15 dingen die alleen de echte piekeraar onder ons herkent

‘Suus’, zuchtte een vriendin laatst toen ik haar een potentieel rampscenario voorlegde in de hoop dat zij de antwoorden had op hoe te reageren mócht dat potentiële rampscenario ooit werkelijkheid worden. ‘Jij denkt echt heel veel na hè?’ Enter de piekeraar.

Geboren piekeraar

Ik ben een geboren overdenker. Vermoedelijk neemt al dat gepieker zo’n 80% van mijn hersencapaciteit in. Dat zijn echt niet altijd diep-filosofische overpeinzingen over waar het naartoe moet met deze wereld. Als ik alle denkkracht die ik besteed aan het wel/niet kopen van een paar schoenen of hoe ik moet reageren op een bepaald appje had gewijd aan echte wereldproblematiek had ik allang een Nobelprijs voor de vrede opgehaald. Als ik dood ben, staat er waarschijnlijk ‘Ja, maar wat als…’ op mijn grafsteen.

Schrale troost is dat ik weet dat ik lang niet de enige ben die zich de rimpels in het voorhoofd piekert. Deze dingen herken je vast ook als je een onverbeterlijke piekeraar of overdenker bent:

1. Je bent een analytische ninja, maar dat lijkt niemand te begrijpen. Na een paar seconden heb je alle onderliggende lagen van een appje tot op de komma ontleed, maar kun je rekenen op schaapachtige blikken wanneer je probeert uit te leggen dat die vriendin met ‘Ja, is ok’ bedoelt dat iets juist helemaal niet oké is.

2. Slaap vind je een van de ingewikkeldste aspecten des levens. Hoezo ontspannen? De stilte en het donker zijn voor jouw hersenen juist het uitgelezen moment om te verzanden in de gekste kronkels (waarop je je vervolgens druk maakt over het feit dat je te weinig slaapt – en hallo daar, vicieuze cirkel!)

3. Als iemand je ontvolgt op Instagram of ontvriendt op Facebook rust je niet voordat je precies weet waarom.

4. Het fotoalbum van je telefoon bestaat voor 60% uit screenshots van app-gesprekken die je hebt doorgestuurd naar vriendinnen.

5. Je hebt te vaak in je leven gehoord dat je moet leren loslaten. De woorden ‘laat het los’ maken je inmiddels dan ook blind van woede want je bent een piekeraar en hebt geen benul hoe je dat hele loslaten in godsnaam aanpakt.

6. Je gooit nooit ‘zomaar’ iets op social media. Je maakt een foto, schrijft een berichtje, laat dat door nog twee personen lezen en zet het een paar uur in de week voordat het de wijde wereld in gaat. Als het al ooit de wijde wereld in gaat, want meestal heb je het tegen die tijd al zo kapot gedacht dat de lol er wel vanaf is.

7. Je hebt wel eens iemand maanden later je excuses aangeboden voor een onhandige opmerking die tijdens zo’n nachtelijke piekersessie uit het niets opdoemde.

8. Als je iets te diep in het glaasje hebt gekeken, moet je de volgende dag preciés weten wat je tegen wie hebt gezegd om zeker te weten dat je mensen nog in de ogen kan kijken.

9. Als je een gemiste oproep van je moeder hebt, leef je in de veronderstelling dat er iets vreselijks is gebeurd met een familielid tot je eindelijk in de gelegenheid bent om terug te bellen.

10. Je bent altijd op alles voorbereid. Snacks, drie verschillende lipsticks, pincetten, oordopjes, blarenpleisters, loperamide: je sjouwt de halve inboedel mee voor ‘je weet maar nooit’.

11. Als een vriendin advies nodig heeft, komt ze naar jou. Jij licht alle mogelijke scenario’s uit, zet de voors en tegens van ieder scenario op een rijtje en maakt er nog net geen PowerPoint-presentatie met staafdiagrammen en taartgrafieken van.

12. Menukaarten met teveel opties hebben een verlammende werking op je. Terwijl de ober de bestelling opneemt ben je al drie keer van gedachten veranderd om vervolgens maar in paniek het eerste dat in je opkomt te roepen wanneer je aan de beurt bent.

13. Het huis verlaten kost een paar jaar omdat je eerst moet dubbelchecken of het gas wel echt uit staat en je je sleutels wel bij je hebt – en dan nog altijd het gevoel hebben dat je iets bent vergeten.

14. Maar daarentegen ben je soms zo in gedachten verzonken dat je pindakaas in de koelkast zet en minuten op zoek kan zijn naar je telefoon (die je gewoon in je handen hebt).

15. Mensen vinden je soms misschien een pessimist, maar je hebt gewoon een hele rijke fantasie (die je helpt om je het ergst mogelijke scenario voor te stellen).

 

Reageer op artikel:
15 dingen die alleen de echte piekeraar onder ons herkent
Sluiten