Redactie
Redactie Kids 30 nov 2016

15x waarom Nederlandse kinderen de gelukkigste ter wereld zijn

Naar aanleiding van een rapport van Unicef over het welzijn van kinderen in rijkere landen zo’n twee jaar geleden, konden we concluderen dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn. Zo. Die kunnen we in onze zakken steken.

Ook het WHO (World Healthy Organization) beweert dat kinderen van onze bodem een gelukkig leven leiden. Op het gebied van educatie, leefomgeving, gezondheid, veiligheid, materialisme en gedrag scoren wij Nederlanders beduidend hoger dan in andere landen. Zo is het geboortesterfte-cijfer laag, zijn onze educatieve instellingen goed en professioneel en krijgt maar liefst 85.14% een behoorlijk ontbijt voorgeschoteld. Maar Famme zou Famme niet zijn als we hier geen andere gedachtestromen op los zouden laten. Dus, bij deze: wij denken dat NL’se kinderen het gelukkigst zijn, omdat…

1. Zo ouders, zo kinderen

In het World Happiness Report van 2013 schittert Nederland in de top 5 op het gebied van meeste gelukkige volwassenen. Wij zijn erg tevreden met plaats nummer 4.

2. Nederlanders het minst depressief zijn

Ons kikkerlandje is een vrij land te noemen. Zo mogen we zelf beslissingen nemen over religie, seksuele geaardheid en onderwerpen als abortus of drugs. Dat maakt ons flexibel. Net als het feit dat vooral vrouwen erg tevreden zijn met hun work-life-balans. 68% van de vrouwen werkt namelijk parttime. Dit in combinatie met het runnen van een gezin, maakt ons gelukkig. En gelukkige ouders, betekenen happy kids.

3. Gezelligheid iets typisch Nederlands is

En daarom zijn we er zo dol op. Probeer gezellig maar eens te vertalen. Lukt niet! Een koekje bij de thee, boerenkool met worst als het kouder wordt, spelletjesavonden en met z’n allen voor de televisie familieshows kijken. Gezellig, zeg.

4. Ook vaders veel tijd spenderen met hun kinderen

Papa’s zijn tegenwoordig veel sneller geneigd om een dag minder te werken, zodra ze een gezin vormen. Het fenomeen ‘papa-dag’ is net zoiets als ‘Old Amsterdam’ en het feit dat papa’s en mama’s de opvoeding afwisselen, is natuurlijk fantastisch.

5. Wij zo gek zijn om de hele dag op een kleedje te zitten (Koningsdag!)

Een zakcentje verdienen door oude troep te verkopen, dat is iets waar kinderen van gaan glunderen. Buiten het feit dat ze zelf cake en limo hebben gemaakt of een muziekstuk spelen op een viool. Lekker kneuterig, maar oh-zo-gezellig.

6. Nederlandse kinderen ontbijten met vlokken en hagelslag

Klinkt gek, maar niet in alle landen wordt ontbijt gezien als een ‘familieding’. In sommige landen wordt niet ontbeten, of pas later in de ochtend op werk of op school. Ontbijten schept een band. Daarbij is een ontbijtje met typisch Nederlandse ingrediënten een heus feest. Niet altijd gezond, maar geef toe, we hunkeren allemaal weleens naar een witte boterham met roomboter en hagelslag.

7. Niets onmogelijk is

Omdat Nederland een klein land is, hebben we de behoefte om meer te zien van de wereld. Nederlandse ouders hebben daarbij een mentaliteit van ‘doen!’. Daarom nemen Nederlandse jongeren steeds vaker een tussenjaar om op onderzoek uit te gaan. Daarna is het wel weer tijd om naar Nederland terug te keren, want family minded, dat zijn NL’se jongeren zeker.

8. Wij Sinterklaas en Santa hebben

Hoe leuk is het als november nadert en je met je ouders dan ein-de-lijk naar de intocht mag van die oude man en zijn Pieten. Schoenen mogen worden gezet, de geur van mandarijnen en speculaas vult onze huizen en vrolijke kinderstemmen zijn te horen op de speakers. Het is weer bijna 5 december. Man, man, man wat is dat ongelooflijk spannend en leuk als kind.

9. Ze dol zijn op spelletjes

We mogen dan wel in een digitaal tijdperk leven, een Oud Hollands spelletje op z’n tijd maakt je jeugd een stuk minder zorgelijk. Koekhappen en Ezeltje Prik doen het nog steeds goed op kinderfeesten.

10. Wij bakfietsen hebben

Ooit had je bedacht dat je nooit, ik herhaal, nooit een bakfiets zou kopen zodra je kinderen zou hebben. Ah toe, het is echt leuk voor een kind. Neuzen in de wind, regenpak aan. Reuzehandig en leuk!

11. NL’se kinderen al op jonge leeftijd gewend raken aan de camera

Zijn er ooit weleens foto’s gemaakt van je blonde zoon of dochter door (Japanse) toeristen? Vast.

12. Wij opgegroeid zijn met schaatsen

Kun je je nog je eerste keer op het ijs herinneren? Net als een jonge vogel die voor het eerst leerde vliegen. Die knisperende kou onder de ijzers met een warme choco tijdens een rustpauze. Wat een heerlijke jeugdherinneringen. Natuurlijk geven we dit door aan ons kroost.

13. Wij Nijntje hebben

En aap-noot-Mies. En Jip & Janneke. Om nog maar te zwijgen over Pluk van de Petteflat. Och, en dan die hangmatten van De Stampertjes, waarin jij als kind zó graag wilde liggen. Nog steeds eigenlijk.

14. Wij de LEKKERSTE pindakaas hebben

Wie is er niet groot mee geworden?

15. Drop een uitkomst is voor heel veel dingen

Dit zwarte goedje is altijd goed. Had je vroeger ook weleens plots ontzettende trek in drop? Na school of zo, zo tegen het moment dat je beetje flauw begon te worden en je moeder nog niet met koekjes en thee klaarstond. Dan was een muntdropje de ultieme uitkomst.

Terwijl Famme dit schreef, kwamen we tot de ontdekking dat we in 2014 genoegen moeten nemen met de tweede plek. Macedonië staat na dit jaar op 1. Een land dat vorig jaar niet eens op de lijst stond. Maar als we het bovenstaande in ons achterhoofd houden, weten we dat we onszelf en onze kinderen tot het gelukkige soort mogen rekenen. Hoogmoed komt voor de val, niet…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
15x waarom Nederlandse kinderen de gelukkigste ter wereld zijn
Sluiten