Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 19 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

18 manieren om shop-stress rondom kerst te vermijden

Tijdens de kerst geven we onze geliefden veel cadeaus. Dit doen we uiteraard met veel liefde maar het kan wel wat stress doen opleveren. Je kunt de shop-stress rondom de feestdagen voorkomen. Dit zijn de 18 manieren waarop je doet dat:

1. Master lijst

Dit is de belangrijkste lijst. Op deze lijst staat voor wie je wat koopt. Je noteert eerst je ideeën en daarna wat je gaat kopen, of al gekocht hebt.

2. Online shoppen

Het scheelt een hoop tijd en stress: online shoppen. Vanuit je luie stoel google je naar wat je wil hebben en shop je je mandje vol.

3. Vragen

Je kan uren bezig zijn met bedenken wat de kinderen zouden willen hebben, maar je kan het ook vragen. Misschien hebben zij iets heel specifieks in gedachten en dat maakt het lekker makkelijk voor jou.

4. Spaar jezelf

Verwacht niet van jezelf dat je alle cadeaus in één keer binnenshuis hebt. Dit is namelijk een hele opgave. Er is niks mis met jouw cadeautjes ‘vergaren’. Doe dit stap voor stap en vink ondertussen het lijstje af.

5. Budget

Bepaal van te voren eerst hoeveel je in totaal wilt uitgeven, aan wat en aan wie. Door vooraf een bepaald bedrag gekozen te hebben, weet je binnen welk kader je kan kleuren. Het wordt dus in ieder geval niet meer.

6. Kledingkeuze

Kleed je comfortabel! De ‘cadeautjes-jacht’ kan een behoorlijke onderneming zijn. Dus deze tocht wil je niet op torenhoge hakken lopen.

7. Uitbesteden

Het inpakken van alle presentjes is een hele karwei. Als je dit kan uitbesteden is dit een absolute aanrader. De meisjes achter de kassa’s weten zich hier wel raad mee.

8. Overleggen

Bespreek je cadeaus en de planning hier omheen vooraf met je partner. Hij brengt je misschien wel op veel betere of meer handige ideeën.

9. Dagelijkse doelen

Vergeet niet rust voor jezelf in te plannen in deze tijden van hectiek. Noteer een vrije dag in je agenda, en houd je dan vooral even niet bezig met de kerst en alles wat daarbij hoort.

10. Chaos accepteren

De lijstjes kunnen nog zo mooi en goed ingericht zijn, maar rond de kerst kan het gek lopen. Word daarom niet boos op jezelf wanneer je van jouw eerder gemaakte planning afwijkt.

11. Eet goed

Probeer jezelf ten alle tijden te voeden met gezonde voeding. Hier krijg je energie van en het is zonde om dit te laten liggen. Het helpt je alleen maar meer bij ‘alles op een rijtje hebben’.

12. Beweeg

Bewegen is goed voor je gezondheid en het verlaagt je stressniveau. Zowel mentaal als fysiek kan je de wereld beter aan.

13. Shop met vrienden

Je bent niet de enige die kerstinkopen moet doen, met z’n tweeën is dit een stuk gezelliger! Ga samen op pad en maak er een relaxed middagje van.

14. Zeg nee

Je moet in deze tijd om zoveel dingen denken, je hoeft niet overal ‘ja’ op te zeggen. Voel je vooral niet schuldig, je hebt nou eenmaal niet alle tijd van de wereld.

15. Niet uitstellen

Bespaar jezelf de last-minute stress. Begin op tijd en laat jezelf dus niet gek maken door overbodige stress.

16. Self-care

Plan vooral een self-care momentje in. Gun jezelf even lekker een masker voor je gezicht of voor je haren, hierna voel je je frisser en zo goed als nieuw ;).

17. Blijf positief

Misschien heb je nu nog het gevoel dat je nooit op tijd klaar bent met het hele lijstje, maar uiteindelijk komt het vast goed. Positief blijven is de key.

18. Treat yourself

Je koopt voor alles en iedereen de meest leuke cadeaus. Maar guess what, jij bent er ook nog. En voor jezelf mag je ook best heel lief zijn, dus verwen jezelf met iets moois.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
18 manieren om shop-stress rondom kerst te vermijden
Sluiten