Redactie
Redactie Kids 9 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

Eindelijk: dé 18 ingrediënten voor een ‘Happy Family’

Bestaat er zoiets als een ‘happy family‘? En wat is het precies? Een familie vormen, dat is één. Maar in harmonie leven is niet altijd vanzelfsprekend. Heb je te maken met verschillende mensen in een huis, dan zul je moeten dealen met wensen, meningen en behoeftes. Zie hier: 18 ingrediënten voor een gelukkig gezin.

Het geheim voor een gelukkig gezin

Stop met wijzen, haal oma in huis en nog meer gouden tips die auteur Bruce Feiler van ‘Secrets of happy families‘ ons verklapt.

1. Creëer een relaxte sfeer in huis

Moet er iets worden besproken? Maak de avonden dan knusser dan normaal. Zet die felle spaarlamp uit en maak het schemerig. Op deze manier worden mensen relaxt.

2. Wees open tegenover je kinderen

Het is bewezen dat kinderen die de leuke kanten (successen) en ook minder leuke kanten (missers) van het leven te zien krijgen, beter bestand zijn tegen stress en druk.

3. Ga naast je man of kind zitten als er een beslissing moet worden gemaakt

Ja echt waar. Wetenschappers hebben namelijk onderzocht dat mensen die naast elkaar zitten beter met elkaar samenwerken dan die tegenover elkaar zitten.

4. Oma is geweldig

Heb je een moeder of schoonmoeder die geregeld oppast? Fijn, want antropoloog Sarah Blaffer Hrdy beweert dat ouders en kinderen in het bijzijn van hun oma minder stress ervaren. Nog een prettig verschijnsel: kinderen passen zich sneller aan als oma er is. Hmm, misschien is je schoonmoeder in huis nemen, nog niet eens zo’n slecht idee?

5. Wat was er leuk aan je dag?

Ga met z’n allen rond de tafel zitten (op een kussen) en laat iedereen een positief en minder positief aspect vertellen van die dag. Door te luisteren naar anderen en door eerlijk te zijn, wordt het inlevingsvermogen van ons kroost gestimuleerd. En dat helpt weer om een gelukkig gezin te creëren.

6. Zachte oppervlakken zorgen voor goede gesprekken

Denk even aan psychiaters in films. De sofa is het middelpunt van de kamer en de patiënt kan zijn verhaal kwijt. Nu is dus duidelijk waarom een zacht oppervlak zo belangrijk is. Een studie van de Harvard universiteit laat zijn dat mensen meer op hun gemak zijn en meer open als ze zich op een zacht oppervlak bevinden.

7. Discussieer

Ieder huisje heeft z’n kruisje. In één huis wonen met meerdere mensen brengt de nodige irritaties met zich mee. Leer daarom met elkaar te discussiëren. En hé, dit betekent niet dat er ruzie moet worden gemaakt, hè! Discussiëren betekent ook luisteren naar elkaar en een mening vormen.

8. Taakverdeling

Als familie zijn er een hoop dingen die gedaan moeten worden, maar in de vergetelheid raken. Zo kan het zijn dat er nieuwe voetbalschoenen moeten worden gekocht of dat een keukenkast toe is aan reparatie. Koop een white board en hang deze in de keuken. Maak drie kolommen met daarop ‘To do’, ‘Wordt aan gewerkt’, ‘Gedaan’. Zo wordt alles overzichtelijker en krijg je sneller dingen gedaan. Ook kan zoiets helpen bij dingen als bedplassen.

9. Wees flexibel in wat je doet

Onderzoek wijst uit dat meeveren erg belangrijk is in een familie. Of het nu gaat om ochtendroutines of bepaalde regels die jullie naleven, voor een gelukkig gezin is het belangrijk dat er speling is.

10. Sport!

Sporten is goed voor je lichaam, maar wist je ook dat er heuse levenslessen in het fenomeen ‘sport’ zitten verborgen? Het is namelijk super goed voor de ontwikkeling van een kind. Je kind leert omgaan met teleurstellingen, maar ook het doorzettingsvermogen krijgt een flinke boost.

11. Tijd voor een meeting

Familie meetings zijn belangrijk en, ja, het is belangrijk ook echt even hiervoor te gaan zitten. Als er vragen zijn, problemen of onzekerheden, dan los je dit vaak even met de persoon zelf op. Vanaf nu gaan jullie het anders doen: als je een hechte familie wil creëren, zullen jullie op gezette tijden (zie #15) de koppen bij elkaar steken.

12. Spreek dezelfde lichaamstaal

Leer je kind dat ‘ie niet bang moet zijn, ineengekrompen zit of wegkijkt tijdens een gesprek. Geef het goede voorbeeld en zit rechtop, kijk iemand steevast aan en straal zelfvertrouwen uit.

13. Maar rol vooral niet met je ogen

Je wenkbrauwen optrekken, de lipjes getuit en woeste neusvleugelbewegingen maken, dat schijnt niet zoveel voor een gezellige familiedag. Maar met je ogen rollen, dat wekt pas écht irritaties op, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Indiana.

14. Vermijd wijzen

Wel zo makkelijk om continu ‘ja maar jij’ te zeggen. Leer je familieleden dat ‘jij’ vanaf nu vervangen wordt door ‘wij’. ‘Wij moeten beter letten op…’, enzovoorts.

15. Doe niet aan moeilijke discussies tussen 18.00 en 20.00 uur

Praten is goed, maar zorg er wel voor dat iedereen stress-vrij is. Heb je net een drukke dag op werk gehad? Of is er iets mentaal zwaars voorgevallen? Doe het dan liever even rustig aan en parkeer de discussie naar een ander moment.

16. De 3-minuten regel

In de eerste drie minuten van een hevige discussie worden de belangrijkste punten duidelijk. Daarna val je in herhaling en wordt het oude koeien uit de sloot halen. Volslagen onnodig, dus maak je punt en klaar.

17. Knuffel

Waarom? Omdat het gelukshormoon Oxytocine vrijkomt, omdat het zorgen en angsten wegneemt. En omdat een gebrek aan knuffelen en aanraking voor huidhonger kan zorgen.

18. Stel je relatie op nummer 1

Je kinderen zijn belangrijk, want zonder je kinderen vormen jullie geen familie. Alleen laat ze geen vervanging zijn voor de liefde die jij met je man hebt. Als de band tussen jullie goed is, volgt de liefde vanzelf. Daarbij gaan kinderen uiteindelijk het huis uit en moeten jullie het met z’n tweeën doen. Als het goed is natuurlijk…

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Eindelijk: dé 18 ingrediënten voor een ‘Happy Family’
Sluiten