Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids mei 3, 2017

16 dingen die vrouwen stiekem heel leuk vinden aan het moederschap

Het moederschap is een groot avontuur vol situaties waarvan je op je achttiende nooit had verwacht er ooit middenin te zitten. Spuitpoep, driftbuien en plein public, dagenlang rondlopen met ondefinieerbare vlekken op je shirt: het is alsof je jezelf iedere dag een beetje beter leert kennen en tegelijkertijd kwijtraakt.

Het moederschap is geen kattenpis en vereist een hoop veerkracht en nog meer geduld. Maar je krijgt er ook écht veel voor terug – en dat zit ‘m niet alleen in de onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je kind. De meeste vrouwen zullen hier misschien nooit voor uit komen, maar moeder zijn komt met een hoop positieve arbeidsvoorwaarden waar je van tevoren vast niet bij stil hebt gestaan.

1. Je hebt iemand die je helpt met de boodschappen

Toiletpapier op? Er is altijd wel iemand in de buurt die je naar de supermarkt kan sturen voor een nieuw pak. Dat is dus ook het geval als je op de wc zit en net naast het laatste velletje grijpt. Even gillen en er is iemand die je een nieuwe rol kan aanreiken. Dat geldt ook voor afstandsbedieningen die buiten handbereik liggen en eh – nou ja, eigenlijk alles wat buiten handbereik ligt. Hallo je hebt maanden geïnvesteerd om je kind op een potje te laten plassen, je mag toch wel iéts terugvragen?

LEES OOK: 7 onmisbare mensen in het leven van elke moeder

2. Een excuus om thuis te blijven

Je kan ook een hond adopteren, maar een thuisblijfmoeder zijn voor je labrador is over het algemeen sociaal gezien minder geaccepteerd. Een kind is en blijft gewoon het beste excuus om een tijdje niet te werken. Of althans; niet voor een baas.

3. Een reden om ‘kindereten’ te eten

Veel kinderen houden zich vaak vast aan ongeveer twee opties als het aankomt op eten. Willen ze wekenlang alleen maar ontbijten, lunchen en dineren met een tosti met kaas of een broodje Nutella. Soms is het dan gewoon makkelijker (en lekkerder) om gewoon mee te eten. En niemand vindt het raar als je wekelijks pannenkoeken of friet eet want hallo – je hebt een kínd.

4. Een hulpje in huis

Je kan de klusjes waar je een hekel aan hebt mooi uitbesteden. Of je gooit het op een akkoordje en laat ze onkruid wieden voor een kleine vergoeding. Leren ze meteen dat je hard moet werken voor je geld.

5. Een reden om te blijven spelen

Het is soms onduidelijk wie er meer geniet van een dagje attractiepark: jij of je mini-me. Een kind hebben zorgt ervoor dat jezelf ook een beetje kind kan blijven en schaamteloos een middag kan puzzelen of tekenfilms kijken zonder dat iemand er wat van zegt. Kinderen zorgen ervoor dat je helemaal op kan gaan in het moment en weer weet hoe het is om gewoon gek te doen en lol te hebben.

6. Een smoes om onder verplichtingen uit te komen

Vroeg tussen die netwerkborrel of receptie uitknijpen vanwege ‘de oppas’ is een klassieke smoes onder iedere ouder. Dat je vervolgens de hele avond gestrekt op de bank ligt met een zak paprikachips hoeft verder niemand te weten.

7. Een reden om te shoppen

Voor jezelf shoppen is leuk, maar voor je kind shoppen heeft ook iets speciaals. Vooral als je je kind de dingen kan geven die je zelf vroeger nooit hebt gehad (en dat jij blijer wordt van die schattige broderiejurkjes dan je dochter laten we hier even buiten beschouwing).

8. Je krijgt een gratis studie in menselijk gedrag

Als je meerdere kinderen hebt, is dat onderlinge gebekvecht natuurlijk hoogst irritant – maar stiekem ook reuze interessant. Bovendien zie je zo hun ware aard bovendrijven.

9. Dat ze soms ziek zijn

En dan hebben we het hier natuurlijk absoluut niet over serieuze aandoeningen, maar een kind dat thuisblijft vanwege een mild griepje kan heel gezellig zijn. Ze zijn poeslief, hangen de hele dag lekker tegen je aan en geven jou ook een perfecte reden om lekker binnen te blijven of vroeger van je werk te vertrekken. Vooral de fase waarin ze niet meer echt ziek zijn, maar nog wel te ziek om weer naar school te gaan, is genieten.

10. All that glitter

Glitter is als herpes; als je het eenmaal hebt, kom je er bijna niet meer vanaf. Maar sorry: we worden gewoon Heel Erg Vrolijk van glitter. En omdat het sinds de jaren negentig niet meer tof is om een glitterbus leeg te spuiten in je haar, zijn kinderen het perfecte excuus voor een beetje sparkle.

11. Dutjes overdag

Een baby die je de hele nacht heeft wakker gehouden is de perfecte reden om overdag even een dutje te doen. En doe het nou maar, want de eerstvolgende keer dat wegkomt met midden op de dag een uiltje knappen, is waarschijnlijk wanneer je de tachtig ruim en breed bent gepasseerd.

12. Je hebt iemand om de schuld te geven

Wanneer die afzichtelijke maar peperdure vaas die je kreeg van je schoonmoeder ‘per ongeluk’ van de schouw zwiept en aan gruzelementen ligt, hoef je niets uit te leggen met een rondrennende peuter in huis.

13. Je hebt een fanclub

Vooral wanneer ze nog klein zijn, ben jij de heldenmoeder die alles kan en weet. Hoeveel spinazie er ook tussen je tanden zit en huttenkäse er in je haar woekert; voor hen ben je zeker tot hun tienerjaren de mooiste vrouw op aard.

LEES OOK: 17x fun dingen die je kunt doen om moeder van het jaar te worden

14. Je kan hun snoep stelen

Vooral als ze nog heel klein zijn, hebben ze echt niet in de gaten dat jij alle zure matten uit hun Sint Maarten-buit hebt gepikt.

15. Een excuus voor de rommel

Heus niet dat jij je schoenen middenin de kamer hebt uitgetrapt – je peuter is er gewoon mee aan de haal gegaan. Met een kind dat massavernietiging als hoogste prioriteit lijkt te hebben, begrijpt iedereen bovendien dat je huis nooit spic en span kan zijn.

16. Een reden om de beste versie van jezelf te zijn

Want iedere move die je maakt, wordt geïmiteerd. Dat betekent niet alleen dat je niet kan vloeken als een bouwvakker, maar ook dat jij de verstandigste moet zijn omdat je hun grote voorbeeld bent. Kinderen hebben is alsof je in een spiegel kijkt – zo eentje die al je poriën uitvergroot. Maar het mooie is dat je ook je sterke punten weerspiegeld ziet in hen. Kinderen hebben geeft je een reden om de wereld een net wat mooiere plek te maken. Zoetsappig maar waar.

The List

Reageer op artikel:
16 dingen die vrouwen stiekem heel leuk vinden aan het moederschap
Sluiten