Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 6 okt 2016

14 dingen die ik anders zou doen, als ik weer moeder zou worden

Soms vragen mijn jongens of ze niet als-je-blieft een baby-broertje of -zusje kunnen krijgen. Buiten het feit dat geen haar op mijn (steeds grijzer wordende) hoofd hieraan moet denken, vraag ik me soms wel af hoe ik het ouderschap zou aanpakken als ik nu weer moeder zou worden. Anders dan met die vorige twee, denk ik.

Ik heb de afgelopen jaren namelijk genoeg ‘fouten’ gemaakt. En daarvan geleerd. Listen and learn

Ik zou…

[STAP stap=”1″]

veel minder speelgoed kopen

‘Willen we meer of minder speelgoed?’
‘Minder! Minder!’
Oké, dat zul je ze bij mij thuis niet horen zeggen, maar doe mij een podium in een zaal vol ouders met kinderen uit de basisschoolleeftijd. Wedden dat iedereen het mee scandeert? En terecht! Voor speelgoed geldt: less is more. Echt: de nieuwe baby zou een lege box krijgen, met alleen wat pannen en een houten lepel. En ik verzeker je dat deze kleine net zo gelukkig zou zijn, maar tien keer zo creatief.

LEES OOK: Deze moeder gooide al het speelgoed de deur uit – en heeft er geen spijt van

[STAP stap=”2″]

eerder met kinderen gaan reizen

We gingen pas reizen met de kinderen toen ze 1 jaar waren. Waarom? Ik heb geen idee. Het is namelijk velen malen handiger om met een (pasgeboren) baby te vliegen, dan met een groter kind. In feite is het een klein pakketje dat niet beweegt, maar één ding nodig heeft (melk) en uren achtereen slaapt (als je geluk hebt). En als je borstvoeding geeft, hoef je niet eens extra voedingen en flesjes in te pakken.

[source id=”attachment_120040″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”3″]

proberen vaker zen te zijn

Ik zou zeker minder gestrest zijn in meerdere opzichten als ik nog een keer moeder zou worden. De meeste moeders die ik ken, denken achteraf dat ze zich minder zorgen hadden moeten maken over hun baby(‘s) en meer hadden moeten genieten. Voedselverspilling – die keer dat de oudste ging overgeven in de kinderwagen van z’n babybroertje – zou echt geen probleem zijn. Ik zou zo’n mooie, relaxte moeder zijn die zo van Pinterest was geplukt, die heel vrolijk alles zou opruimen. En glimlachen.

[STAP stap=”4″]

minder to do-lijstjes maken

Alhoewel het voelt alsof ik er iets mee bereik, schrijf ik eigenlijk alleen maar op waarvan ik heus wel weet dat ik ze moet doen…

LEES OOK: Werken to-do-lijstjes bij jou niet of nauwelijks? Dit doe je eraan…

[STAP stap=”5″]

meer, beter en langer slapen

Toen ik zwanger was en zelfs daarna, dacht ik serieus dat een dutje doen iets was voor baby’s en bejaarden. Even liggen? Ik had er totaal geen behoefte aan. Dacht ik. Nu denk ik dat ik die rust best goed had kunnen gebruiken om wat nieuwe energie op te doen.

[source id=”attachment_120042″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”6″]

me minder zorgen maken

Toen ik net moeder was, was ik mijn kinderen vaak aan het corrigeren. En ondertussen probeerde ik ze ook nog eens alle belangrijke levenslessen mee te geven. Nu ik ouder – en milder – ben geworden, kom ik tot de ontdekking dat de moeder van nu – die krom ligt van het lachen om hun rommelige, bizarre, gekke acties – ze eigenlijk veel meer leert, dan die zogenaamde wijze en serieuze moeder deed. De les die ik ze nu probeer mee te geven? Van het leven moet je genieten en foutjes en misverstanden gebeuren nu eenmaal. ‘Heb je de wastafel gevuld met Magic Sand?’ ‘Wat een bak!’ ‘Wat, je hebt álle Lego-blokjes over je bed uitgestrooid? Te grappig!’

[STAP stap=”7″]

mijn 3-jarige klim-aapje niet alles zelf laten ervaren

Mijn oudste was drie toen hij het erg leuk vond om te klauteren op zijn Trip Trap-stoel. Tot vervelends toe haalden wij hem eraf omdat er ik-weet-niet-wat kon gebeuren. Behalve die ene keer. Die keer dat we allebei dachten: je leert het ook nooit. Maar niets deden. En baf! Meneertje viel head first van de Trip Trap en het bloed liep uit z’n mond. ‘s Avonds laat naar de noodtandarts en nu – vijf jaar later – heeft hij nog steeds een scheve tand door die val. Dat was dus geen goed idee…

[source id=”attachment_120045″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”8″]

altijd – voor allebei de kinderen – reservekleren meenemen

Niet alleen voor de baby dus, maar ook voor de kleuter. Want echt, je wil niet dat je kleuter chocolademelk over zijn reisoutfit morst als je amper vertrokken bent. Je weet wel, die outfit waarin hij nog zo’n tien uur moet rondlopen. Noteer: reservekleren zijn onmisbaar en dus niet vergeten!

LEES OOK: 15 dingen die ik leerde van reizen met kinderen onder de 4 jaar

[STAP stap=”9″]

zorgen dat ik – in geval van nog geen zindelijke kids – altijd een luiertas bij de hand heb

Het zal je maar gebeuren dat je – puur hypothetisch gezien – bij het Kennedy Space Center bent, daar een rondritje gaat maken in een bus en allebei denkt: die buggy met luiertas laten we hier. En dat je zoontje dan tijdens dat rondritje een enorme aanval van spuitpoep krijgt en je dat vervolgens op een toilet gaat verschonen, zónder doekjes en zónder schone luier, want: die liggen nog in de luiertas. Ach, nu lachen we erom.

[STAP stap=”10″]

een boekje bijhouden met alle hilarische uitspraken van mijn kinderen

En ze blijven komen, ook nu ze 4 en bijna 8 zijn. Maar hebben we alles netjes bijgehouden? Neen. Hadden we wel een boekje waar dat in kon? Jazeker. Waarom dan niet? Geen idee. Maar dat zou ik nu dus wel gaan doen. Echt!

[STAP stap=”11″]

eerder fotoalbums maken

En vaker. En meer. En nog meer. Echt, we hebben best veel albums. Het ene nog mooier dan het andere. Allemaal met waardevolle herinneringen. En we hadden zo nog vijf albums kunnen hebben (want foto’s genoeg), als ik wat vaker in een verloren moment de laptop had gepakt om ze daadwerkelijk te maken.

[STAP stap=”12″]

meer filmpjes maken

Er is een gulden middenweg tussen te veel tijd achter een camera doorbrengen om de complete kindertijd vast te leggen – en er vervolgens niet echt bij zijn – én eraan denken genoeg foto’s en filmpjes te maken. Foto’s hebben we genoeg, maar bewegende beelden, daar had ik er zeker meer van willen hebben. Al zijn het maar korte filmpjes, ik zou nu veel meer van die leuke momenten filmen.

[source id=”attachment_120044″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”13″]

mijn humeur niet meer laten leiden door hoe de kinderkamers eruit zien

Ook al ligt hun bed overhoop, liggen er kleren op de grond en zit de Lego niet in de daarvoor bestemde bakken: het maakt niet uit. Voor je het weet zijn die kamer echt leeg en denk je met heimwee terug aan de rommel.

[STAP stap=”14″]

het moederschap omarmen en ervan genieten

Zo cliché, maar zo waar. Ik zou de kleine, mooie momenten veel meer waarderen. Ik heb echt wel genoten, maar zoveel is nu al een waas. Had ik maar meer filmpjes van toen ze klein waren gehad (zie punt 12) om even terug te gaan in die heerlijke babytijd.

Heb jij nog andere dingen die je zeker anders zou aanpakken als je het nog een keer mocht doen? Deel ze hier.

Twijfel je of je nog zal proberen zwanger te worden of toch maar niet. Dit zijn de voor- en nadelen van zwanger worden op oudere leeftijd.

Tumblr.com

Reageer op artikel:
14 dingen die ik anders zou doen, als ik weer moeder zou worden
Sluiten