Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 20 mei 2014

15 manieren om babyherinneringen te bewaren

Baby on the way? Of net bevallen? Voor je het weet is deze babyperiode alweer voorbij. Hoog tijd dus om de mooiste herinneringen te bewaren. Maar hoe en wat? Want er is zó veel: eerste schoenen, sokjes, knuffels, dekens en dan hebben we het nog niet over die duizenden foto’s op je smartphone…

Hieronder de leukste manieren om dit soort dingen voor je kind te bewaren voor later!

1. Zwetsboek

Bijna al mijn tantes, nichtjes en oma hebben er een: een ouderwets zwetsboek. In ieder geval: zo noemen wij het in Brabant, hier op de redactie konden we er maar niet achter komen of het in het Nederlands ook een naam heeft. Wat het is: een boekje van een paar pagina’s waar je een aantal foto’s van je nieuwe spruit in doet om over je kind te ‘zwetsen’ (op te scheppen) op een feestje of als je iemand tegen komt. Ja tuurlijk, je kunt nieuwsgierige mensen om je heen door 100+ foto’s laten swipen op je telefoon, maar zo’n papieren variant met de mooiste snapshots en andere herinneringen is natuurlijk veel leuker.

2. Het boek vol eerste keren

Baby’s groeien snel op. Houd alle ontwikkelingen bij en een mooi fotoalbum: eerste lach, eerste tanden, eerste stapjes en meer.

3. Tijdcapsule

Andy Warhol maakte er meer dan 600 in zijn leven: tijdcapsules. Dozen vol herinneringen voor de toekomst. Maak er zelf ook een in een archiefdoos en stop hier alle mooie herinneringen in: foto’s, video’s, de voorpagina van de dag dat je kind geboren werd en ga zo maar verder.

4. Moeders dagboek

Begin een dagboek voordat je baby geboren is. Begin met de babynamen die je mooi vindt en schrijf verder waar je aan denkt, je dromen en je zorgen tijdens je zwangerschap en daarna.

5. Het plakboek

Oud, maar oh zo leuk. Je kunt online een fotoalbum maken, maar stiekem zijn wij online-nerds van Famme fan van het plakboek. Naast foto’s kun je er schrijfsels, grappige quotes en anekdotes, kaartjes en andere herinneringen in kwijt. Maak het in een ringmap, zodat je er ook stukjes stof en dergelijke in kwijt kunt.

6. Hand over hand

Hou bij hoe je kind groeit door iedere paar maanden zijn handomtrek te tekenen. Gebruik stevig aquarelpapier en scherp gekleurd potlood. Leuk om in de kinderkamer te hangen!

7. 3D lijsten

Stop een lokje haar, eerste schoenen of sokken in een diepe lijst. Zorg wel even dat je de diepte van de objecten meet voordat je een lijst koopt. Gebruik als achtergrond de ovegebleven stukjes behang van de babykamer en gebruik archieftape. Op de foto is de lepel vastgezet met visdraad door twee kleine gaatjes in het karton.

8. Herinneringendoek

Kun je het niet over je hart verkrijgen om het eerste deken en beddengoed van je kind weg te doen? Quilten doet je misschien denken aan je oma, maar het eindresultaat is wel mooi! Niet creatief, vraag dat een lieve moeder of oma, die kunnen je vast helpen.

9. Baby face punaises

Hoe grappig! Zorg dat je baby de hele dag bij je is… thuis, op je werk, onderweg. Print het gezicht van je baby een paar keer uit en maak deze op punaises of een paperclip voor in je agenda. Wordt ‘ie een stuk vrolijker van!

10. Zwetsboek voor je portemonnee

Wil je familie ook graag een paar foto’s van je kind? Maak dan een accordion-zwetsboekje wat precies in hun portemonnee past met de leukste foto’s.

11. Custom Covers

Neem het geluid op als je baby aan het zingen is of aan het babbelen met je telefoon. Via je computer zet je dit supermakkelijk op een CD. Bewaar deze door er een toffe hoes bij te maken! Extra leuk voor de muziekliefhebbers onder ons.

12. Ochtend snapshots

Een aantal foto’s is meer waard dan duizend woorden. De foto’s hierboven zijn een paar dagen achter elkaar gemaakt toen de baby net wakker was. Door telkens op dezelfde manier te fotograferen en ze naast elkaar te plaatsen, krijg je een leuk kunstwerk voor de babykamer.

13. Tijdlijn van eerste keren

Koop een klein notitieboekje met accordion-gevouwen pagina’s (die hierboven zijn van Moleskine) om je baby’s eerste keren (lachen, op de fiets, etc) in te plakken. Op de foto hierboven is dik papier gebruikt voor de band om de cover.

14. Verjaardagsdoos

Wat groeien ze snel op! Bewaar de fijne herinneringen aan de verjaardagen van je kind in een doos. De dag in details: kaarten, foto’s, kaarsjes, slingers, cadeautje voor de kindjes die langs kwamen.

15. Knuffellijst

Koop een diepe fotolijst om de eerste knuffels van je kind erin te doen (daar waar ‘ie niet heel veel mee speelt). Samen met een foto waarop je baby met de knuffel slaapt. Maakt het nog meer 3D met ballonnen en tekst.

Lees ook: 12 dingen om te doen of te bewaren voor later >

Reageer op artikel:
15 manieren om babyherinneringen te bewaren
Sluiten