Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 5 juni 2015

18 dingen die je doet die stiekem hartstikke dapper zijn

Je bent dan misschien geen James Bond of Ethan Hunt en komt niet dagelijks in een vuurgevecht terecht, maar er zijn genoeg momenten waarop je enorm heldhaftig bent. Als je voor jezelf opkomt bijvoorbeeld.

Geloof je er niets van? Lees dan maar eens achttien punten:

1. Wanneer je je mening deelt over iets waar je veel om geeft

De kans dat iemand het niet met je eens is en dat waar jij zoveel van houdt volledig de grond in stampt wordt, is namelijk aanwezig. Toch gooi je het eruit, in de wetenschap dat je gekwetst kunt worden.

2. Wanneer je jezelf laat voelen wat je écht voelt, in plaats van het allemaal binnen te houden

En ja, wat is het makkelijk om nergens over na te denken en alles maar binnen te houden. Als je iets moet verwerken wordt het altijd eerst erger voordat het beter wordt. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar meteen dealen met de pijn en je problemen aanpakken klinkt bij voor mij hartstikke dapper.

3. Iemand om hulp vragen (ook al protesteert je ego keihard)

Dat betekent dat je toegeeft dat jouw kunnen ook zijn limiet heeft en dat je het niet alleen kunt. Iets waar heel veel mensen moeite mee hebben, dat jij het wel kunt laat echt zien dat je karakter hebt.

4. Als je een lastig gesprek met iemand aangaat en dat face-to-face doet in plaats van via e-mail of Whatsapp

Wat is het makkelijk om te kiezen voor je telefoon of computer. Je hebt tijd om goede antwoorden te formuleren en je hoeft iemand niet recht in het gezicht aan te kijken. Daarom is het ook makkelijker om een minder sociaal gewenst antwoord te geven. De confrontatie aangaan is lastig, maar uiteindelijk levert het meer op.

5. Als je een lijst maakt van alle dingen die je hebt uitgesteld en ze gaat aanpakken

Ergens in je hoofd weet je wel wat je nog moet doen en zolang je niets concreet maakt lijkt het minder dringend en kun je er makkelijker een excuus voor vinden. Maar… jij pakt je taken bij de wortels en loopt er niet voor weg!

6. Wanneer je het opneemt voor iemand die gepest wordt

Ja, ook onder volwassenen wordt nog gepest. Ongetwijfeld door mensen die een deel van hun weg naar volwassenheid hebben overgeslagen, maar dan nog, het gebeurt. Jij bent daar niet van gediend en neemt het voor de arme ziel op. Held.

Bron foto: Lakesideconnect

7. Een gesprek beginnen met een vreemde

Heel gek om te praten met iemand waarvan je eigenlijk geen idee hebt hoe hij/zij heet. Maar wie weet, misschien haal je er nog iets moois uit en daarom ben je nooit bang het te proberen.

8. ‘Nee zeggen’ tegen iets wat je niet wil, ook al zijn mensen om je heen het er niet mee eens

Misschien worden ze boos, begrijpen ze het niet of erger… zijn ze teleurgesteld. Jij kiest voor jezelf en dat vereist heel wat moed.

9. Iets koken wat je nooit eerder hebt geproefd

En daarmee bedoelen we niet zalm in een bijzonder sausje, maar iets waarvan je echt geen idee hebt hoe het smaakt. Misschien zijn dat bij jou wel oesters, dapper hoor! Wij doen het je niet na.

10. De eerste zijn die ‘sorry’ zegt

En daarmee dus toegeven dat jij fout zat en dat maakt je heel erg kwetsbaar.

11. Accepteren dat je niet overal controle over hebt, ondanks dat het je heel bang maakt

Loslaten dus. En het gewoon maar laten gebeuren.

12. Vragen om feedback

En omdat niet iedereen gehoord heeft van het begrip: ‘opbouwende kritiek’ loop je het risico dat je volledig met de grond gelijk gemaakt wordt. Feedback kan hoe dan ook iets positiefs voor je opleveren en daarom doe je het toch maar.

13. Wanneer je jezelf een compliment geeft

Het is veel makkelijker om hard te zijn voor jezelf. Lief zijn voor jezelf en je onzekerheden voor lief nemen vereist véél meer.

14. Niet negatief reageren op kritiek

Normaal gesproken schiet je onmiddellijk in de verdediging als iemand je ego beschadigd. Je bent pas echt dapper als je zijn of haar kritiek kunt incasseren en het om kunt zetten in iets positiefs.

15. Uiteten gaan… met jezelf

Best oneerlijk dat als er niemand is die met je uiteten wil, dat automatisch betekent dat je nooit uiteten kunt. En geloof ons: het hele restaurant zit je écht niet aan te staren.

16. Je erkent dat je bang bent en je schaamt je er niet voor

‘Ja, ik ben bang voor spinnen en nee, ik dood ze niet zelf. Dan ga ik de buurjongen halen. Deal with it.’

17. Wanneer je je succes viert

Waarom zou je altijd maar bescheiden moeten zijn? Als jij ergens hard voor gewerkt hebt, mag je daar echt wel trots op zijn. Jammer dat niet iedereen er zo over denkt.

18. Jezelf vergeven van fouten die je in het verleden maakte

Het is makkelijker om lang boos op jezelf te blijven, maar wat schiet je er mee op? Jij kunt het verleden tenminste loslaten en dat betekent extra genieten van het heden!

Geldt dit nog niet voor jou? Dan wordt het tijd voor een ommekeer. Angelina, Madonna, Marilyn en Malala gingen je al voor en trokken zich allemaal niets aan wat anderen van hen denken. Ben jij de volgende?

Deze dingen heb je dus niet nodig om gelukkig te worden!

Reageer op artikel:
18 dingen die je doet die stiekem hartstikke dapper zijn
Sluiten