=”14″]

‘Oh, dan ben je zeker heel gelovig?’

Léonie: ‘Ik was 20 toen de eerste geboren werd en 27 toen de laatste twee (een tweeling) geboren zijn. Wat ik vaak hoorde: ‘Waar hebben die kinderen gezeten!? Je bent zo slank!’ Ik heb ook weleens de vraag gehad of ik gelovig was omdat ik zoveel kinderen had.’ ‘Zucht!’

Herkenbaar of hebben we zelfs een reactie van jou eruit gepikt? Praat mee op Famme’s Facebook!

Maar niet alleen als je een groot gezin hebt, krijg je brutale vragen. Eigenlijk kan elke moeder wel een lijstje maken met impertinente vragen.>

Reageer op artikel:
14 (brutale) vragen die mensen je stellen als je een groot gezin hebt
Sluiten