Redactie
Redactie Mind 6 nov 2015

15 x doodgedraaide dooddoeners op de werkvloer

Allereerst: ik ben heel blij dat mijn baas a) een man is en b) voor zover ik weet Famme niet leest. En nee, dat is niet dezelfde baas als die van Famme, want dat is a) een vrouw die b) Famme wel leest. Duh.

Qua social media is LinkedIn veel minder populair dan Facebook en Instagram. Logisch. Maar vergis je niet: af en toe komen op dat platform ook juweeltjes van formaat voorbij. Zoals deze, een lijstje met doodgedraaide clichématige inhoudloze woorden en oneliners die op de werkvloer veel te overmatig vaak gebruikt worden. Aangevuld met een paar pareltjes uit mijn eigen omgeving – verleden en heden.

‘Laten we vanaf hier doorpakken’

Ik pak iets door, jij pakt iets door, wij pakken iets door. Waar-door (heen?) precies?

‘Dit is dus het idee, nu is het zaak om het door te ontwikkelen’

Grammaticaal onjuist en alweer een compleet zinloze door-toevoeging.

‘Dat kun je dan op die manier doorvertalen naar de klant’

Tenzij ‘Doors’ een taal is, weet ik tot op de dag van vandaag niet hoe iets doorvertaald moet worden. En dat terwijl ik als vertaler werk.

‘Ik heb vanmiddag een bilaatje’

Lekker. Doe mij maar een colaatje.

‘Ik presenteer eerst mijn idee, en dan mogen jullie erop schieten’

Je zal maar een team hebben dat dingen heel letterlijk neemt; dan wordt dit een bijzonder bloederige bijeenkomst. Want met een beetje taalkundige rekbaarheid is het discutabel te bepalen waar ‘erop’ in deze zin op terugslaat.

‘Dat is een echte quick-win

Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar op de een of andere manier denk ik hierbij altijd aan vluchtige one-night stands.

‘Jeetje jongens, wat een kick-ass idee’

Gewoon niet doen.

Alles waar je ‘2.0’ achter kunt zetten

Oké, ik geef het toe, deze bezig ik zelf ook wel eens. Maar het moet niet gekker worden: ik hoorde iemand laatst praten over een ‘vrijmibo 2.0’.

Vrijmibo

Ook niet (meer) doen. Het is trouwens in de meeste gevallen een vrij-na-mi-bo. Maar dat vindt men dan weer niet zo lekker in de mond liggen. Laten we collectief pleiten voor algehele afschaffing, ongeacht het tijdstip.

‘Ik moet het even parkeren’

Als je de straat inrijdt en de borden ‘parkeergarage’ volgt, kom je er vanzelf. Je fiets kun je kwijt in het fietsenhok.

‘Dat is waar omdenken voor bedoeld is’

Als iemand me voor eens en altijd uit kan leggen wat men precies bedoelt als ze het over omdenken hebben – heel graag.

‘Als zij het ook goedkeurt, dan kunnen we er een klap op geven’

Zie #5, en vervang ‘bloederige’ voor ‘beurse’. En ook een beetje #6, maar dat ligt wederom aan mij en mijn opmerkelijke associatieve brein.

‘Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan’

Het krijgt meteen iets heel fysieks als je een gesprek met iemand moet ‘aangaan’. Alsof je daarna iemand ook meteen te lijf moet gaan.

‘Dan krijg je echt die helikopter-view

Ik weet het: dat je rekening houdt met alles om het verhaal heen, het bredere plaatje en zo. Zeg dat dan gewoon.

‘Nu is het zaak om snel te schakelen’

Vaak gevolgd door ‘doorpakken’. Tip: dezelfde kant op sturen als die mensen die de parkeergarage aan het zoeken waren.

Welke term vind jij het meest irritant?

Maak kennis met de moeder der bucketlists: de fuck-it list >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
15 x doodgedraaide dooddoeners op de werkvloer
Sluiten