Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Kids 12 okt 2016

12 levenslessen die ik mijn dochter absoluut mee wil geven

Mijn jongste kind is een dochter. Een prachtig, lief, stoer meisje. Die ik natuurlijk het liefst de rest van haar leven tegen alles wil beschermen. Nu weet ik ook wel dat dit niet kan. Dat vallen en opstaan erbij hoort. Sterker nog, dat dat moet. Maar wat ik in de ruim veertig jaar dat ik leef heb opgestoken, geef ik haar graag mee. Van meisje tot meisje.

1. Maak je niet druk over populair zijn

Je bezighouden met of je wel bij het juiste groepje hoort en populair genoeg bent, is zonde van je tijd. Tijd die je veel beter kunt gebruiken om leuke dingen te doen met vrienden en vriendinnen waar je je goed bij voelt en die lief voor je zijn. En waar je heel hard mee kunt lachen. En dat zijn niet per definitie de mensen die doorgaan voor populair.

2. Wees lief voor jezelf

En daar bedoel ik mee: gun jezelf het beste in de liefde en in het leven in het algemeen. Koop af en toe iets leuks voor jezelf, eet dingen waarvan je geniet en zorg goed voor je lichaam en geest. Is je geliefde niet lief voor je: weg ermee! En kijk af en toe in de spiegel en zeg: Ik ben geweldig. Want echt, dat ben je.

3. Geniet!

Sta stil bij fijne momenten. Dat kan een prachtig uitzicht zijn tijdens een geweldige reis, maar ook een verrassend goed gesprek met een wildvreemde of de zon die zo fijn op je gezicht schijnt. Door dagelijks stil te staan bij dit soort kleine maar oh zo belangrijke dingen zul je een gelukkig mens zijn.

LEES OOK: 16 grappige momenten die alle moeders en dochters herkennen

4. Wees geen pleaser

Zeg regelmatig nee. En geloof me, dat is niet altijd makkelijk. We willen allemaal aardig gevonden worden tenslotte. Maar echt, ze vinden je ook nog aardig als je af en toe nee zegt. Sterker nog, ze zullen er respect voor hebben dat je je eigen grenzen zo goed aangeeft. Doen dus.

5. Leren is leuk (al denk je nu vaak van niet)

Oke, dit geldt zeker niet voor alles op school. Ik had een bloedhekel aan wiskunde bijvoorbeeld en snap nog het nut er niet van. Maar je zult zoveel meer leren dat wel leuk is. Op school, maar ook daarbuiten. Dat gaat vanzelf, je hoeft je er alleen maar voor open te stellen.

6. Luister altijd naar je gevoel

Gut feeling, innerlijke stem, hoe jij het ook zult noemen: vroeg of laat ontdek je het bestaan hiervan. En je zult zien, je gevoel is altijd de beste raadgever. Ook al zegt je hoofd: doe ik hier wel goed aan? Je gevoel wijst je altijd de goede weg.

7. Koester vriendschappen

‘Rozen verwelken, schepen vergaan, maar onze vriendschap blijft altijd bestaan.’ Wij schreven dit vroeger in ons poëzie-album – ik leg je nog wel eens uit wat dat is – en dat was niet voor niets. Als je wat ouder bent, zul je vriendschappen sluiten die je hele leven duren en die ontzettend waardevol zijn. Koesteren dus die echte vrienden.

8. Ga alleen om met mensen die energie geven

Je hebt twee soorten mensen op de wereld: energie-sponzen en energie-gevers. En soms verhuist iemand van de laatste naar de eerste categorie. Merk je dat je doodmoe wordt van het contact met iemand en het je niets geeft? Dan is het waarschijnlijk tijd om verder te gaan.

9. Je bent geen man, doe daar je voordeel mee

Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde en dus werken hun hersens ook niet hetzelfde. Maak daar gebruik van. En dan bedoel ik niet dat je je vrouwelijkheid op de verkeerde manier moet gebruiken; alsjeblieft niet! Maar je zult zien dat het soms een groot voordeel is om een vrouw te zijn; als het gaat om creatief denken bijvoorbeeld.

10. Lach altijd en overal

Zelfs als je knetter chagrijnig bent: lach! Of eigenlijk juist dan. Je zult zien dat zelfs een geforceerde glimlach je humeur beter maakt. Bovendien is lachen heel gezond en ben je met een lach op je gezicht ook nog eens op je mooist.

11. Over mooi gesproken: laat niemand je vertellen dat je dit niet bent

En dat zeg ik niet omdat ik je moeder ben. Hoewel ik jou natuurlijk de allermooiste op de wereld vind. Zolang je goed voor jezelf zorgt, gezond eet en gelukkig bent, zul je altijd prachtig zijn. En zegt iemand dat dit niet zo is; dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk jaloers op je. Of stekeblind.

12. Voel je nooit – ik herhaal nooit – schuldig naar mij toe

Natuurlijk hoop ik je later als je groot bent nog heel veel te zien en leuke dingen met je te doen. Maar ik hoop nog veel meer dat jij gaat doen wat jij wilt. Zelfs als dit iets is dat ik niet leuk vind en ik daardoor nog weinig kan zien, (trouwen met iemand die in de binnenlanden van Timboektoe woont, ik noem maar iets), zal ik het toejuichen. Nou ja, in elk geval accepteren. Zolang jij er maar gelukkig van wordt. Want echt: dat is alles wat ik wil.

Wil je je man ook wat handige tips meegeven voor de opvoeding van jullie dochters? Deze 18 belangrijke dingen zou elke meisjesvader moeten weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
12 levenslessen die ik mijn dochter absoluut mee wil geven
Sluiten