Redactie
Redactie Kids 25 april 2015

15 x van coole gast naar (coole) papa

From Dudes to Dads. Ik had er nog niet van gehoord, maar schijnbaar zijn er mannen die de overgang van ‘coole gast’ naar ‘vader’ best groot vinden. De Amerikaan Hugh Weber (van de Amerikaanse Dudes to Dads-school, vader van twee kinderen) schreef er twee boeken over. Beiden bestsellers. Dus.

Ik maakte voor het eerst kennis met het concept op een soort huishoudbeurs voor nieuwe moeders (vraag maar niks, het had iets te maken met het magazine waar ik voor werk, vrijkaartjes en de belofte aan een goedgevulde goodiebag). Op het podium nam een niet onknappe vent plaats. Typ eind dertig, baardje, goede broek, prima zittend shirt, fijn hoofd. Richard– zakenman, radiopersoonlijkheid en vader van drie – geestelijk vader van de Zuid-Afrikaanse beweging achter From Dudes to Dads. Ik luisterde twintig minuten naar hoe hij tips gaf voor (toffe) vaders in wording om zo makkelijk en pijnloos mogelijk te wennen aan hun nieuwe leven.

Dus, voor alle coole gasten out there die binnenkort vader worden, hier zijn enkele befaamde tips van Richard, Hugh en hun hordes volgelingen om soepel in je nieuwe rol van coole papa te komen.

NB. #15 is niet van Richard en Hugh, maar van mij.

1. Zwangerschapscursus: maak er dan maar het beste van

Bij de zwangerschapscursus mag jij ook best een vraag stellen. Als ze vindt dat je mee moet, is het niet meer dan normaal dat je ook je vragen, twijfels of zorgen uitspreekt en aan de ‘juf’ voorlegt.

2. Klopt, jij bent ook een beetje zwanger

Tijdens de zwangerschap gaat doorgaans de meeste aandacht uit naar de vrouw; zij is immers degene die zwanger is en de fysieke ‘last’ (en vreugde) draagt. Daarbij wordt de man nogal eens vergeten. Ook in dat geval mag je je hand opsteken en aangeven dat ‘jij je ook best wel raar voelt’. Is prima cool.

3. Nog een biertje én een gekke vraag, barman

Spreek af met vrienden die al vader zijn en stel hen al je vragen die je haar niet durft te stellen. Of überhaupt hardop durft te zeggen. Ook over de bevalling. Liefst onder genot van een biertje (of twee).

4. Wat nou, chick-lit?

Lees dezelfde boeken als die je vrouw/vriendin leest ter voorbereiding. Ja, ook de ‘Duik in je weeën’. Het helpt om haar beter te begrijpen en je psychisch en mentaal beter voorbereid te voelen.

5. Die draagzak is er voor jullie allebei

Het idee dat het niet mannelijk is om een baby in een draagzak te dragen… belachelijk! Weinig dingen zijn mannelijker (lees: sexier) als een vader met een draagzak met inhoud liefdevol om zich heen gewikkeld.

6. In diezelfde categorie: huidcontact à trois

Een moeder die borstvoeding geeft heeft meerdere keren per dag het ultieme geluksmoment te pakken: huidcontact met haar kind. Ook al kunnen vaders geen borstvoeding geven, huidcontact kunnen ze net zo goed voelen. Weinig fijner dan ‘s morgens na het ontwaken je kind op je blote borst te leggen.

7. Je bent niet moe; dit is het nieuwe wakker-zijn

Tuurlijk mag je zeggen dat je moe bent. Maar misschien is het goed om je te realiseren dat het gevoel dat je nu koppelt aan ‘moe’, je vanaf nu dient te koppelen aan ‘normaal’. De normatieve, intrinsieke waarde van moeheid is met de geboorte van je kind namelijk opgeschoven. En lieve vaders, in de meeste gevallen zijn de moeders nog nét een tikkeltje moeier. Dus man up, er zit niks anders op (als je tenminste een coole papa wil zijn, that is. Als niet, blijf dan vooral gezellig mekkeren).

8. Ken je eigen grenzen

Een goede, dan wel coole vader zijn wil niet zeggen dat je Superman moet zijn. Al was het maar omdat Superman niet bestaat. Kies je momenten om te schijnen, en weet wanneer je even de joker inzet. Liever hier en daar een keer verstek laten gaan (met het risico een steek(je) te laten vallen), dan na drie maanden volledig in te storten. Daar heeft namelijk niemand wat aan.

9. Als je er (thuis) bent, dan ben je er ook echt

Zeker de eerste weken en maanden zullen ze er op je werk alle begrip voor hebben dat je buiten werk iets minder beschikbaar bent dan vroeger. Met andere woorden: als je thuiskomt, mag die telefoon prima in je jaszak blijven zitten. Behalve om foto’s te maken, dan pak je ‘m er even bij. En leg je hem daarna weer weg. Dat je tijdens het werk stiekem net ook iets vaker naar je telefoon kijkt (want mama appt weer eens een te leuke foto door), vergeven ze je heus wel.

10. Goed om te weten: poep van je eigen kind stinkt niet (echt)

Raar maar waar. Hoewel, als je die luieremmer moet legen is het een ander verhaal, maar gek genoeg ruikt de ontlasting van je eigen kind in de verste verte niet zo vies als die van andere kinderen. Of zoals andere mensen vinden dat de poep van jouw kind ruikt.

11. Een nieuwe profielfoto mét kind is prima cool

Op Whatsapp, Facebook en ook je profielfoto op Runkeeper en Strava: het mag.

12. Kennis is macht (maar vooral: heel leuk)

‘Ze was vorige maand bij het consultatiebureau 400 gram aangekomen. Ze heeft Pampers maat 2 en ze vindt de talkpoeder van Zwitsal het lekkerst. Nee, liever geen frambozen door de pap, dat vindt ze nogal zuur’. Wie denkt dat alleen moeders de do’s en don’ts van jullie kind dienen te weten, zit er hopeloos naast.

13. Meedoen aan FB-competities mag

Je weet wel, waarbij je een foto moet delen om kans te maken op een kinderkamer, een luiertas, of een fotoshoot met het hele gezin – die ja. Gewoon delen joh, je zal toch maar winnen. Bedenk hoe blij moeders zou zijn!

14. ‘Keep calm, woman’

Vrouwen hebben vaak de neiging iets ongeruster (lees: paniekeriger) te reageren dan mannen. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen op de regel zijn, is dit doorgaans het geval. Ontkennen is zinloos. En dat hoeft ook helemaal niet, want het is op zich niet erg. Mits de man haar daarin maar af en toe kan temperen. Niet elk bultje of gekke geluidje is een bezoek aan de dokter waard, en pas op dat je (vriendin/vrouw) niet alles opzoekt op Google.

15. We’re in this together!

Hey Richard, Inge hier. Superleuk, die beweging. Goede tips ook. Maar vergeet deze niet: lieve vaders, uiteindelijk is het een team effort. Er hoeft helemaal niemand cooler te zijn dan de ander. Of überhaupt cool te zijn. Waar het in de kern om gaat is dat je begrijpt dat je vriendin/vrouw misschien af en toe moe, onredelijk, onverbiddelijk koppig of alles tegelijk is. En enkele minuten daarna euforisch high, overweldigend enthousiast of in tranen van vreugde. Of wederom: alles tegelijk. En dat jij daar als vader, vriend en/of echtgenoot moeiteloos op in kan spelen. En dat je te allen tijde trots op haar en op jullie kind bent. Onvoorwaardelijk van ze houdt. Dat is pas cool, dude.

Word je binnenkort vader van een dochter? Lees dan vooral deze onmisbare tips voor vaders van meisjes.

Reageer op artikel:
15 x van coole gast naar (coole) papa
Sluiten