Eva Dusch
Eva Dusch Work & Life 8 jul 2015
Leestijd: 5 minuten

15x gênant gedrag voor de perfecte Instagram-foto

Als Instagram een Olympische sport was, dan kunnen we ons met recht meten aan Usain Bolt, zouden we de hele dag high fiven met Rafael Nadal en gaan we de boeken in als Muhammed Ali. For sure. Wat ooit begon als grappig tijdverdrijf is nu serieuze business geworden waar likes onze ego’s zalven, followers onze naam scanderen en schaamte niet bestaat. Dit zijn de meest gênante dingen die we doen voor het perfecte online plaatje.

1. Je probeerde heel onopvallend een selfie te maken in een openbare ruimte zonder gesnapt te worden (yeah right)

Oh, gênant gênant! Je bent gesnapt terwijl je een uiterst stijlvolle en serieuze selfie aan het maken was. Maar hoe kon je ook anders; het licht was perfect, de omgeving inspirerend en je outfit is killing it. En we kunnen onze volgers niet in de steek laten.

Zien: deze vrouw maakt zeer indrukwekkende selfies>

2. Je bent rustig een uur bezig om de mooiste filter uit te zoeken

Wel of geen VSCO Cam? Valencia, Amaro of Willow? Het schijnt zo te zijn dat de oplichtende filters de meeste likes opleveren. Kwesties over Instagram-filters zijn tegenwoordig van cruciaal belang en overschaduwen met gemak de zorgelijke ruis over de problemen met Griekenland.

3. Je bent de tijd compleet uit het oog verloren terwijl je driftig bezig was om al je snuisterijen te schikken voor de foto

Nee echt, we zweren het! Die witte bloemen, geurkaarsen en andere tierelantijnen staan er al eeuwen zo bij. Alsof ze voor elkaar gemaakt zijn en altijd al aan het wachten waren op diegene die ze op de foto zou zetten.

4. Je vraagt iedereen om je heen wat voor tekst er onder de foto moet komen te staan

‘Wat zal ik er onder zetten? Is dit leuk? Of juist stom?’ We weten allemaal dat je foto valt of staat bij die ‘spontaan’ verzonnen comment eronder. De delete-knop hebben we heus nog niet aangeraakt. Oké, misschien een paar keer…

5. Je spiekt bij andere succesvolle Instagrammers wat zij onder hun foto’s schrijven

Beter goed gejat, dan slecht gekopieerd. Het internet is al een groot fake it till you make it festijn, dus wie zal ons pakken op wat kopieer-en plakwerk? Valt dit niet onder inspiratie? Het is bovendien een compliment aan de persoon in kwestie.

6. Niemand aan tafel mag beginnen met eten voordat jij alles hebt kunnen vastleggen op camera

‘Wacht, even snel een foto maken hoor!’ Al je followers zitten immers met smart te wachten totdat jij laat zien wat voor verschrikkelijk lekkers je naar binnen gaat schuiven (not). En dat we die basilicum en tomatenschijfjes stiekem iets verplaatst hebben voor het beeld, hoeft niemand te weten.

7. Je hebt per ongeluk precies dát gerecht van de kaart besteld dat het meest Instagram-waardig is

Natuurlijk zou de populaire boerenkool-quinoasalade het goed doen op Facebook. Maar wanneer we de kans krijgen om die coconut pancakes met chocolade en fruitcompote te posten? Snap je.

8. Neem dertig selfies achter elkaar om ze vervolgens allemaal tandenknarsend weer te verwijderen

Het was oprecht de bedoeling snel een selfie te posten op Instagram, maar intussen ben je al een half uur bezig om het perfecte shot voor mekaar te krijgen en twijfel je hevig of nu links of rechts je fotogenieke kant is. Vervolgens ben je nog dubbel zo lang bezig om je oogst resoluut de prullenbak in te mieteren, want zelfs geen filter kan de boel vandaag redden. Stel je voor dat elke gedeletete selfie zou staan voor een kilo minder vet op je heupen, dan stonden we nu warm te lopen voor Victoria’s Secret fashion show. Maar echt.

9. Je breekt je hoofd over de vraag hoe je nieuwe paar schoenen zo mooi mogelijk in beeld te brengen

Liggend? Staand? Van boven? Of toch beneden? Gekruiste benen of netjes naast elkaar? Je hebt je letterlijk al in elk mogelijke yogapose gewurmd voor de foto. En dan klagen over zeurende spieren en gewrichten…

10. Je planning voor vandaag is toevallig heel Instagram-waardig

Tientallen foto’s en video’s maken tijdens een concert, wat heeft het nog voor zin wanneer je buurman op je tenen staat en het vaak alleen een wazige foto oplevert? Yep, we weten het. Maar iedereen moét weten dat we ook dit jaar op Lowlands zullen zijn en James Bay praktisch konden aanraken.

11. Plots op straat stoppen voor het perfecte plaatje

En wij maar klagen over fietsende toeristen die resoluut en zonder enige aankondiging op de gekste plekken stoppen. Levensgevaarlijk!

12. Je hebt de tijd van je leven op dit verschrikkelijk saaie huisfeest (not)

Je bent niet gekomen om vervolgens geheel nuchter en zonder enige Instagram-post weer huiswaarts te keren.
Bovendien, op Facebook sta je duidelijk als aanwezig aangegeven. Dus zit er niets anders op dan een verschrikkelijk ‘dronken’ selfie te maken of die enkele fles champagne op de kiek te zetten. Cheerio!

13. Je vraagt iemand anders een foto te maken terwijl je net ‘spontaan’ en breedlachend aan komt wandelen

Dit was helemaal niet gepland. To-taal niet.

14. Je hebt zo’n tien verschillende photo-apps op je telefoon staan

Ze zijn toch niet voor niets uitgevonden? We moeten op z’n minst weten welke het beste werkt voor ons.
En #nofilter is overrated.

15. Je zou bijna je eigen foto liken gezien de schaarste. De enige oplossing: deleten, voordat iemand het ziet

Dat komt natuurlijk omdat de foto niet op het juiste moment is gepost. Iedereen is vast buiten, op de wc, aan het werk, heeft seks, is druk met de kids of met z’n eigen Insta-account.

Doe de test! Welke Instagram-type ben jij?>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
15x gênant gedrag voor de perfecte Instagram-foto
Sluiten