15 manieren om je peuter zich onafhankelijk te laten voelen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F03%2Fsusana-coutinho-20ll1TJWASk-unsplash.jpg)
Onafhankelijk worden gaat met vallen en opstaan, net zoals de rest van het verdere leven. Dit is niet erg, laat jouw kinderen ervaren dat het oké is, wees er voor hem of haar. Maar laat ze vooral ook hun eigen stapjes zetten.
Dat doe je zo:
1. Laat hen zelf de bladzijde omslaan
Klein gebaar, grote impact. Laat hem of haar zelf het boek vasthouden wanneer jij voorleest. Het doel is hen het gevoel te geven dat zij het tempo in eigen hand hebben, in plaats van dat ze passief naast jou zitten.
2. Laat hen de zindelijkheidstraining controleren
Het ene kind heeft dit sneller onder de knie dan het andere kind. Het belangrijkste hierbij is: laat het hen op hun eigen tempo doen. Het is jouw taak om te laten zien hoe het werkt, herhaal dit zo lang het nodig is en juich het toe wanneer het goed gaat.
‘Nee! Zelf doen!’ Hoe overleef je de peuter die alles zelf wil doen?! Nou, zo!
3. Prijs hun inspanningen
Iets voor het eerst doen is spannend. Laat de kleintjes dan ook proberen dit volledig zelf te doen. Wanneer het hen lukt, is het jouw beurt om te juichen. Juich ze toe wanneer het bijvoorbeeld is gelukt op het potje. Dit geeft zelfvertrouwen en een onafhankelijk gevoel.
4. Laat hen eten als volwassenen
Geef ze een bordje met een verscheidenheid aan eten. De smaakontwikkeling wordt beter en het geeft hen een volwassen gevoel. Stel bijvoorbeeld de vraag: ‘eten we vanavond wortels of boontjes’? Het stukje ‘we’ is van belang, het geeft hen het gevoel dat zij beslissingen kunnen maken voor het gezin.
5. Laat hen hun eigen outfit kiezen
Begin met vragen wat voor outfit hij of zij die dag wil dragen. Laat hen hier zelf over nadenken en wellicht al wat aanschieten. Het betekent niet dat zij het volledig zelf moeten doen, maar laat ze in ieder geval het voortouw nemen.
6. Laat hen helpen met koken
Peuters vinden het leuk om pap en mam na te doen. Natuurlijk mogen ze niet met een mes in de weer, maar laat hen de gesneden groenten in de schaal leggen, of het cakebeslag roeren. Geef hem of haar het gevoel van deelname. Hij of zij leert dan al dat elk gezinslid een rol in het gezin speelt.
7. Vergeet perfectie
Het is lastig voor peuters om dingen zelf te doen. Het gaat vaak niet zoals gepland. Denk ik dit geval: Het is de gedachte die geldt. Wat dacht hij of zij? Wat wilde ze doen en hoe ging dit? Wees trots op de imperfecte inspanningen.
9 redenen waarom de zelluf-doen-fase van je peuter niet alleen maar irritant is
8. Geef hun controle over de speelgoedmand
Zij kunnen zelf het speelgoed uit de mand halen, en daarmee kunnen zij het ook zelf terugleggen. Natuurlijk gebeurt dit niet de eerste keer, maar zolang jij continu hun rommel opruimt, gaan zij het in ieder geval niet leren of doen.
9. Verdeel taken
Hij of zij doet de linkerschoen, en dan doe jij de rechterschoen. Hij of zij doet zelf een shirt aan, jij helpt vervolgens met de broek. Moedig onafhankelijkheid aan door de taken op te verdelen, hiermee krijgen ze een zelfstandig gevoel.
10. Laat ze hun eigen snack hebben
Plaats een gewassen schaal met appels, een trommel pretzels en rozijntjes binnen handbereik. Wanneer de snack-tijd is aangebroken, vraag je hen waar zij zin in hebben en laat je dit zelf pakken. In het begin zul je dit wellicht een beetje in de gaten moeten houden.
99 totaal logische redenen voor je peuter om uit bed te komen
11. Laat hen mee opruimen
Bijvoorbeeld: jullie hebben gegeten, en de tafel is een puinzooi. Het is onverstandig om jouw kleine met borden te laten zeulen, maar wat zij wel kunnen doen is de servetjes opruimen. Dit kan natuurlijk ook vooraf. Terwijl jij staat te zwoegen in de keuken kunnen zij best hun eigen plastic bordje op tafel zetten.
12. Vraag hen iets te tekenen
Wanneer kleintjes iets moois op papier zetten geeft dit hen het gevoel dat ze iets kunnen. Vraag hen een tekening van oma of opa te maken, en zie hoe ze vervolgens serieus aan het werk gaan. Wat zullen ze trots zijn op hun eigen creaties.
Peutertaal ontcijferen; dit is wat een peuter écht bedoelt te zeggen
13. Laat ze het uitvechten
Mocht jouw kleine het aan de stok krijgen met een ander kind, kijk dan eerst of zij dit zelf kunnen oplossen. Ze zijn dan misschien wel klein, maar dit betekent niet dat zij geen gevoel voor empathie hebben en ontwikkelen. Grijp pas in wanneer het echt uit de klauwen loopt.
14. Laat hen hun eigen was opruimen
Het is te vroeg voor stofzuigen en meer grote mensen-taken, maar iets simpels als de was in de wasmand gooien gaat hen goed af. Ze leren hierdoor namelijk waar spullen horen, sorteren en opruimen. Dit leer je ze het liefst al zo vroeg mogelijk.
15. Laat hen zelf tandenpoetsen
Laat hen zelf de tandpasta aanbrengen en de tandjes poetsen. Hiermee ontwikkelen ze een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid en voelen ze zich onafhankelijk. Je kunt dit achteraf altijd nog samen doen wanneer het niet goed genoeg gedaan is.
9 kleine dingen die de zelfstandigheid van jouw peuter te bevorderen