Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind maart 24, 2016

14 Cruijffiaanse wijsheden waarmee je je voordeel kunt doen als ouder

Een held is vandaag heengegaan. Johan Cruijff is niet meer. Om deze oud-topvoetballer te eren, hier veertien Cruijffiaanse uitspraken waarmee je je voordeel kunt doen. Zoals de voetballer zei: ‘In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk.’ En dat is-ie in zekere zin ook, want door zijn quotes te blijven gebruiken, blijft hij doorleven. Ook bij onze kinderen!

En voor wie nu denkt: overdrijf je niet een beetje? Lees dan maar niet verder, dan ben jij duidelijk geen Cruijff-adept en da’s misschien wel niet logisch, maar ook niet erg. We hebben genoeg andere artikelen waarvan je waarschijnlijk wel blij wordt, bijvoorbeeld over een emotie die goed is voor je gezondheid. Voor wie Cruijff wel in meer of mindere mate bewondert, hier komen ze:

[STAP stap=”1″]

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’

De bekendste van allemaal waarschijnlijk. Maar hij sloeg hiermee zó de spijker op z’n kop. Want stel dat je kind vandaag ziek thuis was en jij hierdoor een werkafspraak moest afzeggen (nadeel), heb je hierdoor wel weer wat quality time met je kind doorgebracht (voordeel). Dat dus.

[STAP stap=”2″]

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’

Vaak behoeven Cruijffs uitspraken ook geen toelichting. Ze zijn vooral herkenbaar en bevinden zich voornamelijk tussen genialiteit en het intrappen van een open deur. Ook in dit geval. Je ziet het ook pas als je het doorhebt namelijk. Daar is geen woord aan gelogen.

[STAP stap=”3″]

‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’

Dit kun je ook terugvoeren op je eigen leven. Of dat van je kids: wil één van je kinderen later heel graag bioloog worden – net als Freek – maar doet-ie totaal niet z’n best op school? Misschien handig om te zeggen dat hij nooit bioloog kan worden als hij nu niet al probeert dat te bereiken (schieten dus). Anders kan-ie een toekomst als Freek wel shaken (en dus niet scoren).

[STAP stap=”4″]

‘Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor’

Nee, je moet je kind natuurlijk niet gaan influisteren dat het overal tegen moet zijn. Stel je voor. Maar… besluiten nemen is wel een ding. Dat kun je ze leren.

[STAP stap=”5″]

‘Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren’

En zo is het. Geef je kind dus mee dat-ie altijd aan zet moet zijn. Dat hij ‘de bal heeft’.

[STAP stap=”6″]

‘Als je ergens niet bent, ben je of te vroeg of te laat’

De les die je hieruit kunt trekken? Zorg dat je kinderen op tijd op school zijn. Dan zijn ze er namelijk sowieso. En da’s belangrijk.

[STAP stap=”7″]

‘Ik heb een vreselijke hekel aan iemand die beweegt, maar niet weet waar naartoe’

Laat je kind weten dat het belangrijk is waar je op afgaat in je leven. Wat is zijn/haar doel? Wat wil je kind bereiken? Wat wil hij/zij nog zien? Als-ie dat duidelijk voor ogen heeft, beweegt-ie naar z’n uiteindelijke doel. En dat willen we. En Cruijff had dat ook gewild voor je kind.

[STAP stap=”8″]

‘Je wordt beter door slechter te worden’

Omdat je kind nu eenmaal ook de diepe dalen moet kennen, om de hoge pieken mee te maken. En al doende leert men, toch?

[STAP stap=”9″]

Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt’

Deze uitspraak gaat er vanuit dat we van nature conservatief zijn. Tenzij de omstandigheden ons dwingen om iets te ondernemen. Er zijn nu eenmaal honderd redenen om telkens ‘nee’ te zeggen tegen een of ander plan.

[STAP stap=”10″]

‘Winnen doe je met z’n allen’

Maak van je kind een teamplayer. Zet ‘m op een teamsport of zorg er in elk geval voor dat-ie het principe van ‘samen sta je sterker’ doorkrijgt. Daar komt je kind sowieso verder mee.

[STAP stap=”11″]

‘Wat is snelheid? (..) Als ik iets eerder begin te lopen, dan lijk ik sneller’

Geef je kind mee dat snel zijn, goed is. Maar slim zijn, misschien nog wel beter. Ik denk niet dat Cruijff dat hiermee bedoelde, maar dat maakt niet uit. Je haalt de les eruit die je zelf wil. Maar je kind kan ook eerder beginnen met lopen dus. Dat mag ook.

[STAP stap=”12″]

‘Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet’

Tja, dat was Cruijff. Maar geef je kind vooral mee dat fouten maken mag. Altijd. Maar dat als je een fout al een paar keer hebt gemaakt, je misschien een volgende keer twee keer moet nadenken voor het geval je weer diezelfde fout begaat. Je kunt dan beter die fout níet maken.

[STAP stap=”13″]

‘Als je één goal meer maakt dan de ander, dan win je’

En da’s logisch.

[STAP stap=”14″]

‘Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou’

Een mooie afsluiter. Als je je kind nou maar iets laat kiezen wat-ie leuk vindt, dan heeft hij nooit het gevoel dat-ie ‘moet’ werken.

Doet jouw kind soms ook Cruijffiaanse uitspraken? Deel ze op Famme’s Facebook.

Ben jij een echte voetbalmoeder? Check het hier.>

Reageer op artikel:
14 Cruijffiaanse wijsheden waarmee je je voordeel kunt doen als ouder
Sluiten