Redactie
Redactie Kids 5 oktober 2014

19 herfsttradities die wij nog steeds heel leuk vinden

Zomer wat was je mooi. En wat duurde je lang. Nu is ‘ie toch echt wel een beetje voorbij en mogen we Herfst verwelkomen. Met alle clichés die erbij horen. Wij zijn er klaar voor.

De winterjassen worden langzaamaan uit de kast getrokken, de kachel gaat hier en daar al aan en de kruidige theesmaken vullen onze keukenkasten. Driewerf hoera voor de herfst. Op een mooie herfstdag gaan we massaal naar buiten en dat is niet alleen fijn voor de kinderen. Ook wij vinden het leuk. Daarom: 19 herfsttradities waar ook volwassenen van genieten.

1. Kastanjes zoeken

Want dat is één van die dingen die de herfst met zich meebrengt. Maak er spinnen(webben) van door middel van satéprikkers. Of verzamel ze. Gewoon, omdat het herfst is.

2. Noten zoeken (en opeten!)

Tamme kastanjes, walnoten en hazelnoten staan vanaf nu op het menu. Heerlijk.

3. Bladeren zoeken

Of eigenlijk alles met bladeren. Nadat je de mooiste eruit hebt gepikt is het echt geen straf om je in die grote te storten. Hoi, kind in jou!

4. En ze vervolgens drogen

Deed je dat vroeger ook? Die mooie bladeren tussen keukenpapier in grote, zware boeken drogen? Soms vergat je ze en dan was het een verrassing als je ze een jaar later pas weer tegenkwam. Misschien heb je zelfs wel een pers. Hoe dan ook, het is leuk.

5. Langs de deuren gaan met Sint-Maarten

Niet dat jij met een lampionnetje en een mandje voor de deuren moet gaan zingen. Nee, maar uit het raam kijken naar de lichtjes en te luisteren naar lieve kinderstemmen is echt ‘herfst’.

6. Alles met pompoen

Yum, we noemen: pompoensoep, pompoentaart, pompoenpuree, geroosterde pompoen met zeezout. In de herfst is alles met pompoen lekker. Een pompoen uithollen om er een kaarsje in te zetten is overigens ook een goed idee.

7. Speculaaskruiden en marshmallows

Strooi wat speculaaskruiden over de chocolademelk. Doop hier vervolgens een marshmallow in. Hallo, herfst!

8. Paddestoelen verzamelen

Leerzaam, maar vergeet natuurlijk dat boekje met eetbare en niet-eetbare paddenstoelen niet.

9. Stoofpotten en stamppotten

Het vlees laten sudderen in de oven voor een aantal uur? Een heerlijke andijviestamppot fabriceren met een misschien nog wel betere gehaktbal? De herfst is er ook om even niet aan de lijn te denken.

10. Een herfsttafel maken

Spreekt voor zich, maar het blijft leuk.

11. Kaarsen aansteken

Misschien deed je dit als kind niet, maar het typeert wel dit seizoen. De kaarsen van Voluspa of Diptique zijn overigens erg lekker.

12. De laatste appels rapen en appeltaart maken

Goudrenetten lenen zich prima voor het bakken van appeltaart. En nu is de tijd om ze te rapen. Een appeltaart van deze appels is echt beduidend lekkerder.

13. Een herfstgarderobe aanschaffen

Een nieuwe winterjas (ja, dat moet iedere herfst) of een stel fijne laarzen, het kan allemaal in de herfst.

14. Koekjes bakken

In de vorm van herfstbladeren. Of maak dit toetje met speculaas.

15. Je vervelen

Want ook dat mag op een regenachtige herfstdag.

16. Een boswandeling maken

Wetenschappelijk bewezen: stevig doorstappen is gezonder dan hardlopen. We komen eraan bos!

17. De kachel aanzetten

De geur en het warme gevoel na het aanzetten van de kachel laat ons niet meer hunkeren naar de zomer.

18. Slapen

De nachten worden langer en dit betekent dat, als je gezegend bent met ‘uitslapen’, je je graag nog een keertje omdraait.

19. Door de plassen stampen

Heeft het een dag flink geregend en was jouw werkdag ook niet heel zonnig? Neem je kinderen dan mee naar buiten en trek die kaplaarzen aan. Stoom uitblazen op deze manier was nog nooit zo leuk.

Reageer op artikel:
19 herfsttradities die wij nog steeds heel leuk vinden
Sluiten