Redactie
Redactie Erop uit 3 sep 2016

18 x wat je niet doet tijdens een (formeel) diner

Heel lang dacht ik dat etiquette iets was wat je a) met een k spelde en b) op dingen kon plakken om er bijvoorbeeld een naam op te zetten, of een locatie als ‘keuken’. Newsflash: je spreekt het hetzelfde uit, maar het betekent iets heel anders: de do’s en don’ts aan (een chique) tafel.

Denk vooral niet dat ik precies weet van de hoed en de rand, allerminst. Deze tips zijn ingefluisterd door een heuse butler.

[STAP stap=”1″]

Kom op tijd

Fashionably late zijn bestaat niet in de wereld die tafeletiquette heet. Tien minuten, max.

[STAP stap=”2″]

Breng niet spontaan supergezellig iemand mee

‘Hoi, dit is Frank, die heb ik vannacht ontmoet in de kroeg, superleuke gast joh, en ik dacht, ik neem ‘m gezellig mee!’ Euh, nee dus. Franks komst moet van tevoren besproken en goedgekeurd worden door degene die je uitgenodigd heeft.

[source id=”attachment_115837″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”3″]

Gebruik je servet nooit als slabber

Tenzij je jonger dan drie jaar oud bent, of je op het strand tegoed doet aan een sappige (lees: lekkende) kreeft – onder elke andere omstandigheden is dat strikt verboden. Bij het aanschuiven drapeer je de servet keurig op je schoot, nergens anders.

[STAP stap=”4″]

Laat je elleboog nooit op tafel rusten

Hoe moe of verveeld je ook bent en hoe verleidelijk het dan ook is; je ellebogen mogen nooit in de buurt van de tafel komen. Althans, niet erop.

[STAP stap=”5″]

Reageer uiterst kalm als je iets omgooit

Het gebeurt ons allemaal wel eens, de een vaker dan de ander. Iets met onhandigheid en wijn, en vaak in combinatie. Don’t: het uitschreeuwen, grote paniek veroorzaken en driftig met servetjes en zout gaan smijten. Do’s: in alle stilte de rotzooi opruimen. Is er een ober in de buurt? Vraag ‘m om een paar extra servetten.

LEES OOK: 5 x eten op een plek waar kinderen wél welkom zijn!>

[STAP stap=”6″]

Reageer uiterst kalm als je iets over iemand anders gooit

Probeer nóóit – ik herhaal: nóóit – die andere persoon zelf schoon te vegen. Het devies: bied hem/haar een servet (of twaalf) aan zodat hij/zij het zelf kan doen. En als je toch aan het aanbieden bent, vergeet dan ook je oprechte excuses niet.

[STAP stap=”7″]

Praat niet met je handen als je bestek vast hebt

Als je zo iemand bent die graag (uit)beeldend praat en daar dus graag je armen en handen bij gebruikt, prima, jullie zijn vaak leuk en animerend tafelgezelschap. Echter: vergeet niet om, voordat je zo’n beeldsprakig verhaal begint, je bestek op tafel te leggen. Dit om ongelukken met al bijbehorende ellende te voorkomen.

[STAP stap=”8″]

Leg ook je bestek neer…

Als je aan het kauwen bent. Je bent dus eigenlijk heel erg vaak je bestek aan het oppakken en neerleggen.

[STAP stap=”9″]

Grijp nooit over de tafel naar iets

In plaats van je buurman een elleboog in z’n wang te duwen of onverhoopt een fles wijn om te stoten, is het verstandiger – en volgens de etiquette ook gewoon verplicht – om de overbuurman plechtig te vragen ‘of ‘ie het zout even aan wil geven’. Juist ja, hét zout (dus niet ‘de zout’).

[STAP stap=”10″]

Iets over Mohammed, een berg en een bord

Als de berg niet naar Mohammed komt, komt Mohammed wel naar de berg. Zo is het ook voor je vork en je mond: je vork gaat naar de mond toe – niet andersom. Als je denkt dat je dat altijd doet, kijk dan volgende keer even objectief kritisch naar jezelf als je een kom soep of bord spaghetti eet.

[STAP stap=”11″]

Praat nooit met een volle mond

Nooit, dus. En probeer het ook niet te verdoezelen door semi-beleefd je hand voor je mond te houden. Want a) het wordt er niet minder onbeleefd op en b) ook niet meer verstaanbaar.

[source id=”attachment_115840″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”12″]

Eet altijd (minimaal) een hap van wat er geserveerd wordt

‘Sorry, dit vind ik niet zo lekker’ is volgens de butler uit den boze. Ik vind persoonlijk ‘dit lust ik niet’ nog erger, maar dat terzijde. Het motto: je haalt nooit je neus op voor wat er met liefde in de keuken bereid is. Je neemt – met frisse tegenzin, lachend, succes – een hap, liefst twee of meer. Opeten hoeft zeker niet, die happen zijn puur voor de vorm en daarna kun je prima met water, wijn of het dessert de smaak wegspoelen.

[STAP stap=”13″]

Laat (n)iets op je bord achter

Dit is er zo eentje waar de geleerden het niet over eens zijn: of het juist netjes, of onbeleefd is om iets op je bord achter te laten. Als je iets laat liggen zou je namelijk de indruk kunnen wekken dat je het niet lekker vond, terwijl alles opeten ook weer zo hebberig en boers kan lijken. Kijk anders even wat de andere tafelgenoten doen.

LEES OOK: Deze video laat je driedubbel nadenken over wat je kinderen te eten geeft>

[STAP stap=”14″]

Word niet (te) dronken

Tenzij de andere tafelgenoten het ook doen.

[STAP stap=”15″]

Laat je servet na afloop niet op je stoel liggen

Die hoort namelijk op je bord, of ernaast. Anywhere, maar niet op je stoel.

[STAP stap=”16″]

Er bestaat niet zoiets als ‘discreet je neus snuiten’ aan tafel

Omdat de woorden ‘discreet’ en ‘je neus snuiten’ nou eenmaal niet in een zin samengaan. Kortom: verexcuseer je van de tafel en hoppatee, naar het toilet (dus niet ‘naar de wc’) of een andere ruimte buiten het gehoorveld van het gezelschap.

[STAP stap=”17″]

RSVP, please

Officieel ‘heur’ je altijd binnen een week na het ontvangen van de uitnodiging voor het diner te laten weten of je komt (of niet).

[STAP stap=”18″]

Gepaste kledij gewenst

Staat er een dresscode in de uitnodiging? Hou je daar dan ook aan. Het schijnt nogal vernederend te zijn voor degene die het diner organiseert als andere mensen er beter uitzien dan zij. Maar net als overdressed niet gewenst is, is underdressed zijn dat ook niet. Succes ermee.

En dan is er ook nog zoiets als het bedankje dat je achteraf stuurt.

Geinig om te weten: zo ziet uit eten gaan vòòr en na de kinderen eruit>

Reageer op artikel:
18 x wat je niet doet tijdens een (formeel) diner
Sluiten