Thea Tijssen
Thea Tijssen Body 10 jan 2017

17 kleine dingen die je kunt doen om (nog) gelukkiger te worden

We overstelpen ons leven met drukte en impulsen. Het gevolg is dat we hierdoor minder geluk ervaren. De oplossing? Een hoop ballast wegwerken. En dat kan simpelweg door een paar dingen uit je leven te bannen of te veranderen.

Daarom hier wat simpele manieren waarop je gelukkiger kunt worden in 2017.

1. Verwijder apps waar je alleen maar stress van krijgt van je telefoon

Serieus. Er zijn genoeg mensen die veel stress krijgen van Twitter. Maar net zoveel mensen hebben een hekel aan Facebook en bannen deze app daarom uit hun leven. Nu zou ik me werkelijk geen leven voor kunnen stellen zonder Facebook (oké, ik overdrijf. Maar hé, dat ben ik). Maar ook ik heb vast apps die me meer stress dan rust geven. En precies díe apps, die moet je eruit gooien. En dan een tijdje kijken wat het met je doet.

2. Ontwikkel een ochtendroutine die de toon voor de dag zet

Die ziet er voor iedereen anders uit natuurlijk. Vind een routine die jou een goed humeur geeft voordat je de dag tegemoet gaat treden. Denk aan oefeningen, meditatie, je to-do-lijst schrijven, denken aan waar je dankbaar voor bent, of gewoon echt goed de tijd nemen voor ontbijt, lekker je latte drinken en luisteren naar je favoriete muziek of podcast. Zo maak je van je ochtend uiteindelijk een betere start.

3. En als je toch bezig bent, ontwikkel dan ook een ‘voor-het-slapen-gaan-routine’

Was je gezicht. Zet thee. Kijk niet meer op je mobieltje, je laptop en zelfs niet naar de tv. Doe een ‘voor-het-slapen-gaan-activiteit’ waarvan je gaat ontspannen, en dan bedoelen we níet kijken naar Netflix. Denk eerder een boek lezen of meditatie. Probeer je dag altijd positief te eindigen.

4. Lach vaker

Probeer eens vaker te lachen en kijk wat voor effect het op jezelf heeft én op de mensen om je heen. Hoe rot je je ook voelt, je kunt altijd wel even glimlachen. Lachen maakt je echt gelukkiger, zelfs als je jezelf er toe moet dwingen.

5. Eet gezond

Het is uitdagender om je gelukkig te voelen als je ziek bent. Dus als je gezond eet, voel je je fysiek en mentaal beter. En je vermijdt dat schuldgevoel wat je krijgt als je je net te buiten bent gegaan aan junkfood.

6. Vervang ‘sorry’ voor ‘dank je’

In plaats van: ‘Sorry dat ik te laat ben’, zeg je: ‘Bedankt dat je op me hebt gewacht.’ Of in plaats van: ‘Sorry, ik heb het verpest’ zeg je: ‘Dank je dat je zoveel geduld met me hebt.’ Natuurlijk zullen er altijd momenten blijven waar een excuus op z’n plaats is, maar als je het idee hebt dat je wel heel vaak sorry zegt, dan kan dit helpen om positiever te denken. Het zorgt er in elk geval voor dat de mensen om je heen jouw dankbaarheid voelen in plaats van je negativiteit.

7. Breng tijd door met de mensen van wie je houdt

Er is niets wat je kunt vergelijken met de tijd die je doorbrengt met je geliefden. We zijn sociale wezens, zelfs als je introvert bent of een einzelgänger. Mensen houden nu eenmaal van tijd doorbrengen met hun vrienden en familie voor een goed gesprek, om samen te lachen, lol te hebben of gewoon samen te zijn. Het leven is te kort om alleen te leven.

8. Stop het negatieve denken

Je weet dat zwartkijken je niet gaat helpen om blij te worden. Maar hoe stop je ermee? Wees er bewust van en probeer je negatieve gedachten om te zetten in positieve. Probeer minder tijd door te brengen met negatieve mensen en meer tijd met positivo’s.

LEES OOK: Klagen is echt héél slecht voor je, zegt onderzoek

9. Probeer je stemmingen en gewoontes bij te houden om te zien wat je goed doet voelen en wat niet

Als het soms lijkt alsof je je emoties of stemmingen niet onder controle hebt, dan kun je iets heel therapeutisch doen. Namelijk bijhouden in een schriftje wat je hebt gegeten, wat je hebt gedaan en hoe je je (daarna) voelt. Je legt alles vast, waardoor je een overzicht krijgt en dat alleen al voelt goed. Vervolgens kun je er na een tijdje uit opmaken wat bepaald voedsel of bepaalde activiteiten met je doen. Doe het: je bent het waard.

10. Houd de balans werk-vrije tijd in de gaten

Vertrek op tijd van kantoor, check je werk-mail niet meer na een bepaald tijdstip ‘s avonds, en – in het algemeen – denk thuis niet aan werkverplichtingen, en andersom. Je doet je best op de plek waar je bent en dat geeft je een goed gevoel. Het houdt ook in dat je je niet schuldig hoeft te voelen om wat je níet doet.

11. Zet je telefoon ‘s nachts op vliegtuigmodus

Er gebeurt niets tussen twaalf uur ‘s nachts en zeven uur in de ochtend dat niet kan wachten tot je wakker wordt. Echt niet. Op noodgevallen na, maar dan weet men je toch wel te bereiken (op de huistelefoon of via de buren). Je slaapt beter en je geest zal je bedanken, want een gebrek aan slaap kan je op den duur echt depressieve en angstgevoelens opleveren.

12. Wees niet zuinig met de niet meer volgen-, block- en ontvriend-knop

Omdat we al genoeg aan ons hoofd hebben en klaar zijn met die vervelende en ongevraagde commentaren van mensen op social media. Daag!

13. Houd je alcoholinname eens in de gaten en wat die met je doet

Iedereen is anders, maar het kan geen kwaad om eens te kijken naar hoeveel jij drinkt. Vooral als je je soms heel somber voelt. Als je je depressief voelt en vervolgens gaat drinken, dat is wanneer het gevaarlijk wordt. Het drinken gaat het niet beter maken. Als er al iets gebeurt, wordt het alleen maar slechter.
Als dat je bekend voorkomt, dan moet je misschien even een non-alcoholische periode inlassen om te kijken of je je dan beter voelt. Of misschien moet je alleen maar drinken op bepaalde momenten, bijvoorbeeld vrijdag bij de vrijmibo.

LEES OOK: Nou, nog eentje dan. Waarom vrouwen steeds meer alcohol drinken

14. Laat oude dingen die je niet meer nodig hebt los

Als je spullen in je kast hebt liggen of in je woonkamer hebt staan waar je somber van wordt, laat ze dan vooral los. Bijvoorbeeld kleren die ‘ooit wel weer gaan passen’ of herinneringen aan een bepaalde relatie. Je hebt die spullen echt niet nodig, het enige wat ze gaan doen, is je ook een vervelend gevoel geven in 2017.

15. Probeer een goede vriend te zijn

Want als je relaties beter zijn, dan ben jij gelukkiger.

16. Neem af en toe een goede massage

Jezelf verwennen is goed aan jezelf denken. En ik weet zeker dat je ergens in je lijf veel spanning vasthoudt, hoe fijn zou het zijn als je deze kwijtraakt door een halfuurtje of uurtje op een massagetafel plaats te nemen?

17. Laat je gevoelens toe

Probeer ze niet weg te stoppen. Dwing jezelf niet om positief te denken. Erken je negatieve emoties, je mag ze hebben. Als je ze altijd maar wegstopt, leer je niet hoe je ermee moet omgaan, waardoor je nog kwetsbaarder wordt als je er in de toekomst weer mee te maken krijgt.

Dit is dus echt een superleuk gegeven: als je partner gelukkig is, dan is de kans groot dat jíj gezond bent. Niet te lang over nadenken, gewoon gaan lezen.

Openingsbeeld: Stocksy.com

Reageer op artikel:
17 kleine dingen die je kunt doen om (nog) gelukkiger te worden
Sluiten